2022. 09. 24. szombat

Gellért, Mercédesz
1 EUR 406 HUF
1 GBP 461 HUF

Mezőcsáton Katasztrófavédelmi Őrs

Az egységes katasztrófavédelmi rendszer hatékony működése érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2012. április elején elindította őrsprogramját. Az őrsök megalakításával javul a katasztrófavédelem tűzoltóegységeinek reagáló képessége, hiszen a beavatkozó erőknek kisebb távolságra kell vonulniuk, így csökken a riasztás és a helyszínre érkezés között eltelt idő.

A rendezvényt követően dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató, Lipták Attila tűzoltó dandártábornok, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Demeter Ervin kormánymegbízott, Török Dezső a megyei közgyűlés elnöke, és Siposné Horváth Anita, Mezőcsát polgármestere nyilatkozik a sajtó megjelent képviselőinek.
A Mezőcsáti Katasztrófavédelmi Őrs az őrsprogram 41. őrse,-átadása szeptember 28-án lesz- létrejöttével a térség tűzbiztonsága nagymértékben javul, mivel tíz település tartozik az őrs elsődleges vonulási területéhez, ahol több mint 16 ezer ember él, mintegy 377 négyzetkilométeren.
A katasztrófavédelmi őrs a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok tűzoltási és műszaki mentési feladatainak ellátására létrehozott, a parancsnokság székhelyétől távolabb eső állomáshelyen működő hivatásos tűzoltóegység. Hatásköre a tűzoltó-parancsnokság működési területének meghatározott részére terjed ki, amelyen belül 24/48 órás készenléti szolgálati rendben végzi feladatait az állomány. Az őrsprogram lényege, hogy nem önálló parancsnokságként, hanem egy meglévő részeként, annak székhelyétől távolabb, az úgynevezett „fehér foltokhoz” közelebb eső helyre települ egy gépjárműfecskendő és annak személyzete. A program révén megnő azoknak a településeknek a száma, ahol beavatkozásra alkalmas erő van jelen, ezeken a településeken és közvetlen környezetükben a korábbinál gyorsabban megkezdődhet a beavatkozás.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek