2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Negyedmilliárd a Hajléktalanokat Gondozó Központra

Mintegy negyedmilliárd forintot fordít pályázati pénzből a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete a Hajléktalanokat Gondozó Központjának korszerűsítésére, és olyan programokra, amelyek hatékonyan és hosszú távon is eredményesen vezethetik ki klienseinket a hajléktalanságból.

„Hálót adunk, nem halat”
Most induló programjaink egy részével olyan lehetőségeket teremtünk ellátottjainkra egy részének, amelyek segítségével megszűnhet társadalmi kirekesztettségük és újra önálló, tartalmas életet élhetnek.
Az utcán élők sikeres és eredményes társadalmi integrációjához széles körű szociális segítés, egészségügyi ellátás, képességbeli és mentális fejlesztés, az aktív és passzív foglalkoztatáspolitikai eszközök alkalmazása szükséges. Ezek azonban csak akkor alkalmazhatók sikerrel, ha a biztonságos lakhatás iránti alapvető emberi igényt ki tudjuk elégíteni.
Ennek érdekében tíz ellátottunknak biztosítunk albérlet-támogatást és élelmiszer-utalványt két éven keresztül. Ez idő alatt pék vagy kereskedő szakképesítést, és B kategóriás járművezetői jogosítványt szerezhetnek. Új végzettségeikkel pedig nagyobb esélyt kapnak az elhelyezkedésre a munkaerőpiacon, amiben a Magyar Vöröskereszt szociális munkásai is segítségükre lesznek. A programba bekerülő rászorulók olyan szolgáltatásokhoz is hozzájutnak, mint pl. a fogászati kezelés. Az „Elsőként lakhatás” elnevezésű projekt (EFOP-1.1.4-16-2017-00007) valamennyi Miskolcon megvalósuló eleme arra ösztönözni a benne résztvevő hajléktalanokat, hogy fokozatosan csökkenő támogatással elkezdjék új, munkára épülő, önálló életüket. A Magyar Vöröskereszt megyei szervezete 53 millió forintot nyert a program előkészítésére és végrehajtására a Széchenyi 2020 program keretében.
A program megvalósítása kollégáink részéről intenzív és összetett szociális munkát igényel. Ezért szükség van pl. stresszkezelésre, kiégés elkerülésére, ön- és társismeret segítő kommunikációra, konfliktuskezelésre irányuló tréningek megtartására a dolgozók és kliensek számára egyaránt. Ezeket, valamint a munkatársaink szakmai fejlődését célzó továbbképzéseket és az intézményi infrastruktúra-fejlesztést szintén pályázati forrásból finanszírozzuk. Ezért elindítjuk a „Szervezetfejlesztés a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezeténél” (EFOP-1.9.8-17-2017-00003) elnevezésű két és fél éves programot, amely 104 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósul meg.
Ezek mellett a következő két évben megújul 35 fős férfi krízisférőhelyünk. A november 1. és április 31. közötti időszakban nyitva tartó szolgáltatásunk korszerűsítésére az „Átmeneti és rehabilitációs intézmények korszerűsítésére” kiírt – EFOP-2.2.3 – pályázaton 92 millió forintot nyert igazgatóságunk. Az összegből kicseréljük a villanyvezetékeket, a padlózatot és bútorzatot, valamint a felújítjuk és akadálymentesítjük a mellékhelyiségeket, valamint a lépcsőházat. Ez utóbbi egy lift beszerelését is jelenti az Idősotthon épületébe, amelynek legfelső emelete szolgál a krízisidőszakban az utcán élő férfiak időszakos éjszakai elszállásolására.
A pályázatból finanszírozott fejlesztést szolgáló projektek mellett önerőből felújítjuk a Hajléktalanokat Gondozó Központunk 25 éve működő népkonyháját. 1994-től nem nyílt lehetőségünk ilyen nagy volumenű korszerűsítésre.
Ezeken a projekteken túl további öt pályázatot nyújtott be a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete a Hajléktalanokért Közalapítványhoz hasonló fejlesztésekre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek