2021. 09. 21. kedd

Máté, Mirella
1 EUR 354 HUF
1 GBP 413 HUF
Megyei Vadásznap Szerencsen

Megyei Vadásznap Szerencsen

Megyei Vadásznap SzerencsenA látogatók most sem panaszkodhattak a Szerencsi gazdanapok kísérő rendezvényeként a BAZ megyei Vadászkamara és a Vadászszövetség szervezésében megrendezett XVIII. vadásznapon, mert olyan gazdag programot kínált a szombati nap, a festői környezetben lévő Rákóczi várban, amely újfent nagy élmény volt.

A vadászkürtösök ünnepre szólították a nagyérdeműt, a zászló bevonult, s a Hubertus ökumenikus istentisztelet után Koncz Gábor  Kossuth díjas színművész fellépése következett, aki maga is régi vadász ember. Dr.Székely László az OMVK alelnöke, a Vadászszövetség elnöke köszöntötte a vendégeket, majd Rónavölgyi Endréné, Szerencs polgármestere – akit Hubertus Kereszttel tüntettek ki – üdvözölte a rendezvényt, s megköszönte a szervezőknek, hogy elfogadták a város invitálását. Pintér István az FVM vadászattal is foglalkozó főosztályvezetője nyitotta meg a rendezvényt, s újabb ünnepélyes aktus vette kezdetét, a kitüntetések átadása. Az OMVV legmagasabb kitüntetését, a Magyar Vadászatért érdemérmet Dr. Lenár György kapta, aki a sátoraljaújhelyi Spartacus elnökeként, alapítója volt a Vadászszövetségnek. Az Országos Magyar Vadászkamara Aranyérmét pedig Lezák Zoltán, a Vadászkamara alelnöke kapta. Az ünnepség talán legmeghatóbb jelenete következett, amikor az elnök felavatta az új vadászokat, akik letették a vadászesküt is.
  Rendkívül gazdag programot kínált a vadásznap a számos érdeklőnek, Monostori László segítségével berendezett csodálatos kiállítás a megye vadásztársaságainak trófeáiból, a solymász bemutató, a divatbemutató, a Borsodi Vadászkürt Együttes műsora, a vadászkutya bemutató, a Tállyai Forgatós Citerazenekar műsora, és a hely Bocskai István Gimnázium diákjainak fergeteges néptáncbemutatója hatalmas sikert aratott.

Megyei Vadásznap Szerencsen
A főzőverseny győztese a Dél-Borsodi Vadásztársaság csapata lett, vaddisznóhúsból készített töltött káposztával
 

Megyei Vadásznap SzerencsenMegyei Vadásznap Szerencsen
A „solymászat” különös életforma

                                                                                         

Krekács Zoltán solymász, óriási tömeget vonzó látványos bemutatót tartott. A gyönyörű madár szeméről lekerült a takaró, lábáról levette a béklyókat, s a sólyom felröppent, körözött, majd lecsapott, s újra és újra, s amikor már begye láthatóan megtelt finom falatokkal, nyugodtan ült gazdája kezén. Mint mondta: – 19 éve foglalkozom madarakkal. Ez egy életforma, s sajnálom, hogy már nagyon kevesen ismerik ennek a fantasztikus vadászatnak a fortélyait. A ragadozómadarak harciasságát, vakmerőségét és precizitását már ősidők óta tapasztalták , s ezért vadásztak velük. Szeretném ha mindenki tisztában lenne azzal, hogy a solymászatban minden arra épül, hogy a madárnak csak jó élményt adunk ezért hajlandó velünk dolgozni. A jól megtervezett és előrelátó idomítás következtében olyan bensőséges kapcsolat alakul ki a madár és az ember közt ami a bizalmon alapul Ha a madár magára van csupán utalva a természetben akkor sokszor előfordul, hogy éhenmarad, mert nem tudott zsákmányolni. Ezzel szemben a solymászmadár sose szenved ilyen gondoktól, hiszen ha nem is zsákmányol akkor is ételhez jut. Ezt mindig el is mondom a bemutatók alkalmával.

Megyei Vadásznap Szerencsen
Erdő-mező hangjai 

Erdélyi Tamás profi hangutánzó, bár rendes polgári foglalkozása is van. Húsz éve keresi, kutatja erdőn mezőn azokat a hangokat, amelyekkel a vadászatot segíteni lehet. Produkciójához egyszerű háztartási eszközöket is használ, mint pl. a vízvezeték csövet, vagy a fólia tartó rudat, de van a repertoárban tengeri kagyló, tülök is. Hallottunk egér cincogást, barcogást, az őzsuta és a gida hívó hangját, de természetesen szarvasbőgést is.

Kép és szöveg: Orosz B. Erika

 

Megyei Vadásznap SzerencsenMegyei Vadásznap SzerencsenMegyei Vadásznap Szerencsen

 

Megyei Vadásznap SzerencsenMegyei Vadásznap SzerencsenMegyei Vadásznap Szerencsen
 
 
Megyei Vadásznap SzerencsenMegyei Vadásznap SzerencsenMegyei Vadásznap Szerencsen
 
Videó a rendezvényről:
 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Egy személyautó az úttestre lelépett gyalogos férfit ütött el Miskolcon, az Andrássy utcában. Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum