2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

„Polgármester úr, ez így nincs rendben!”

Tiltakozó akciót tartottak pénteken a miskolci Ifiház előtt: a demonstráció résztvevői kék szalagot kötöttek a kerítésre, tiltakozva az intézmény kiköltöztetése ellen.

A demonstráció kezdetén – megalapozva a hangulatot – Horváth Lívia és Petrány Mihály zenéltek, majd Csóti Csaba, a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezetének elnöke szólt.

Mint mondta, egy művelődési ház nem a dolgozóké, még csak nem is az önkormányzaté, hanem az embereké, jelen esetben a miskolciaké. Éppen ezért elfogadhatatlan, hogy mindenféle egyeztetés nélkül döntöttek az Ifiház kiköltöztetéséről: sem a miskolciakat, sem pedig az ott dolgozókat nem kérdezte meg ebben az ügyben a városvezetés. „A demokráciák lényege, hogy rólunk, nélkülünk nem hozhatnak döntéseket” – jelentette ki. Felhozta, a szakszervezet levelére reagálva a városvezetés azzal indokolta döntését, hogy az Ifiház kiürítésével, a rendészet odaköltöztetésével a miskolciak biztonságát szeretnék javítani. „Polgármester úr, ez így nincs rendben!” – üzent Csóti, emlékeztetve arra, hogy a közbiztonság és a kultúra két különböző dolog, nem lehet szembeállítani egyiket a másikkal. Hangsúlyozta, a közművelődésre igenis nagy szükség van, ne csak azok férhessenek hozzá a kultúrához, akik megtehetik, hogy operába szóló jegyeket vásároljanak maguknak és családtagjaiknak.


Fügeczkiné Balogh Mária
népművelő, táncpedagógus, a Ködmön Formációs Táncegyüttes és a Miskolci Mazsorettek alapítója, Miskolc város Nívódíjasa arra mutatott rá, hogy a mazsorettek is és a táncegyüttes is elveszíti otthonát a kiköltöztetéssel. Pedig ezek a csoportok nem ilyen sorsot érdemelnek, nem egyszer képviselték magas színvonalon Miskolcot Európa különböző városaiban. Felidézte, hogy annak idején, amikor létrejöttek ezek az együttesek, a gyerekek voltak azok, akik takarították, csinosítgatták az Ifiházat, hiszen sajátjuknak érezték az intézményt. Az első generációból ma már szinte mindenki anyuka, sőt, van, aki nagymama, s gyerekeiket, unokáikat hozzák most ide különböző foglalkozásokra. Mint fogalmazott, szégyelli, hogy sem őket, sem pedig a szakmát nem kérdezte meg a városvezetés a döntés előtt.

Ádám Ibolya,
aki 18 éven keresztül, 1986 és 2004 között vezette az Ifjúsági Házat, kijelentette: az Ifiház a város meghatározó kulturális intézménye, hiszen az elmúlt évtizedek során komoly eredményeket értek el a közösségépítés és közösségfejlesztés területén. Mások mellett modellezők, fafaragók, rádiósok, fotósok, népművészek leltek itt otthonra, a Ködmön Formációs Táncegyüttesben és a Miskolci Mazsoretteknél például évente 300-400 gyerek fordult meg. Az országban először a miskolci Ifjúsági Házban nyitottak tiszta profilú fotógalériát, s olyan nagyszabású rendezvényeket hívtak életre, mint a Formációs Táncfesztivál, vagy éppen a Nemzetközi Mazsorettfesztivál. A diósgyőri várba hozták a rockszínházat, játszották ott az Evitát, a Legyetek jók, ha tudtokat, a Légy jó mindhaláligot, a West Side Storyt, a Hamletet. A Miskolci Dixieland Fesztivál és a Kaláka Nemzetközi Folklórfesztivál megszervezési is az Ifiházhoz köthető, ezeknek az eseményeknek egytől egyik óriási sikerük volt. Mint mondta, gyakran előfordult, hogy a telt ház okozott fejtörést a szervezőknek, mert nézői, hallgatói igény lett volna, csak éppen minden hely betelt a nézőtéren… Ádám Ibolya is azt hangsúlyozta, a döntéshozóknak mindenképpen egyeztetniük kellett volna a szakmával, a miskolciakkal.

Ezt követően aggatták fel kék szalagokat az intézmény kerítésére a tiltakozó akció résztvevői: az első két szalagot Harangozóné Ónodi Csilla táncpedagógus és Mácsi Bogi, a Ködmön Formációs Táncegyüttes tagja helyezte el.

Mint arról az eszon.hu korábban többször is beszámolt, Miskolc önkormányzatának fideszes vezetése júniusban döntött arról, hogy elköltözteti jelenlegi helyéről a város ikonikus intézményét, az Ifjúsági Házat. Eredetileg szeptember 1-jéig kellett volna az intézménynek elhagynia az épületet, de a határidőt meghosszabbították november 1-jéig. Az MSZP már a döntés előtt bejelentette: inkább fejleszteni kellene az Ifiházat, nem pedig szétverni, ezért aláírásgyűjtést indítottak annak megmentéséért. Akciójukhoz időközben több párt is csatlakozott: az Együtt, az LMP, a DK és a Párbeszéd aktivistái, politikusai is gyűjtenek mind a mai napig, remélve, jobb belátásra téríthető a városirányítás. Az intézmény megmentése ugyanakkor nemcsak a pártok szívügye, szakszervezetek, civil szervezetek is fontosnak érzik, hogy az megmaradjon. A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete és a Magyar Szolidaritás Mozgalom már korábban bejelentette, hogy támogatják az akciókat, s így tett legutóbb az Autonóm Területi Szakszervezet is. A kékszalagos demonstrációt is közösen szervezték, s ígéretük szerint – a folyamatos aláírásgyűjtés mellett – szeptember 21-én újabb megmozdulást tartanak. Erről később a Közösen az Ifjúsági Házért Facebook csoport oldalán is tájékozódhatnak az érdeklődők.

eszon.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek