2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF
Na most akkor hogyan is lesz ez a villamos-dolog 7.

Na most akkor hogyan is lesz ez a villamos-dolog 7.

Na most akkor hogyan is lesz ez a villamos-dolog 7.Ha kedd, akkor sínbontás. Hétfőn eldőlt, hogy nincs akadálya a belváros munka alá vételének. Eszerint a Zöld Nyíl pályarekonstrukció kivitelezői elvileg már kedd reggeltől lezárják az Ady-híd és színház közötti főutcaszakaszt, legalábbis a villamospályát, s megindul a bontás, majd később az építés.

A másfél évesre tervezett nagyberuházás jelen fázisa, mint köztudomású, nem jár a tömegközlekedés változásával, hiszen már egy korábbi szakaszban „kiterelték” a villamosforgalmat eredeti helyéről, a Széchenyi utcáról. Május óta pótlójáratok viszik az utasokat a Tiszai pályaudvari végállomás és a Thököly utcai ideiglenes végpont között (onnan tovább Diósgyőr felé rendesen járnak a sárga szerelvények). A konkrét munkálatok ellenben eddig a Bajcsy-Zsilinszky utcát, majd a Városház tér és Malomszög, illetve Nagyváthy utcák közötti részt érintették. Mostantól jön a legkényesebb néhány hét: a sétálóutca „feltúrása”.

Na most akkor hogyan is lesz ez a villamos-dolog 7.A régi sínek, továbbá betonlapok, vezetékek fel- és leszedése azért szükséges, hogy helyükre csupa új berendezés kerülhessen. Ebből áll majdani a miskolci villamoshálózat gyökeres megújulása. A korszerűsített pálya, mint ismeretes, 2012-re ugyancsak korszerű, újonnan vásárolt szerelvényeket fogadhat.

A keddtől vagy az azt követő néhány napon belül (a kivitelező ütemezésének függvénye) lezárt és munkaterületté alakított sétálóutca tehát nagyjából a Déryné utca sarkán álló antikváriumtól a Villanyrendőrig, majd onnan tovább a Centrumig (Kaiser), s egészen az Ady-hídi kereszteződésig járhatatlan lesz gépkocsik számára. A gyalogosforgalom helyen ugyanakkor megmarad, hosszában az északi oldalon – tehát a sínektől a színház, a régi Napsugár cukrászda, a Centrum felé eső oldalon – teljes egészében járható lesz a díszburkolatú járda, míg a déli oldali (az egykori „Gömb” játékbolt, a Shannon pub, a villanyrendőri buszmegállók felé eső) járda csak részben, mert annak legalább a felét magába foglalja az építési terület. Keresztben pedig a kivitelező épp olyan átjárási lehetőségeket fog biztosítani minden fontos csomópontnál, mint tette a már megszokott módon a Bajcsy-Zsilinszky utca mentén.

Na most akkor hogyan is lesz ez a villamos-dolog 7.Lesz zaj is, ami a környéken élőknek nem teszi könnyűvé ezt a kényszerűségből elviselendő időszakot, ám a beruházás felelősei ígérik: gyorsak lesznek, és augusztus végére, szeptember elejére végeznek; legalábbis a leghangosabb, leglátványosabb munkálatokkal. Addig egyébként már a munka alá vett területhez tartozik majd a színháztól „felfelé” eső rész is, a Városház térig. Ezt a szakaszt most még azért hagyják ki, mert még néhány héten át a városi vízművek más jellegű beavatkozásai zajlanak itt.

 

Egyéb részletek is megtudhatók az alábbi videóból, amelyen azt láthatjuk-hallhatjuk, ahogy Komoróczy Imre, a Zöld Nyíl projekt igazgatója a MiTV stábjának nyilatkozik a témáról:

 

Na most akkor hogyan is lesz ez a villamos-dolog 7.E percben, mikor az olvasó mindezt látja, talán már nincs, nem is létezik többé az a látvány, az a fajta városkép, amit az elmúlt évtizedekben megszoktunk a miskolci sétálóutcán. Egy darabig építkezés foglalja el a helyét, később pedig egy legalábbis bizonyos fontos elemeiben megújult belvároskép tölti be az űrt. Néhány hete filmet készítettünk az akkori helyzetről – ez segíthet felidézni, egyszersmind megőrizni az emlékezet számára, milyen is volt az utóbbi években, évtizedekben:

Írta: Balogh Attila

 

 

 


Korábbi cikkeink a témáról:

Azt fényképezitek, hogy jön a villamos?!

Na most akkor hogyan is lesz ez a villamos-dolog? 1.

Na most akkor hogyan is lesz ez a villamos-dolog? 2.

Na most akkor hogyan is lesz ez a villamos-dolog? 3.

Na most akkor hogyan is lesz ez a villamos-dolog? 4.

Na most akkor hogyan is lesz ez a villamos-dolog? 5.

Na most akkor hogyan is lesz ez a villamos-dolog? 6.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek