2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

Újabb hősökkel és tisztekkel gyarapodott a katasztrófavédelem

Első tiszti kinevezéseket, hősies helytállásért odaítélt elismeréseket, valamint a rendészeti mestervezetővé képző tanfolyam elvégzését igazoló okleveleket adott át október huszonkilencedikén az országos katasztrófavédelmi főigazgató.

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója javaslatára kinevezte tűzoltó hadnaggyá a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába Bárdossy Sándor tű. zászlóst és Lukács Krisztián tű. zászlóst. Hadnagyként szolgál ezután a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Bán Vanda, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományában pedig Lajkó Péter tű. törzszászlós. A kinevezések átvétele után az új tisztek fogadalmat tettek, az eskü szövegét Bárdossy Sándor hadnagy olvasta elő.

Dr. Bakondi György tű. altábornagy, főigazgató többeknek Hősies Helytállásért Elismerést adott át. Elsőként Szabó Imre és Vidéki István, a kecskeméti hivatásos tűzoltó-parancsnokság két törzsőrmestere vehette át az elismerést. Ők szeptember huszadikán éppen szabadságukat töltötték a horvátországi Trogirban. Éjjel észrevették, hogy a kempingben egy lakóbusz tetején lévő klímaberendezés kigyulladt. Miután a tulajdonosok elhagyták a buszt, a két magyar tűzoltó felmérte a terepet és kézi porral oltó készülékkel azonnal oltani kezdték a tüzet és meg is fékezték a lángokat. Gyors beavatkozásuknak köszönhetően a tűz nem terjedt tovább és a lakóbuszba beépített két propánbutángáz-tartály sem okozott nagyobb tragédiát.

Október tizennegyedikén Szegeden, a Bérkert utca egyik lakóházának melléképületében tűz ütött ki. A tűzoltók kiérkezése előtt két gázpalack is felrobbant, a lángok átterjedtek a tetőszerkezetre is. A szegedi hivatásos tűzoltók oltás közben egy acetilén- és egy oxigénpalackot is találtak a melléképületben. Az acetilént tartalmazó tartályokban melegedés közben visszafordíthatatlan reakciók indulnak be, amelyek hűtés hatására sem lassulnak, és végül a palack robbanásához vezet. A robbanásnak a sűrűn lakott területen beláthatatlan következményei lehettek volna, ezért a tűzoltók a tartályt – rendkívül óvatosan – a Maros partjára szállították. A töltésnél, veszélytelen környezetben, a helyszín biztosítása mellett a rendőrség mesterlövészei kilőtték a veszélyessé vált edényzetet. A gyors és szakszerű beavatkozásnak köszönhetően a szegedi tűzoltók megelőzték, hogy további károk keletkezzenek, hősies helytállásuk elismeréseként az országos katasztrófavédelmi főigazgató ajándéktárgyat adományozott Valkai István tű. őrmesternek, Faragó Antal Gábor tű. századosnak, Maróthi Róbert tű. főtörzsőrmesternek, Rasztik Ferenc tű. törzsőrmesternek, Szulcse Zekó tű. törzsőrmesternek és Vincze Péter tű. zászlósnak.

Bakondi György ötvenedik születésnapja alkalmából ajándéktárgyat adományozott Karóczkai János tű. ezredesnek, a zalaegerszegi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetőjének.

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató dr. Sike Veronika rendőr alezredessel, a BM Közszolgálati Személyzetfejlesztési Főigazgatóság Vezetőképzési Igazgatósága vezetőjével közösen adta át tizenhét felsővezetőnek azt az oklevelet, amely bizonyítja, hogy tulajdonosa a rendészeti mestervezetővé képző tanfolyamot sikerrel elvégezte és beosztásához szükséges kompetenciákkal rendelkezik.
Tudósító: BM OKF
Fotós: BM OKF

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek