2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

Szupermodern tanműhely Ózdon

Hétfőtől vehetik birtokba a tanulók azt a tanműhelyt Ózdon, ami a Bolyai Farkas Szakképző Iskola magas szintű szakmai gyakorlatait hivatott biztosítani, és amely a Sajó-menti „TISZK rendszerhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések” elnevezésű projekthez tartozik.

A beruházás az épület felújítását, továbbá a CNC tanműhely eszközeinek bővítését jelenti, összességében mintegy kétszázhuszonötmillió forintos támogatásból, amelynek része a virtuális hegesztő munkapad és informatikai labor is.
Az ünnepi eseményen Tóth Béla a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat fenntartásában működő tanintézmény igazgatója köszöntötte a megjelenteket, rövid tájékoztatást adva az iskola működéséről. Beszédében megjegyezte, a fejlesztések eredménye, hogy az oktatóbázisból kikerülő diákok korszerű és piacképes tudással, gyakorlattal rendelkeznek majd. Riz Gábor országgyűlési képviselő, a Sajó-menti Szakképzés Szervezési Társulás elnöke, a megyei közgyűlés alelnöke kiemelte a későbbiek során, hogy a szakoktatást illetően ekkora támogatási összeggel még nem rendelkezett a térség. – A program üzenete, hogy a Sajó-menti TISZK-hez tartozó tizennyolc tanintézmény már együttműködve, rendszerként is hatékony fejlesztője lesz a térségi szakképzésnek – fogalmazott Riz Gábor.

A kormányzat elkötelezte magát – ezt már az ünnepségen megjelent Dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára nyomatékosította beszédében. – A mai szakképzési rendszer legnagyobb gondja hogy a képzési időszak túlságosan hosszú, másrészt a tanulókhoz kerülő bizonyítványok nem takarják azt a tudást, amire a munkaerőpiacnak szüksége lenne. Ha érdemi eredményeket akarunk elérni, az ózdihoz hasonló módon kell keresni a lehetőségeket. A Magyar Kormány eléggé egyértelműen elkötelezte magát amellett, hogy a szakképzés, és ezen belül a szakmunkás képzés komoly átalakításon esik át mind tartalmában, mind időtartamában. Ez annyit jelent, hogy manuális, hagyományos szakmák esetében visszahozzuk a hároméves képzést, jelenleg öt-hat év ez az időszak. A vállalkozásokat viszont arra kérjük majd, hogy ne a „pálya széléről kiabáljanak, játsszák ők is a meccset.” Jöjjenek be a szakoktatásba, és három-négy, vagy – adott esetben – öt év alatt vezessék be az általuk kívánt szakmákba a tanulókat olyan szinten, hogy a bizonyítvány megszerzésekor már kollégákként kezelhessék őket. Magyarul, a bizonyítvány mögött valós tudás, valós tartalom kell hogy legyen – fogalmazott Czomba Sándor, mielőtt Riz Gábor társaságában átvágta a vadonatúj tanműhely avatószalagját. Az esemény utáni fogadáson Dr. Kovács János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat főjegyzője mondott pohárköszöntőt, megjegyezvén, hogy a feladat-ellátási társulás nagyon fontos a megyei vezetésnek is, hiszen minimalizálja a fenntartói kockázatokat, ugyanakkor megőrzi az intézményfenntartói szerepeket. Az ünnepi eseményt – mások mellett – megtisztelte jelenlétével Tamás Barnabás országgyűlési képviselő, Putnok város polgármestere, Dr. Szilágyiné Baán Anna, a Borsod Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára, továbbá Fürjes Pál, Ózd város polgármestere.

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program, a „TISZK rendszerhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések” című konstrukcióhoz kapcsolódó, Sajó menti TISZK infrastrukturális fejlesztése elnevezésű projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, összesen 996 888 889 Ft-ból valósul meg, melyből 897 200 000 Ft Európai Uniós támogatás, 99 688 889 Ft önerő.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…