2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Szeptembertől Miskolcon is ingyen kódolhatnak a lányok a Skool Klubban

Miskolc is a 7 helyszín között van, ahol idén ősszel Skool Klubbot indítanak. A foglalkozásokra 11 és 14 év közötti lányok jelentkezéseit várják, akik ingyen ismerkedhetnek meg a kódolás és technológia alapjaival. A 10 hetes iskolaidő utáni műhelyeken gyerekek számára fejlesztett programnyelvvel tanulnak a résztvevők rendhagyó és játékos oktatási formában, a Skool helyi önkéntes oktatói és mentorai segítségével.   
A Skool missziója, hogy minél több lány ismerhesse meg a technológiai pálya lehetőségeit. Mindezt játékos, formabontó oktatási módszerekkel. Idén a budapesti Skool műhelyeken felül 7 új helyszínen szerveznek ingyenes 10 hetes kurzusokat 11 és 14 év közötti lányok számára, többek között Miskolcon. Az idei indulást az elmúlt tanévben egy eredményes teszt-időszak előzte meg: az őszi és tavaszi félévben három vidéki helyszínen összesen 84 lány próbálta ki, milyen valódi programozókkal együtt kódolni. A teszt-helyszínek között volt Miskolc is, így a helyi fiatalok számára nem teljesen ismeretlen a kezdeményezés. Újdonság viszont, hogy ebben a tanévben a Vodafone Magyarország miskolci székházában tartják a foglalkozásokat.

Az idei foglalkozások várhatóan szeptember végén, október elején kezdődnek. A fiatalok a Scratch nevű, oktatási célokra kialakított programmal dolgoznak majd egyedi, kreatív projekteken. Egy-egy klubba összesen 12-15 lányt várnak, akiket helyi szervezők, oktatók és mentorok vezetnek majd be a programozás alapjaiba.

A foglalkozásokat a tanítási idő után vagy szombaton tartják. A nem hagyományos iskolai módszereket követő kurzusok célja, hogy minél kötetlenebb, kreatív és inspiráló légkörben tanuljanak a résztvevők. A leendő oktatók és szervezők egynapos felkészítő tréningen vettek részt, ahol megismerkedtek a Skool oktatási alapelveivel: például azzal, hogy ahány lány, annyi eredmény, és mindenki jó valamiben. Utóbbi azért is fontos, mert a lányok körében a mai napig sok negatív sztereotípia él a technológiai pályáról, vidéken pedig ez még erősebben jellemző. Emiatt kevesen választják a technológiai karrier-utat, miközben a nemek arányának közelítése látásmódbeli és munkaerőpiaci igények miatt is sürgős volna. A Skool Klubokban a fiatal lányok nem csak megismerhetik a programozást, hanem sikerélményeket is szerezhetnek, valamint szakmai példaképekkel is találkozhatnak.

„2016. szeptemberben indítottuk el az egyik első vidéki Skool Klubunkat Miskolcon. Az elmúlt két félévben összesen 28 fiatal vett részt itt a foglalkozásainkon. A műhelyeket követően a lányok 70 százaléka válaszolta a kérdőívünkben, hogy szívesen tanulna tovább informatikai területen. A Skool csapata pedig szeretné megmutatni, hogy számukra is számos lehetőség van a tech-világban.” – mondta el Major Zsófi, a Skool ügyvezetője.

A Skool az elmúlt három évben összesen több mint 1 500 lánynak mutatta meg, hogy a technológia izgalmas, kreatív és egyáltalán nem csak fiúknak való.

A kezdeményezés sikerének egyik alapját az a több mint 300 elkötelezett önkéntesek adja, akik például oktatóként, mentorként és példaképként segítik a lányokat. Rájuk a Klubok esetében is számítanak, és várják a jelentkezéseket a következő linken, ahol a további helyszínekről is tájékozódhatnak az érdeklődők: http://skool.org.hu/7-helyszinen-inditunk-skool-klubokat/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek