2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF

Összeurópai romastratégia készül Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében

Összeurópai roma stratégia kidolgozását kezdeményezte Dr. Mengyi Roland. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a témában tartott sajtótájékoztatón bejelentette: a stratégia kidolgozásában a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat együttműködik a Miskolci Egyetemmel és Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárral. A sajtótájékoztatón részt vett Demeter Ervin kormánymegbízott is.

A Miskolci Egyetem által szervezett, „50 éve, 40 éve…”, A cigányokról a párthatározat és a Kemény István–féle felmérés évfordulójára rendezett konferenciához kapcsolódó sajtótájékoztatón Dr. Mengyi Roland ismertette: az Európai Unió soros magyar elnökségének egyik prioritása az európai Roma Stratégia kidolgozása. Ez a 27 Európai Uniós tagállamot érinti. A 27 tagállamból azonban a roma lakosság négy tagállamban: Bulgáriában, Szlovákiában, Romániában és Magyarországon haladja meg az összlakosság 3 százalékát. Ez azt jelenti, hogy a roma kérdést a 23 tagállam teljesen másként látja. Ugyanakkor a nem tagállamok tekintetében Makedónia, Szerbia, Törökország és Albánia jelentős roma lakossággal rendelkezik.

Dr. Mengyi Roland tájékoztatott arról, hogy ezekből az adatokból kiindulva, Brüsszelben, az Európai Régiók Gyűlésén (AER) megállapodott az AER vezetésével abban, hogy a szervezet ernyője alatt, még idén elkészül egy összeurópai roma stratégia. A tervek szerint a kész dokumentumot az AER Közgyűlése november végén tárgyalja meg, és továbbítja a 270 tagnak, az Európa Tanácsnak, az Európai Bizottságnak, és az Európai Parlamentnek. A stratégia kidolgozásában fontos szerepe lesz a Miskolci Egyetem kutatói-tudományos bázisának.

Az AER 1985-ben jött létre, mint az európai régiók képviseleti szervezete és politikai fóruma. Központja Strassbourgban van, EU irodája pedig Brüsszelben. Dr. Mengyi Roland a sajtótájékoztatón utalt arra, hogy az AER Közgyűlésének határozatai igen jelentős politikai befolyással bírnak az Európai Unió döntéshozó szerveiben.

Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára üdvözölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökének kezdeményezését. Mint mondta: méltó a Miskolci Egyetemhez, és Borsod-Abaúj-Zemplén Megyéhez, hogy a romakérdéssel foglalkozzon, hiszen a térségben nagyszámú roma népesség él, másrészről pedig éppen ezért, itt halmozódott fel a legnagyobb tudásbázis a probléma kezelésére. Figyelmeztetett egyúttal arra, hogy mintegy paradigmaváltás figyelhető meg a kérdésben, ezt jelzi az is, hogy felzárkóztatás helyett a felzárkózásra tevődött át a hangsúly, mivel ez fejezi ki leginkább azt az igényt, hogy szükséges a romák aktív szerepvállalása is.

Professzor Dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora felidézte: 50 évvel ezelőtt született párthatározat arról, hogy a roma népesség helyzetét rendezni kell, 40 évvel ezelőtt pedig komoly tudományos munka kezdődött el a kérdésben. A tapasztalatok mellett ugyanolyan fontos, hogy a Miskolci Egyetem vezetése elkötelezett abban a kérdésben, miszerint helyben kell tenni a probléma megoldásáért, továbbá abban is, hogy az egyetemnek saját közössége szolgálatában kell állnia. Hangsúlyozta: a Miskolci Egyetemen rendelkezésére áll az elszánás mellett a szellemi erőforrás is a Romakutató Központ tudásanyagában, amely a szociológiai, a történelemtudományi, és a kulturális antropológiai intézetek kutatásait összegzi.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek