2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

Projektindító paktumszervezeti ülést tartottak a Megyeházán

A Megyei Foglalkoztatási Paktum 2018. február 21-én projektindító ülést tartott a Megyeháza Dísztermében. Az ülésen a paktumszervezeti tagok megtárgyalták a Megyei Paktum 2017-es évről szóló beszámolóját, valamint a 2018. évre vonatkozó munkaterveket, a konzorcium tagjai pedig tájékoztatót tartottak a 2018. évi tevékenységről és az aktuális feladatokról.

Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy kiemelt jelentősége van a megyei foglalkoztatási programnak a megye életében. Mára egy különleges helyzet alakult ki – egyszerre van jelen a munkaerő-hiány és a munkanélküliség.

A megyei paktum 2,3 milliárd forint támogatásból gazdálkodik az öt éves működési időszakában, valamint a helyi paktumok a három éves tevékenységük idejére összesen 5,4 milliárd forintot nyertek el.

A projektindító ülésen a paktumszervezet tagjai egyhangúlag elfogadták a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési Paktum Együttműködési Megállapodásának és Ügyrendjének módosítására vonatkozó javaslatot, a megyei paktum program 2017. évi beszámolóját, valamint a Paktumszervezet és a Paktumiroda 2018. évre szóló munkaterveit.

Török Dezső elnök ezt követően, a konzorciumvezető megyei önkormányzat tevékenységét ismertetve bevezetőjében elmondta, hogy a megyei paktum projekt 2. számú Támogatási Szerződés módosítását 2017. november 24-én írták alá a konzorciumi partnerek a Közreműködő Szervezettel, mellyel kezdetét vette a projekt megvalósítási szakasza. Számos új tevékenység került beépítésre a programba és új konzorciumi partnerként bevonásra került a BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság.

Lenártek András
ügyvezető igazgató tájékoztatta a jelen lévőket, hogy a megyei paktumban a Fejlesztési Ügynökség támogatja a projekt menedzsment feladatok eredményes ellátását, valamint felel a vállalkozás-fejlesztési tevékenységek megvalósításáért. Elsősorban a helyi termékek és szolgáltatások fejlesztését és promócióját, valamint a befektetés-ösztönzéshez kapcsolódó tevékenységek megvalósítását látják el.

Török Dezső elnök ezt követően részletesen beszélt a következő hónapok feladatairól és a paktum nyújtotta szolgáltatásokról.

A tanácsadási rendezvények egészen 2020-ig folytatódnak a szociális gazdaság és a vállalkozások humánpolitikai fejlesztése céljából. A tanácsadások miskolci és vidéki helyszíneken kerülnek megrendezésre. Egy-egy tanácsadási napon előadást hallhatnak az érdeklődők, illetve műhelyfoglalkozáson vehetnek részt.

A terveknek megfelelően ez év nyarán értékelik a paktum tagjai a Foglalkoztatási Stratégia eddigi megvalósítását, eredményeit, ehhez kapcsolódóan az évben is elkészül a Foglalkoztatási és képzési igények kérdőíves felmérése, szerződéses partnerünkkel, a Borsodi Tranzit Kft.-vel.

A foglalkoztatásba bevonni kívánt célcsoport részére Szakmabemutató rendezvények kerülnek lebonyolítására a 11 helyi paktum és Miskolc város területén. Az 50 fő potenciális munkavállaló részére lehetőség nyílik a vállalkozások telephelyén megismerkedni a szakmacsoportokkal és a vállalati munkakörnyezettel. A vállalkozások, mint másodlagos célcsoport számára partnertalálkozók kerülnek megszervezésre a jó gyakorlataik bemutatása és a helyi termék értékesítésének ösztönzése céljából.


Szombatiné dr. Sebők Emese
aljegyző asszony az önkormányzati hivatal tevékenységét ismertetve elmondta, hogy a Paktumiroda az Önkormányzati Hivatal szervezeti keretein belül működik, két paktummenedzser és egy vállalati kapcsolattartó munkatárssal. A megyei Paktumiroda ernyőszervezeti, illetve koordinációs tevékenységet lát el a helyi paktumok tekintetében. Kiemelte, hogy a térségi paktumok működését szakmai szakértői támogatással is segíteni kívánja a megyei paktumiroda, valamint a helyi paktumok és a kapcsolódó önkormányzatok részére 4 napos szakmai képzést biztosít a program.


Lórántné Orosz Edit,
a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának főosztályvezetője a megyei és helyi paktumok vállalásait mutatta be. Kiemelte, hogy a projekt-előkészítési szakaszának lezárultával megkezdődik a megvalósítási szakasz. Az első negyedévben a folyamatok gyorsulására lehet számítani, így lehetséges a vállalások teljesítése. Tájékoztatott, hogy a foglalkoztatás biztosítása érdekében többoldalú egyeztetéseket folytattak a paktumirodákkal, az ütemezésről és az ez évi teendőkről. Részletesen ismertette a paktumok vállalásait a bevonástól kezdve, a foglalkoztatáson keresztül a továbbfoglalkoztatásig, valamint bemutatta minden paktum indikátorszámai tekintetében a legfrissebb adatokat és ez idáig az erre fordított összegeket.

A hozzászólások során Szendrák Dóra, a RECIK Alapítvány vezetője ajánlotta fel szervezetük közreműködését a munkaerő-piaci szolgáltatások ellátásában. Török Béla, a Borsodi Tranzit Kft ügyvezetője a stratégiát segítő kérdőíves felmérés részleteit ismertette és elmondta, várják a paktumszervezeti tagok javaslatait, észrevételeit. Horváth Béla a paktumszervezeti tagság bővítésének lehetőségét vetette fel.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek