2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

Modern városok: ötvenmilliárd a fejlesztések elindítására

Május végén dönt a magyar parlament arról a törvényjavaslatról, amely az idei költségvetés módosításáról szól. Ennek egyik eleme kiemelt fontossággal bír a Modern Városok Programban érintett, 13 magyarországi nagyváros, köztük Miskolc számára is. A kormányzat a városokkal kötött megállapodásokban foglaltak végrehajtása érdekében, ezzel a törvénymódosítással biztosítja az ez évre szükséges forrást, 50 milliárd forintot.

Erről Kriza Ákos polgármester beszélt hétfői sajtótájékoztatóján. Mint mondta, Miskolc az elmúlt években erőn felül teljesített annak érdekében, hogy ledolgozza az ország nyugati nagyvárosaival szembeni több évtizedes hátrányát; felzárkózzon, sőt, számos területen az élvonalba küzdje magát.

Egy óriási volumenű beruházási hullám söpört végig a városon, új szemlélet, új módszerek honosodtak meg. Önerőből erre a város nem lett volna képes. A kormány tisztában van azzal, hogy a vidék fejlesztésének kulcsát a vidéki nagyvárosok jelentik. A meglévő pályázati elven működő rendszer azonban önmagában nem alkalmas arra, hogy ugrásszerű fejlődést eredményezzen, ezért a kormány létrehozta a Modern Városok Programot, amelynek keretében tavaly 13 megyei jogú város önkormányzatával kötött együttműködési megállapodást a városok és környéküket érintő fejlesztési célok és programok megvalósítására.

A program előkészítése során a vidéki városok közvetlenül egyeztethettek a kormányfővel, arról, hogy mire lenne szükségük, s elképzeléseiket az állam hogyan tudja támogatni

Miskolc számára a Modern Városok Program mintegy 180 milliárd forint értékű beruházást jelent. Ebből a legnagyobb volumenű a Kassa-Miskolc közti autópálya magyarországi szakaszának megépítése, ami önmagában 150 milliárdos nagyságrendű.

Emellett megépül Magyarország legnagyobb összefüggő – egy ezer hektáros – ipari parkja, a hozzá kapcsolódó infrastruktúrával. Folytatódik a Diósgyőri vár rekonstrukciója, a várárok és a palota újjáépítésével. Megépül a Miskolctapolcai Strandfürdő második üteme, egy olyan élményfürdő, ami Miskolcot a legnépszerűbb fürdővárosok konkurensévé teszi majd. Az okos város program folytatásaként az egyetemmel közös képzési programok mellett 500 új, okos-kamerával bővül a városi térfigyelő-rendszer.

A Modern Városok Program a terveknek megfelelően halad – hangsúlyozta Kriza Ákos, hozzátéve, hogy a Parlament május végén dönt arról a törvényjavaslatról, amely az idei költségvetés módosításáról szól.

Ennek a törvényjavaslatnak pedig van egy eleme, amely nagy fontossággal bír a Modern Városok Programban érintett, 13 magyarországi nagyváros, köztük Miskolc számára is. A kormányzat a városokkal kötött megállapodásokban foglaltak végrehajtása érdekében, ezzel a törvénymódosítással biztosítja számukra az ez évre szükséges forrást, 50 milliárd forintot.  Ez a pénz szükséges ahhoz, hogy a hazai városok – köztük Miskolc – elindíthassák a beruházási projektekkel kapcsolatos tervezéseket, a feltételes közbeszerzési eljárásokat, kifizethessék a szükséges előlegeket. Miskolc az idei költségvetésében 3,2 milliárd Ft-ot irányzott elő a Modern Városok Programmal kapcsolatos feladatokra.

Forrás:minap.hu

Miskolc Megyei Jogú Város 2016. évi költségvetésében az alábbi Modern Városok Programmal kapcsolatos tételsorok szerepelnek:

– Miskolc új ipari parkjának kialakítása és fejlesztése és a kapcsolódó közlekedési infrastruktúra fejlesztés megvalósíthatóságának vizsgálata        1.741.640 ezer Ft
– Diósgyőri Vár és környezete komplex fejlesztése                                                                                       530.576 ezer Ft
– „Okos város – Okos Miskolc” program megvalósítása                370.970 ezer Ft
– Miskolctapolcai fürdő és környezete fejlesztése II. ütem                                                                                               408.000 ezer Ft
– SMART CITY előkészítés                                                          100.000 ezer Ft
– Szakképzés fejlesztési infrastruktúra és kutatás-fejlesztési infrastruktúra 80.000 ezer Ft
Összesen:                                                       3.231.186 ezer Ft

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek