2021. 07. 30. péntek

Judit, Xénia
1 EUR 357 HUF
1 GBP 420 HUF

Vendégségben Gömörben

Ugyan némi eső képében ráijesztett az időjárás szombaton délelőtt Putnokon a III. Megyenap szervezőire, azonban végül megkegyelmezett. A gömöri városban együtt ünnepelt megyénk és a határon túli barátai. A záró Fenyő Miki koncertre sok száz néző és fesztivál hangulat lett.

Hollósy András, a „DVTK hangjának” vezényletével futott a színpadi program, ahol elsőként a gyerekek körében népszerű Alma együttes lépett színpadra és „jól megfőzte” az apróságokat. Ezt követően Nagy Csaba tárogató művész és Kelemen Csaba színművész idézte meg II.Rákóczi Ferenc korát, akihez a megyenap kötődik. Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke megnyitójában  az előzményeket felidézve szólt a regionális kötődés megerősítésének a fontosságáról. Tamás Barnabás, Putnok polgármestere köszöntötte a vendégeket, Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője, megyei fejlesztési biztos a vendégszerető Gömör lehetőségeiről szólt.

A megyei önkormányzat a közös ünnepre meghívta határon túli partnereit is. A barátság jeleként a külföldi vendégek ugyancsak részt vettek a megnyitón. Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke, Stanislaw Dabrowa, Szilézia marshal  helyettese, Mohnansky Veronika Via Carpatia, Kassa megye, Volodimir Csubirko, Kárpátalja Megyei Tanács korábbi elnöke, a Tisza ETT Fb. elnöke és Volodimir Kascsuk, Huszt város polgármestere köszöntötte a házigazdákat, hitet tettek a kétoldalú együttműködés mellett.

Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés alelnöke, az értéktár bizottság elnöke szólt az értékmentés, megőrzés fontosságáról, majd Török Dezső társaságában átadta a Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékdíjat.  Az ünnepélyes megnyitó zárásaként a közgyűlés elnöke és alelnöke átadta a klímatudatos szemléletformálással kapcsolatban meghirdetett óvodás és általános iskolás rajzpályázat díjait.  A színpadon néptánccal, népzenével ment tovább a program, a szomszédos füves területen pedig a rendőrség tartott bemutatót, s nem meglepő módon sikerült legyőzniük a „rosszfiúkat”. A terület szélén, körbe felállított információs sátrakban a klímaváltozástól a bűnmegelőzési tanácsoktól a cigándi apróbéles készítéséig számos érdekességgel megismerkedhettek a látogatók.

Közben a városháza dísztermében nemzetközi sajtótájékoztatót tartottak megyénk vezetői és a külföldi vendégek. Egy megható jelenet részesei is lehettünk. A közgyűlés elnöke Borsod-Abaúj-Zemplén megye zászlaját adományozta Putnok városának, amelyet majd a díszteremben lévő gömöri, magyar és putnoki zászló mellett helyeznek el. A vendégek számára adott fogadáson Török Dezső köszöntötte a vendégeket és Riz Gábor mondott pohárköszöntőt.

Az ebéd utáni nyugalmi állapotot Szandi borította fel. A mezítláb színpadra lépő Pintácsi Alexandra műsorára több százan voltak kíváncsiak, utána pedig boldogan dedikáltatták, szelfiztek az énekesnővel. Estére egész kellemes idő lett Putnokon, a hangulat fokozásáról pedig az örökifjú, 70 éves Fenyő Miklós, a magyar rock and roll koronázatlan királya és zenekara, valamint a táncosai gondoskodtak. A sok száz fős közönség igazán jól érezte magát. Fesztivál hangulatban ért véget a III. Megyenap. Folytatás egy év múlva, valahol Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Török Dezső. Felhívta a figyelmet arra, hogy a megyenap mintegy hidat képez a települési és nemzeti ünnepek közt. A visszajelzések alapján sikerrel tették. A megyei önkormányzat munkatársaival sokat tettek azért, hogy jól sikerüljön a nap, színvonalas műsorral kedveskedjenek a vendégeknek. A jelen lévő határon túli partnerekre megerősítette, hogy a jövőben is nagy energiát kívánnak fektetni a partnerség folytatására. Az együttműködésben hangsúlyos a gazdaság, ezért is szerveznek egy őszi nemzetközi gazdasági találkozót megyénkben, amelyre várják a partnerek vezetőit, üzletembereket.

Riz Gábor. Lokálpatriótaként megállapította, hogy a megye egyik, ha nem a legszebb része vendége a megyenap. Kezd magára találni a térség gazdasága. A két nagy nemzeti park között elterülő vidék számos értékkel rendelkezik, s a gömöri vendégszeretettel kiegészítve komoly turisztikai vonzerővel rendelkezik. A megyenap is egy jó lehetőség Putnoknak, Gömörnek, hogy felhívja magára a figyelmet, bemutatkozzon. Elismerősen szólt a megyenapról, mint kezdeményezésről, amely 15-30-40 év múlva bejáratott rendezvény lesz.

Tamás Barnabás. A hely szelleméhez illően büszkén emlékeztetett Putnok történelmi múltjára, amely egykoron Gömör vármegye székhelye is volt, a mai városháza patinás épülete pedig megyeháza. Felidézte a főurakat a szőlőben kapáltató Mátyás király legendáját is. Üdvözölte városában a megyenapot. Kiemelte: külön öröm, hogy a testvérmegyék is itt vannak.


Bánné dr. Gál Boglárka.
Hangsúlyozta, hogy a megyenapok hagyományának megteremtésével egy új, progresszív kezdeményezés is útnak indult, nevezetesen a Megyei Értékdíjak kiosztása. Szólt az értékek feltárásával, őrzésével kapcsolatos csapatmunka fontosságáról. Az identitás megerősítésén túl ennek a munkának arculatformáló ereje is van. Megköszönte a pályázók munkáját, a partnerséget.  A 2012-ben megkezdett munkát folytatni kívánják, amiben számít a téma iránt elkötelezettek együttműködésére.

Borboly Csaba.
Emlékeztetett rá, hogy Szent István örökségének a része az egykoron jól kitalált megyerendszer. Méltatta a Borsod-Abaúj-Zemplén és Hargita közt kialakult baráti viszonyt, amely meglátása szerint még sok lehetőséget rejt magában. A gazdasági, kulturális kapcsolatok mellett megemlítette a mezőgazdasági lehetőségeket is. Reményét fejezte ki, hogy az erdélyi autópálya is meg épül. A román kormányválságról szólva megjegyezte, hogy az nem érinti a magyar-magyar kapcsolatokat.

Stanislaw Dabrowka. Kiemelte, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén és Szilézia közötti kapcsolatok újra fellendülési szakaszba kerültek. Reményét fejezte ki, hogy a gazdasági, tudományos, kulturális együttműködés tovább fog fejlődni. Ezzel is összefüggésben Szilézia egy bizottságot hozott létre, s megvizsgálták milyen irányban lehetne fejleszti a nemzetközi kapcsolataikat. Meg kell határozni az együttműködés formáit, a célokat megvalósítani, majd értékelni az eredményeket. Készek a kapcsolatok elmélyítésére.

Volodimir Csubirko. Magyarul köszöntötte a házigazdákat, majd ukránul folytatva emlékeztetett a ruszinokkal közös ezer éves történelmünkre. Kitért arra is, hogy az ukránok, magyarok, szlovákok önhibájukon kívül kerültek egykoron a Szovjetunióba. A Munkácshoz erősen kötődő II. Rákóczi Ferencet hősként tisztelik. Megköszönte az ukrán EU vízummentességhez nyújtott magyar segítséget. „Egy lépéssel közelebb kerültünk az európai úthoz” – jelentette ki. Majd 60 éves lemaradást kell ledolgozniuk, amiben számítanak a tanácsainkra.


Díjazottak

Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékdíj

Agrár-és élelmiszergazdaság:

-Csernelyi krumpli töltelékes derelye

Épített környezet:  -Lillafüredi Palotaszálló és függőkert

Ipari és műszaki megoldások:

-felsődobszai vízerőmű gépei, épülete és duzzasztómű

Természeti környezet:-Rudabányai tó.-

Turizmus és vendéglátás:-cigándi kásáskáposzta

Sport Diósgyőri futball hagyományok

Kulturális Örökség: Herman Ottó Múzeum   

Egészség és életmód: Bogácsi Termálfürdő

Különdíj: Sajópálfalai Könnyező kegykép és az ahhoz történő búcsújárás.


Mit tehetek én az éghajlatváltozás ellen? – rajzpályázat

Ódovások: I. Paszternák Emma (Alacska), II. Lupkovics Gergő (Miskolc) III. Onder Gerda (Tiszaújváros). Általános iskolák alsó tagozat: I. Szabó Evelin (Sajószentpéter), II. Bukovics Blanka (Edelény). III. Juhász Benedek Péter (Miskolc). Különdíjat nyert Borcsik Anna, Demeter Luca, Majnár Alíz közös alkotása(Miskolc).

Fotó:OL

További képek a galériában  

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum