2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Tétmérkőzéssel vette birtokba a DVTK az új diósgyőri stadiont

Megvalósult egy régi álom, 80 év után új és méltó stadiont kapott Diósgyőr. A korábbi DVTK-stadion helyén egy csaknem 15 ezer fős, multifunkcionális, a labdarúgó mérkőzések mellett kulturális és családi rendezvények lebonyolítására is alkalmas aréna épült, amelyet a Diósgyőr és a Mezőkövesd csapatai labdarúgó bajnoki mérkőzésén avattak fel 2018. május 5-én.

A mérkőzés előtt tartott ünnepélyes megnyitón Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere kiemelte: „Ez a 21. századi aréna a várost szimbolizálja, amelynek minden adottsága megvan arra, hogy nagy tetteket vigyen véghez. Miskolcon lehet nagyot álmodni, de az álmok igazán csak akkor érnek valamit, ha megvalósulnak. Az új diósgyőri stadion pedig egy megvalósult álom.”

Fürjes Balázs kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos köszöntőjében hangsúlyozta: „Az új stadionnal régi adósságot törlesztettünk, Magyarország egyik labdarúgó fellegvára már régóta megérdemelte, hogy egy korszerű, modern arénában XXI. századi körülmények között végezhesse a szakmai munkát”.

Ezüst Kehely

A régi stadion elbontása után egy teljesen új, 14.646 darab „vandálbiztos” székkel felszerelt, fedett nézőterű, aréna jellegű UEFA IV. kategóriájú stadion jött létre. Az épület messziről „Ezüst Kehely” formáját idézi, a hosszan kinyúló tető és a lépcsős lelátó kívülről könnyűfém burkolatot kapott, ami egyedivé teszi a stadion megjelenését.

A lelátó külső világító sávjainak köszönhetően esténként fény rajzolja meg a stadion körvonalait. A látványt fokozza, hogy a lelátó tetején körbefutó, nagy teljesítményű lámpákkal az alumínium burkolat is megvilágítható, így a tető esténként fényesen ragyog.

A főépület földszintjén a csapatok öltözői, a bírói, orvosi és más kiegészítő helyiségek kaptak helyet. Az első emeleten mozgatható falakkal osztható, 640 m2-es rendezvénytér épült, pályára nyíló, nagy terasszal. A második emeleten 16 darab 10 személyes és 2 darab 20 személyes páholy található a hozzájuk tartozó 184 m2-es társalgóval. Erre a szintre kerültek még irodák és a stadionfelügyelet helyiségei, továbbá 3 médiastúdió. A főépület legfelső szintjén, ami lényegét tekintve egy járható tető, helyezhetők el a média közvetítőállásai. A stadionban összesen 48 ilyen közvetítőállás áll rendelkezésre.

A stadion nézőterének legfelső sora 13 méter magasan van, a tető legmagasabb pontja 21 méter, a stadioné pedig 27 méter. A 18 belépőkapun keresztül a szurkolók gyorsan és biztonságosan juthatnak be a lelátókra. A rajongók kényelmét összesen 15 női-férfi mosdó, a lelátók alatt pedig 16 büfé – benne összesen 150 méternyi kiszolgálópulttal – biztosítja.

Az építkezés során 23.400 m2, tehát csaknem három futballpályányi alumínium burkolatot használtak fel. Beépítettek 1580 tonna acélt, ez több mint a teljes miskolci villamos flotta összsúlya.

A hosszú távú, gazdaságos üzemeltetés érdekében az aréna küzdőtere és a főépület helyiségei is többféle célra használhatók, így sport- és kulturális rendezvény, családi vagy más esemény is rendezhető bennük.

Környezettudatos stadion

A lehullott csapadékvizet a stadion tetőszerkezete összegyűjti, az esővízzel öntözik a játékteret és a parkolóterület füves részeit. A létesítmény áramellátását napelem rendszer segíti.

A szurkolókkal közösen

A miskolci városvezetés, a beruházásért felelős Stadionrekonstrukciós Kft. és a Diósgyőri VTK vezetése a tervezés minden fontos részletéről rendszeresen tájékoztatta a szurkolói közösségek képviselőit, javaslataikat lehetőség szerint figyelembe vették. Így a többi között a kerékpártárolók, a büfék és a mosdók helyének megtervezésében is segítettek a szurkolók.

A stadion a kormány 12/2015. (II.9.) rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásként épült fel, a beruházás költsége 13 milliárd forint.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek