2022. 08. 12. péntek

Klára
1 EUR 392 HUF
1 GBP 463 HUF

Több miskolci roma visszavonta svájci menedékkérelmét

Tizenhat miskolci roma már elhagyta Svájcot abból a hatvanötből, aki október közepén indult útnak, hogy ott menedékjogot kérjen. Harminc ember pedig visszavonta kérelmét, miután teljes körű tájékoztatást kapott a svájci hatóságoktól a helyzetükkel kapcsolatban – tájékoztatta Svájc budapesti nagykövetsége szerdán az MTI-t.

Jean-Francois Paroz svájci nagykövet előzőleg Miskolcon Pfliegler Péter alpolgármesterrel, majd Váradi Gáborral, a helyi cigány nemzetiségi önkormányzat elnökével folytatott informális megbeszélést.

A nagykövetség arról tájékoztatott, hogy Svájc Szövetségi Bevándorlási Hivatala (ODM) gyorsított eljárás keretében kezeli a magyar állampolgárok által benyújtott menedékkérelmeket.

Csekély az esélyük arra, hogy menekültjogot kapjanak Svájcban, 2009 óta egyetlen uniós tagország állampolgára sem jutott menekültstátushoz Svájcban – szögezték le.

Az elutasított kérelmezőknek el kell hagyniuk az országot, a visszautazáskor sem segítségnyújtásra, sem útiköltség-térítésre nincsen mód – áll a közleményben. Emlékeztettek arra is, hogy a múlt hét elején hatvanöt miskolci, köztük tizenöt gyermek jelentkezett a vallorbe-i regisztrációs és eljárási központban, hogy menedékjogot kérjen.

Az Európai Unió tagországait a svájci parlament biztonságos országnak minősítette, “ez azt jelenti, hogy az adott országban az üldöztetés elleni megfelelő állami védelem elviekben biztosított, az ezekből az államokból érkező menedékkérelmek éppen ezért nyilvánvalóan megalapozatlanok, és nem vezetnek a tartózkodási engedély megszerzéséhez” – írták.

A magyar állampolgárok menedékkérelmét gyorsított eljárásban, kevesebb mint 48 óra alatt a Szövetségi Bevándorlási Hivatal bírálja el, ennek során “minden ügymenettel kapcsolatos garancia, nevezetesen a Svájci Szövetségi Törvényszékhez fordulás lehetősége is biztosított marad, Svájc továbbra is garantálja a menedéket kérelmezők számára a méltányos eljárás lefolytatását” – olvasható a közleményben. Kitértek arra is, hogy a “svájci menedékjogi törvény intézkedik azon személyek védelméről, akik a származási országukban súlyosan hátrányos helyzetben vannak vagy fizikai épségük és életük van veszélyben”, minden menedékkérelmet egyedileg bírálnak el, a kérelmezőnek ugyanakkor “hitelt érdemlő módon” kell bemutatnia indokait.

Váradi Gábor az MTI-nek korábban azt mondta: a nemzetiségi önkormányzatnak a kiutazáshoz semmi köze nem volt, tudomása szerint annak elsődleges oka a kilátástalanság volt, valamint az a téves információ, hogy Svájc befogadja őket.


Jean-Francois Paroz svájci nagykövet (b2), Váradi Gábor, a miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke (k), Pfliegler Péter alpolgármester (j2) és Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat általános alelnöke (j) a Svájcban menedékjogot kérő romák ügyéről folytatott megbeszélésen a miskolci városházán 2014. október 29-én. Miskolc, 2014. október 29. Jean-Francois Paroz svájci nagykövet (b2), Váradi Gábor, a miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke (k), Pfliegler Péter alpolgármester (j2) és Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat általános alelnöke (j) a Svájcban menedékjogot kérő romák ügyéről folytatott megbeszélésen a miskolci városházán 2014. október 29-én. – © MTI Fotó: Vajda János

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek