2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

„Mire elég a város költségvetése?”

AZ ELŐZŐ VÁROSVEZETÉS PAZAROLTA A MISKOLCIAK PÉNZÉT, AZ ÚJ VÁROSVEZETÉS 1200 MILLIÓ FORINTOT TAKARÍTOTT MEG
Az önkormányzat által kiadott Számadó kiadványból is megismerhető tény, hogy Miskolc új vezetése súlyos terheket, adósságokat, kötelezettségeket örökölt az előző városvezetéstől. Kifizetetlen számlák, rosszul tervezett, túlzó kiadások, pazarló városüzemeltetési holding és városháza várta az új polgármestert és az új közgyűlést – összegezte a város 2019 októberi választások után feltárt pénzügyi válsághelyzetét Szopkó Tibor miskolci sajtótájékoztatóján.

A tényekről szólva a Velünk a Város frakció tagja elmondta, Veres Pál vezetésével az új városvezetés megalkotta a takarékos 2020-as költségvetését, hogy legalább részben kompenzálja az előző városvezetés által itt hagyott jelentős hiányt:

– racionalizált, újraszervezett,

– felesleges állásokat szüntetett meg,

– politikai tanácsadók seregétől szabadult meg,

– felszámolta a pazarló biztosi rendszert.

„Ma az önkormányzat tizenhéttel kevesebb felsővezetővel dolgozik, mint az előző városvezetés idején, amivel 504 millió forintot sikerült megtakarítani a miskolciak számára”-  emelte ki a Momentum önkormányzati képviselője.

A Miskolc Holding Zrt.-nél az átvétel pillanatában sokkal több ember dolgozott, mint amennyire valójában szükség volt. A város és a városi cégek működésében több helyen ugyanazt a munkát végezték, vagyis ugyanazért a munkáért többször is fizetett a város.

Végig gondolatlan, sokszor túl drága beszerzések, fenntarthatatlan beruházások, teljesen feleslegesen megrendelt szolgáltatások sora várt arra, hogy ezeket megszüntessék – sorolta a rendszer karcsúsításához, átalakításához vezető előzményeket. Az új városvezetésnek köszönhetően a Miskolc Holdingnál 757 Millió forint megtakarítást értek el.

„Összességében a város vezetése csak a saját működésén több mint 1200 millió forintot spórolt meg a miskolciaknak” – hangsúlyozta.

A megtakarítások és költségvetési intézkedések hasznosságával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, ezeknek köszönhető, hogy 2020 év végére nem ment csődbe a város, noha a kormány központi elvonásai és az előző városvezetés pazarló gazdálkodása miatt ez bőven megtörténhetett volna. – Ezzel szemben Miskolc minden nehézség ellenére ma is működik. Járnak a buszok és a villamosok, működnek az intézmények, a közterületeket rendben tarthatjuk, világítanak az utcai lámpák, folyik a víz a csapból, és a város fejlesztéséről sem kell lemondania a miskolciaknak, amelyre szerződtek az új városvezetéssel” – állapította meg Szopkó Tibor.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek