2024. 04. 18. csütörtök

Andrea, Ilma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

Ünnepi közgyűlésen adták át Miskolc város elismerő díjait

A városi képviselő-testület 1992-ben döntött úgy, hogy május 11-én lesz Miskolc Város Napja, annak tiszteletére, hogy 1909-ben ezen a napon adott a településnek címeres kiváltságlevelet Ferenc József. Az ünnepet 1993 óta rendezik meg, s hagyománnyá vált, hogy május 11-én, a miskolci színházban tartott ünnepi közgyűlés keretében évente elismeréseket adnak át azoknak, akik jeles eredményeket értek el a tudomány, a kultúra, az oktatás a művészet, a sport illetve a közélet más területein, tevékenységükkel öregbítették Miskolc jó hírnevét.

Idén is a színház adott helyet az ünnepi közgyűlésnek, melyen Csiszár Miklós, Miskolc jegyzője köszöntötte városunk vezetőit, a képviselő testület tagjait, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal képviselőit, országgyűlési képviselőket, a megyei önkormányzat vezetőit, a kitüntetetteket.

Ahogy köszöntötte az ünnepen részt vevő Paszi Olavi Tuominent, a Finn Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét, valamint Miskolc Megyei Jogú Város finn testvérvárosának, Tamperének küldöttségét.
Valamint a lengyelországi Tarnow város hivatalos delegációját, Henrik Slomka Narozsánszki alpolgármestert és Andzsej Spunárt a tarnowi reginális múzeum igazgatóját.

Ezt követően kérte fel Kriza Ákost, Miskolc polgármesterét ünnepi beszéde megtartására. Miskolc város 2013-as díjazottjai:

Díszpolgár

Gálffy Imre (posztumusz)

Miskolc 1944–48 közötti polgármestere igazi lokálpatriótaként szerette a várost és tevékenységével hozzájárult háború utáni újjáépítéséhez, a közigazgatás helyreállításához, nagy Miskolc létrehozásához, ennek elismerése a kitüntető cím.

Takács István

A belgyógyász orvos és egyetemi tanár kiemelkedő hematológiai és onkológiai gyógyító munkáját, kutató, oktató, vezetői tevékenységét ismeri el a város a kitüntető címmel.

Pro Urbe

Bogdan Adamczyk és Kalna Zsolt

Bogdan Adamczyk szerzetes pap a minorita templom alapítója, Kelemen Didák minorita szerzetes életét kutatja, örökségét ápolja, a boldoggá avatásán munkálkodik. Kalna Zsolt plébános az egyházi szolgálat mellett évek óta dolgozik a város kiemelkedő műemléke, a minorita templom felújításán. Egyházuk, a város, a hátrányos helyzetű fiatalok és szegények iránti elkötelezettségük elismerése a díj.

Dufala József

Miskolc 1958–1990 között épült jelentős középületeinek belsőépítésze, funkcionális és szépészeti megfogalmazásai egyedülállóak. A város arculatát meghatározó, magas színvonalú építésztervezői tevékenységének elismerése a díj.

Palla Sándor

A háziorvos gyógyító, oktató tevékenységének és az országban egyedülálló háziorvosi szervezet létrehozásának elismerése a kitüntető díj.

Soós Ferenc

A gyakorlaton alapuló elméleti oktatás, a közösségépítő természetjárás és a keresztény szemlélet határozta meg életútját. Ennek, valamint tudományos munkájának, Miskolc iránti mély elkötelezettségének, az oktatás iránt tanúsított felelősségérzetének elismerése a díj.

Gálffy Ignác-életműdíj

Horváthné Tóth Ildikó

A keresztény eszmeiség talaján álló nevelési értékrendje, pedagógiai hitvallása méltóvá teszi a díjra.

Herman Ottó Tudományos Díj

Szathmáry Sándor

A professzor nagy ívű életpályájának teológiai, tudományos és irodalmi művei a református egyház egész közössége előtt széles körben ismertek. Több évtizedes teológiai munkásságának elismerése a díj.

Takács Gábor

Az olajkutatás nemzetközileg elismert szaktekintélye. Kiváló oktatói, tudományszervező tevékenységének elismerése a díj.

Szemere Bertalan Közéleti Díj

Ludnik Ferenc

Több évtizeden keresztül segítette az önkormányzatot és intézményeit gazdasági tanácsaival, és dolgozott a város érdekében, ennek elismerése a díj.

Szabó Lőrinc Irodalmi Díj

Gróf Lajos

A város keresztény irodalmi életében betöltött szerepének elismerése a díj.

Kondor Béla Képzőművészeti Díj

György István Csaba (Borgó)

Miskolc művészeti életének meghatározó alakja, aki alkotásaival a város számára maradandót alkot, ennek elismerése a díj.

Reményi Ede Zenei Díj

Anima Vonósnégyes

Az együttesnek (Soós Gábor, Vitányi Csaba, Krajnik Ágoston, Lipták Zsuzsanna) az igényes komolyzene népszerűsítéséért, illetve az ifjúság zenei nevelése terén kifejtett tevékenysége elismerése a díj.

Déryné Színházi Díj

Kincses Károly

Évtizedek óta a város neves művésze, aki jó hírét viszi Miskolcnak, ennek elismerése a díj.

Miskolc Város Építészeti Alkotói Díja

Dobos Sára

Kertépítészeti tervezői tevékenysége meghatározó Miskolc városképi arculatában, melynek elismerése a díj.

Bizony Ákos Kitüntető Jogi Díj

Szitás Benedek

Ügyvédként elkötelezett híve az anyanyelv ápolásának és a fiatalok szép magyar beszédre való oktatásának. Közösségi munkájának és a miskolci jogászképzésben betöltött szerepének elismerése a díj.

Benkő Sámuel-díj

Gálné Ács Mária

Kiváló lelkipásztor, pszichopedagógus, szociális szakember. A miskolci kismamaház „megálmodójaként”, intézményvezetőjeként a családokért és az anyákért végzett önzetlen tevékenysége elismerése a díj.


Négyesiné Bordás Márta

Áldozatos orvosi munkája, a betegek szeretete, az önzetlen gyógyítani és segíteni akarása elismeréseként adományozták számára a díjat.

Pedagógiai Díj

Balogh Istváné

Az óvodás korosztály körében végzett odaadó munkájáért, újító szakmai és vezetői tevékenységéért adományozták számára a díjat.

Egyed Zsolt Jenőné

Magánéletében, emberekhez való viszonyában egy igaz keresztény ember értékeit követve él, s ezért nagy tiszteletnek örvendhetett az iskolában, hosszú és kifogástalan pedagógiai munkásságának elismerése a díj.

Farkasné Ludányi Ágota

Áldozatkész, magas színvonalú szakmai munkájának méltó elismerése a város díja.

Az Év Sportolója Díj

Gercsák Szabina

A fiatal cselgáncsozó eredményei töretlen fejlődést mutatnak. Hazai és nemzetközi versenyeken elért sikereivel öregbítette a város hírnevét határainkon túl is, ennek elismerése a kitüntető cím.

Németh Csaba

Az utóbbi tíz évben mindig a világ legjobb terepfutói között szerepel. Kitartása és mozgásszeretete a hosszabb, úgynevezett ultra távokon érvényesül. Eredményeinek elismerése a kitüntető cím.


Miskolc Város Sportjáért Díj


Mellik Béla

Áldozatkész munkájával, a Miskolci Ju Jitsu Egyesület elnökeként több világ- és magyar bajnokot nevelt az utóbbi években, ennek elismeréseként adományozták számára a díjat.

A Civilek Támogatásáért Díj

Uwe Mang

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gazdasági igazgatójaként mindent megtett, hogy támogassa a cégnek otthont adó térség fejlesztését. Szociális érzékenységének, Miskolc és a régió lakossága érdekében végzett példaértékű tevékenységének elismerése a díj.

Az Év Civil Szervezete Díj

Baráthegyi Vakvezető- és Segítőkutya Iskola Alapítvány

Munkájuk országosan és helyi szinten is kiemelkedő, ezért az alapítvány méltó a város elismerésére.

Pro Minoritatae Díj

Z. Burján Ferenc (posztumusz)

A posztumusz kitüntetéssel ismeri el a város kitartó közösségteremtő és a kisebbségekért, elsősorban a görömbölyi ruszinokért végzett áldozatos tevékenységét.

Nívódíj

Balázs István

Lokálpatriótaként, amatőr versmondóként példát adó lelkesedésének, emberségének, a kultúrát és a művészeteket támogató önkéntes munkájának, hagyománytiszteletének elismerése a díj.

Biszterczky Andrásné

A zenei oktatás, a kórusmozgalom területén kifejtett több évtizedes tevékenységét, a kulturális közéletben végzett munkáját ismeri el a város a díjjal.

Di-Tra Humán Egészségügyi Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

Miskolc város lakosságának magas szakmai színvonalú traumatológiai és kézsebészeti szakellátása alapján, munkásságuk elismeréséül adományozták számukra a díjat.


Fráter Kórus

Kiemelkedő szakmai és közösségfejlesztő munkájukat, a minősítő versenyeken elért eredményeiket ismeri el a város a díjjal.

Lórántné Orosz Edit

A több mint 25 éves, a közigazgatásban végzett munkája során sokat tett Miskolcon a foglalkoztatási helyzet javításáért, elhivatott a város leszakadásának megállításában, ezért adományozták számára a díjat.


Méreg Gyuláné

A közigazgatási pálya és az egészségügy iránt elkötelezett, magas színvonalon végzett szakmai munkáját ismeri el a város a díjjal.

Puskás Péter

Magas színvonalú építésztervezői munkássága elismeréséül, mely a Csillagpont Kórház tervezési munkáját is meghatározta, adományozták számára a díjat.


Szentpáli István Kamarai Díj

Sárközi György

A megye tömegközlekedésének fejlesztésében több mint két évtizedes, meghatározó munkáját, a megye, a régió szolgálatába állított szaktudását ismeri el a BOKIK a díjjal.

Geofil Díj

Frisnyák Sándor

A Kárpát-medence történeti földrajzával foglalkozó önálló könyvei mellett elévülhetetlenek érdemei a tudományos ismeretterjesztésben, ami jó részben, akárcsak kutatásai, publikációi, a megyéhez, Miskolchoz kötik.

Tudományos életútját ismerik el a Magyar Állami Földtani Intézet által – a Diósgyőrért Közhasznú Alapítvány javaslatára – alapított szakmai díjjal.

Forrás:miskolc.hu

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…