2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
Megyei Vadásznap Szerencsen

Megyei Vadásznap Szerencsen

Megyei Vadásznap SzerencsenA látogatók most sem panaszkodhattak a Szerencsi gazdanapok kísérő rendezvényeként a BAZ megyei Vadászkamara és a Vadászszövetség szervezésében megrendezett XVIII. vadásznapon, mert olyan gazdag programot kínált a szombati nap, a festői környezetben lévő Rákóczi várban, amely újfent nagy élmény volt.

A vadászkürtösök ünnepre szólították a nagyérdeműt, a zászló bevonult, s a Hubertus ökumenikus istentisztelet után Koncz Gábor  Kossuth díjas színművész fellépése következett, aki maga is régi vadász ember. Dr.Székely László az OMVK alelnöke, a Vadászszövetség elnöke köszöntötte a vendégeket, majd Rónavölgyi Endréné, Szerencs polgármestere – akit Hubertus Kereszttel tüntettek ki – üdvözölte a rendezvényt, s megköszönte a szervezőknek, hogy elfogadták a város invitálását. Pintér István az FVM vadászattal is foglalkozó főosztályvezetője nyitotta meg a rendezvényt, s újabb ünnepélyes aktus vette kezdetét, a kitüntetések átadása. Az OMVV legmagasabb kitüntetését, a Magyar Vadászatért érdemérmet Dr. Lenár György kapta, aki a sátoraljaújhelyi Spartacus elnökeként, alapítója volt a Vadászszövetségnek. Az Országos Magyar Vadászkamara Aranyérmét pedig Lezák Zoltán, a Vadászkamara alelnöke kapta. Az ünnepség talán legmeghatóbb jelenete következett, amikor az elnök felavatta az új vadászokat, akik letették a vadászesküt is.
  Rendkívül gazdag programot kínált a vadásznap a számos érdeklőnek, Monostori László segítségével berendezett csodálatos kiállítás a megye vadásztársaságainak trófeáiból, a solymász bemutató, a divatbemutató, a Borsodi Vadászkürt Együttes műsora, a vadászkutya bemutató, a Tállyai Forgatós Citerazenekar műsora, és a hely Bocskai István Gimnázium diákjainak fergeteges néptáncbemutatója hatalmas sikert aratott.

Megyei Vadásznap Szerencsen
A főzőverseny győztese a Dél-Borsodi Vadásztársaság csapata lett, vaddisznóhúsból készített töltött káposztával
 

Megyei Vadásznap SzerencsenMegyei Vadásznap Szerencsen
A „solymászat” különös életforma

                                                                                         

Krekács Zoltán solymász, óriási tömeget vonzó látványos bemutatót tartott. A gyönyörű madár szeméről lekerült a takaró, lábáról levette a béklyókat, s a sólyom felröppent, körözött, majd lecsapott, s újra és újra, s amikor már begye láthatóan megtelt finom falatokkal, nyugodtan ült gazdája kezén. Mint mondta: – 19 éve foglalkozom madarakkal. Ez egy életforma, s sajnálom, hogy már nagyon kevesen ismerik ennek a fantasztikus vadászatnak a fortélyait. A ragadozómadarak harciasságát, vakmerőségét és precizitását már ősidők óta tapasztalták , s ezért vadásztak velük. Szeretném ha mindenki tisztában lenne azzal, hogy a solymászatban minden arra épül, hogy a madárnak csak jó élményt adunk ezért hajlandó velünk dolgozni. A jól megtervezett és előrelátó idomítás következtében olyan bensőséges kapcsolat alakul ki a madár és az ember közt ami a bizalmon alapul Ha a madár magára van csupán utalva a természetben akkor sokszor előfordul, hogy éhenmarad, mert nem tudott zsákmányolni. Ezzel szemben a solymászmadár sose szenved ilyen gondoktól, hiszen ha nem is zsákmányol akkor is ételhez jut. Ezt mindig el is mondom a bemutatók alkalmával.

Megyei Vadásznap Szerencsen
Erdő-mező hangjai 

Erdélyi Tamás profi hangutánzó, bár rendes polgári foglalkozása is van. Húsz éve keresi, kutatja erdőn mezőn azokat a hangokat, amelyekkel a vadászatot segíteni lehet. Produkciójához egyszerű háztartási eszközöket is használ, mint pl. a vízvezeték csövet, vagy a fólia tartó rudat, de van a repertoárban tengeri kagyló, tülök is. Hallottunk egér cincogást, barcogást, az őzsuta és a gida hívó hangját, de természetesen szarvasbőgést is.

Kép és szöveg: Orosz B. Erika

 

Megyei Vadásznap SzerencsenMegyei Vadásznap SzerencsenMegyei Vadásznap Szerencsen

 

Megyei Vadásznap SzerencsenMegyei Vadásznap SzerencsenMegyei Vadásznap Szerencsen
 
 
Megyei Vadásznap SzerencsenMegyei Vadásznap SzerencsenMegyei Vadásznap Szerencsen
 
Videó a rendezvényről:
 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek