2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

Újra indul Miskolcon a panelprogram

A nemzetközi CO2 kvótaértékesítési bevételekből finanszírozott Zöld Beruházási Rendszer (továbbiakban: ZBR) keretében került meghirdetésre a Klímabarát Otthon Panel Alprogram (továbbiakban: Panel Alprogram). A kiírás az iparosított technológiával épült lakóépületek CO2 kibocsátás csökkentést eredményező energetikai felújítását támogatta. A ZBR Panel Alprogram keretében a Szakértői Bizottság 2011. április 7-én tartott ülésén összesen 228 db, 12 583 075 003 Ft összesített támogatási igényű pályázat elfogadására tett szakmai javaslatot.
Korábban az volt a gyakorlat, hogy szóban ugyan elhangzott a támogatási szándék, de a valóságban szükséges források nem álltak rendelkezésre, a lakóközösségek pedig hiába várták a felelőtlen ígéretek miatt. Most eljutott a kormány odáig, hogy a korábban fedezet nélkül meghirdetett pályázatok mögé forrást ett Magyarország Kormánya.
Most 23 000 lakás újul meg és kb. még ugyanennyi lakás áll sorban támogatásért. A kormány nem hagyja cserben őket sem, és még az idén igyekszik megteremteni az újabb keretösszeget.

A közelmúltban 228 nyertes pályázatról született döntés a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) panel kettes alprogramjában, ezzel az elmúlt időszakban összesen közel 250 pályázat számára, mintegy 13,2 milliárd forintnyi támogatást ítélt meg a bíráló bizottság. Ebből 23 ezer lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg.

A programban szerepet kap a nyílászárók cseréje, az utólagos homlokzati hőszigetetlés, az alsó- és a felső födémek szigetelése, illetve a fűtési rendszerek szabályozhatóságának, mérhetőségének a biztosítása.

Kiemelendő: a korszerűsítés eredményeként évente akár 100 tonnával is csökkenhet egy-egy épület szén-dioxid kibocsátása, 50 százalékkal mérséklődhet az energiafelhasználás, ami 30-45 százalékkal is visszafoghatja a lakók energiaköltségeit.

A döntések az építőipari szereplők számára a túléléshez szükséges levegőt biztosíthatják, hiszen a kalkulációk alapján a két pályázati rendszerben megítélt támogatások összességében 90-100 milliárdos megrendelést adhatnak a szélesebb értelemben vett építésgazdaság számára.

A támogatásnak köszönhetően Miskolcon összesen kb. 2 milliárd Forint értékű fejlesztés valósulhat meg. Ennek köszönhetően reméljük, hogy miskolci építőipari és szerelőipari vállalkozások is munkához, megrendelésekhez juthatnak, ami javíthat a város foglalkoztatási mutatóin. Nem mellesleg a lakók is megnyugodhatnak: nő a lakásuk értéke, szabályozhatják a fűtést.

813 125 062 Ft értékű támogatást kaptak Magyarország kormányától a miskolciak.
Ezzel 1143 lakás újulhat meg, 1143 miskolci családnak lesz könnyebb élete.
Miskolc kiemelt támogatást kapott: az országos támogatás közel 10%-a Miskolcra érkezett.

Az első döntési körben összesen 16 db miskolci pályázat nyert. Ebből 14 db az önkormányzati támogatással is érintett. 2 pályázat estében önkormányzati támogatás nélkül nyújtották be a társasházak az állam felé a pályázatukat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek