2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Történelmi helyen, történelmi regionális polgárőr nap

Arnóton került megrendezésre augusztus 3-án az I. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Regionális Polgárőr Nap.

Az eseményen megjelent Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Hubay György országgyűlési képviselő, dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke, Dr. Kovács János a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Önkormányzat főjegyzője, dr. Kiss Attila r.dandártábornok, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatója, Dr. Kovács Petra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormánymegbízotti Kabinet vezetője, dr. Mecser Tamás r. ezredes, Borsod-Abaúj Zemplén megyei r. főkapitány-helyettes, dr. Lipusz Brigitta az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság igazgatója, Bódi Zoltán tű. alezredes Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Miskolci Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályvezetője, Peiker Tamás a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Borsod-Abaúj Zemplén Megyei igazgatója, Kisslászló Csaba a Települési Önkormányzatok Országos Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei tagozat vezetője, Török Barnabás az Országos Polgárőr Szövetség Felügyelő Bizottságának elnöke, dr. Korondán Katalin az Országos Polgárőr Szövetség igazgatási elnökhelyettese, Szemán Ákos a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei  Polgárőr Szövetség elnökhelyettese,  Csóra György az Országos Polgárőr Szövetség általános elnökhelyettese, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Dr. Üveges István Arnót polgármestere.

Dr. Üveges István Arnót polgármestere köszönte a megjelenteket. Beszédében kitért rá, hogy Arnót a történelmi Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyék határán fekszik, vagyis egy történelmi helyen került megrendezésre a regionális polgárőr nap. Kiemelte, hogy biztonság nélkül nincs társadalmilag hasznos munka. A közbiztonsághoz mindenki hozzájárul, akár a politikai szférát szolgálja, akár a polgárőrséget, akár a rendőrséget, a katasztrófavédelmet, kormányhivatalt, vagy akár az önkormányzati szférát. Kiemelte, hogy nagy öröm számára, hogy a regionális polgárőr nap Arnóton került megrendezésre és hogy a településen egyre több rendezvény várja a látogatókat.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, elmondta, hogy a polgárőrök önkéntes munkája nélkül nem élhetnénk ilyen nyugodtan és biztonságban a térségben, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Örömét fejezte ki, hogy a mai nap a szövetségek együttműködési szerződéseket írnak alá, s emellett egyfajta ismerkedés is elindult a polgárőrök és más szervezetek között. Megköszönte a polgárőrök áldozatos munkáját, amit a járásban és a megyében is végeznek.

Dr. Mecser Tamás r. ezredes, Borsod-Abaúj Zemplén megyei rendőrfőkapitányhelyettes elmondta, hogy a dolgos hétköznapokban a polgárőrökkel együtt teljesítenek szolgálatot, ezért is megtisztelő, hogy nemcsak a munkában, hanem a regionális polgárőr napon is együtt lehetnek.

„A régiós találkozó olyan, mint egy szűkebb családi összejövetel, ismerjük a területet, ismerjük egymás problémáit, s ezen egymásnak tudunk leginkább segíteni, ezért nagyon örülök, hogy a mai napon ez ilyen formában létrejöhetett.”

Csóra György a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke nyitotta meg a rendezvényt. Elmondta, hogy egy rendhagyó polgárőr napon vagyunk. Hagyomány a polgárőrség történetében, hogy egy évben egyszer megállunk, pihenünk és barátkozunk. Az elmúlt évben több olyan kezdeményezés született a polgárőrök részéről, hogy járási és regionális szinten találkozzanak, amelyet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöksége elfogadott, s így Arnóton került megrendezésre az I. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Regionális Polgárőr Nap.

„Mindig büszkék vagyunk arra, amikor egy-egy településen azt lehet mondani, hogy ez a település egy élhető település. Ez a célunk, hogy Borsod megyében valamennyi település élhető település legyen.”

Dr. Kiss Attila r. dandártábornok, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatója elmondta, hogy szervezetük egy újonnan alakult szervezet, amely nagyon fontos feladatokat lát el. A polgárőrök nagy szerepet játszanak a közrend és a közbiztonság megteremtésében és a migráció kezelésében.

„A jövőben sokkal szorosabban és jobban fogunk együttműködni a közös munkában. Ennek első lépéseként az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tíz darab személygépkocsit fog átadni az Országos Polgárőr Szövetség részére.”

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke az Országos Polgárőr Szövetség nevében kifejezte elismerését és köszönetét a Borsod megyei polgárőröknek, azért a szervezettségért, működésért, fegyelemért, amelyet az egyesületeknél és a megyei szövetségnél lehet tapasztalni.

Borsod megye a polgárőrségnek egy igen fontos bázisa, mind létszámilag, mind minőségi mutatók tekintetében. Országos szinten az egyéni szolgálati órák a legmagasabbak a megyében. Elmondta, hogy a polgárőrség a kezdeti megalakulásától egy meghatározó civil szervezetté vált, amelynek nincs alternatívája.

„Ha belegondolunk, hogy mi mindent végez a polgárőrség, és hol veszünk részt különböző feladatokban, a határvédelemtől kezdve egészen a karitatív tevékenységig, kijelenthetjük, hogy a polgárőrség nem helyettesíthető. A polgárőrség a polgárőrök önkéntes munkájának köszönhetően ilyen sikeres ma Magyarországon.”

A beszédek után ünnepélyes pillanat következett. Dr. Üveges István Arnót polgármestere szalagot kötött a Megyei Polgárőr Szövetség zászlójára.

A Regionális Polgárőr Napon együttműködési megállapodást írt alá Peiker Tamás a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Borsod-Abaúj Zemplén Megyei igazgatója és Csóra György a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.

Továbbá együttműködési megállapodást írt alá Kisslászló Csaba a Települési Önkormányzatok Országos Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei tagozat vezetője, és Csóra György a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.

Az együttműködési szerződések aláírása után elismerések és kitüntetések átadása következett.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatója az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Észak-magyarországi regionális Igazgatójának javaslata alapján a polgárőrség és a hivatal együttműködésében kifejtett munkájukért jutalomban részesítette:

Iglai Lajos urat, a Sátoraljaújhelyi járás koordinátorát
Lovász László urat, a Tokaji járás koordinátorát, a Tarcali PE elnökét
Dr. Korondán Katalin asszonyt, a B.-A.-Z. Megyei Polgárőr Szövetség alelnökét

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Elnöksége Polgárőr Mozgalom Támogatásáért Plakett kitüntetésben részesítette:

Dr. Tóth Lajos József urat, Felsőzsolca város polgármesterét
Dr. Üveges István urat, Arnót község polgármesterét
Gulyás Ottó urat, Nagycsécs község polgármesterét

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Elnöksége Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Települések Közbiztonságáért plakett kitüntetésben részesítette:

Szöghy Imre urat, a Nagycsécsi Polgárőr Egyesület volt elnökét
Bóta László urat, a Nyékládházai Polgárőr Egyesület elnökét
Hudák Béla urat, a Bőcsi Polgárőr Egyesület elnökét
Galvács László urat, az Arnóti Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagját
Gédl Antal urat, a Miskolci Bűnmegelőzési Centrum Polgárőr Egyesület tagját

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Elnöksége Kiemelkedő Polgárőr Tevékenységért plakett kitüntetésben részesítette:

Nagy László urat, a Gesztelyi Polgárőr Egyesület tagját
Varga János urat, a Kistokaji Polgárőr Egyesület tagját
Mihalik Ferenc urat, a Felsőzsolcai Polgárőr Egyesület tagját
Kiss Attila urat, az Arnóti Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagját
Farkas Gyula urat, a Sajóvámosi Polgárőr Egyesület tagja
Várhegyi László Géza urat, a Felsőzsolcai Polgárőr Egyesület tagja
Bobkó Pál urat, a Miskolc Görömbölyi Polgárőr Egyesület tagját
Figeczki Attila urat, az Arnóti Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagját
Petrovics Ferenc urat, a Sajóecsegi Polgárőr Egyesület elnökét
Kocsis Antal urat, a Harsányi Polgárőr Egyesület elnökét
Lengyel József urat, a Bükkábrányi Polgárőr Egyesület elnökét

Forrás, fotó: Hladon Sándor

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek