2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF

Megyei Vadásznap Putnokon

Ezer adag gömöri szénégető gulyást is főztek

Ebben az évben már ötödik alkalommal szervezte a A Vadászok és Vadgazdálkodók Észak-magyarországi Szövetsége, az Országos Magyar Vadászkamara B.-A.-Z. Megyei területi Szervezete és a gömöri tájegység vadgazdálkodói a Megyei Vadásznapot Putnokra, amely idén is egybeesett a Gömör Expoval szombaton.

 

A program is hű volt a hagyományokhoz, hiszen a Hubertus-ökumenikus istentisztelet után, ünnepélyes megnyitó és köszöntők következtek, majd 11 új vadászt avattak, és kitüntetéseket adtak át azoknak a vadászoknak akik az elmúlt években sokat tettek a hazai vadállomány fenntartásáért. Dr. Székely László elnök, arról is beszélt köszöntőjében, hogy bár a 2010-es év időjárása meglehetősen sok kárt okozott, mind az embereknek, mind a természetben, mind a vadállományban, azért megmutatkozott az összefogás is, hiszen a vadászok sok segítséget nyújtottak, nemcsak anyagilag, hanem emberileg is a bajba jutottaknak. – A Megyei Vadásznap azért nem maradhatott el, hiszen ezek a rendezvények összekovácsolják a társaságokat. A szomszédos határon túli társaságokat is meghívják minden alkalommal, hiszen a vad nem ismeri a határokat,s a tapasztalatok kicserélésére ilyenkor van lehetőségük,- mondta az elnök. Ríz Gábor, megyénk alelnöke és Tamás Barnabás, Putnok polgármestere köszöntötték a vadászokat és a Megyei Vadásznap résztvevőit,és hangsúlyozták az ilyen rendezvények fontosságát. Természetesen volt solymász, vadászkutya bemutató, és nagysikert arattak a Vadászkürtösök is. Sok látogatója volt a trófea bemutatónak a Vadászati kiállításon, amelyen festményeket, vadászbútorokat, könyveket is láthattak az idelátogatók. A gyerekeket gyermekjátszótér és díszmadár, hüllő kiállítás is várta.

Két rekord is született az idén a vadásznapon, amelynek meglehetősen nagy sikere volt, s azt is biztosította, hogy a vadásznapról senki sem távozott éhesen.

Csetneki László, az Észak-bükki Gasztronómiai Szövetség elnökének ötlete alapján a Lezák Pékség egy 64 kilogrammos fehér kenyeret sütött, amely 25,21 méter hosszú volt, ehhez kínálták azt az ezer adagos gömöri szénégető gulyást, amely 120 kilogramm vegyes vadhúsból és 20 kiló erdei gombából készült, sok zöldséggel, jóféle fűszerekkel s ezt egy kanál juhtúrós, kapros, tehéntúróval kevert finomsággal tálalták. Kiss László mesterszakács elárulta, hogy a belevaló tészta ízletességének az a titka, szalonnán, hagymán pirítják, s csak egy kevés vízzel öntik fel, hiszen a vadászoknak az erdőben nincs lehetősége bő vízben kifőzni a tésztát, arról nem is szólva, hogy így mennyivel zamatosabb. A vadásztársaságok üstjeiben mindenféle finomságot főztek, így szarvas-pörkölt áfonyával, vaddisznógulyás, sültek, őzpörkölt vörösborosan, így a nap folyamán minden ínyenc falat „terítékre” került.

Kép és szöveg: OBE

Mint mindenki számára ismert, a vadászati közéletben végzett áldozatos, tevékenységet, munkásságot, az országos és megyei vadászati szervezetek kitüntetésekkel is elismerik. Éppen ezért e jeles alkalomkor a következő elismeréseket adjuk át az arra érdemes személyeknek, – mondta Tóth Á.Dénes, megyénk fővadásza az ünnepségen.

I.
Az Országos Magyar Vadászati Védegylet legmagasabb kitüntetése
a Magyar Vadászatért érdemérem

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, Országos Választmánya 2004-ben Magyar Vadászatért érdemérem elnevezésű kitüntetést alapított abból a célból, hogy e kitüntetéssel fejezze ki elismerését és megbecsülését azon vadászoknak, akik egyénileg vagy tagszervezeteiken keresztül tagjai valamelyik megyei Vadászszövetségnek és vadászati közéleti, vezetői munkásságukkal

–    a vadászat és a vadgazdálkodás fejlesztését, eredményesebbé tételét,
–    a magyar vadászati kultúra és hagyományok védelmét,
–    a vadászat és a természetvédelem követelményeinek érvényesülését segítő, megvalósító tevékenységükkel kimagasló eredményeket értek el.

Az Észak magyarországi Vadász Szövetség javaslatára a Védegylet Országos Elnöksége megyénkben a Magyar Vadászatért érdemérem kitüntetésben részesítette Kismartoni Károlyt.

Kismartoni Károly erdőmérnök, nyugalmazott vadászati osztályvezető szakmai életútja, a magyar erdő és vadgazdálkodás fejlesztése terén végzett munkássága, a magyar vadászat hírnevének nemzetközi elismertetése érdekében folytatott erőfeszítései méltán érdemessé teszik e magas kitüntetésre.

II.
Az OMVK legmagasabb kitüntetése: Az Országos Magyar Vadászkamara Aranyérme

Az OMVK Küldöttgyűlése 2000. évben „az Országos Magyar Vadászkamara Aranyérme” elnevezéssel alapította a kitüntetést abból a célból, hogy az elismerés és a megbecsülés kifejezéseként e kitüntetésben részesítsék azokat, akik a vadászat és a vadgazdálkodás fejlesztése, a vadállomány védelme, a magyar vadászati hagyományok megőrzése, a vadászati kultúra értékeinek védelme terén a Magyar Vadászkamarában kifejtett tevékenységükkel kiemelkedő érdemeket szereztek.

Az OMVK. BAZ megyei Területi Szervezete Vezetőségének javaslatára, a Kamara Országos Elnöksége OMVK aranyérem kitüntetésben részesíti Csuhai Istvánt.

Csuhai István, a Mezőkövesdi Matyó Vadásztársaság elnöke kitüntetésben részesül több évtizedes vadász és vadász-vezetői életútjáért, a Vadászkamarában kifejtett közéleti munkásságáért, az érdekképviseletekben megyei szinten nyújtott önzetlen segítéséért, újító ötleteiért, aktív közreműködéséért.

III.
Az Országos Magyar vadászati Védegylet országos elismerésként adományozott kitüntetése a Nimród Vadászérem

A Nimród Vadászérem a 120 éves Országos Magyar Vadászati Védegylet legrégebbi, rangos kitüntetése, melyet az országos szervezet a területi szervek kezdeményezésére adományozza azoknak az arra érdemes vadászoknak, vadásztársaságoknak, közéleti személyiségeknek, akik a vadászat ügyét hosszú éveken keresztül áldozatos munkával szolgálják, illetve támogatják a vadászati közéletet, a vadászati kultúrát, segítik a vadászat és vadgazdálkodás érdekeinek érvényre juttatását.

Az Észak magyarországi Vadászszövetség javaslatára a Védegylet Országos Elnöksége döntésével megyénkben Nimród vadászérem kitüntetésben részesül:

– Galambos Kálmán az Észak-magyarországi Vadászszövetség és a megyei Vadászkamara Vadgazdálkodási bizottságának elnöke a különféle rendezvényeken végzett sokirányú, szervező munkájáért, a megye vadászatában-vadgazdálkodásában kifejtett szakmai munkásságáért.

Mérész Lajos a Zempléni II. Rákóczi Vadásztársaság elnöke a vadásztársaságában folytatott aktív tevékenységéért, a megyei vadászati szervezetek működését támogató munkásságáért.

– Heinemann Pál
a miskolci Nagy Lajos Vadászklub alapító tagja és aktív szervezője. Kitüntetésben részesül a vadászati kultúra, a vadászati hagyományok ápolásáért, a vadászklub tevékenységének fenntartásáért, működésének önzetlen segítésért.

Kozmóczki István a Martonyi és Vidéke Vt. hivatásos vadásza a több évtizedes hivatásos vadász munkakörében végzett vadgazdálkodási tevékenységért, a vadállomány védelmében tett lépéseiért.

Dienes István az Északerdő ZRt. Jósva-Torna Erdészeti Igazgatóságának kerületvezető erdésze, hivatásos vadásza a kiemelkedő genetikai tulajdonságokkal rendelkező gímszarvas és vaddisznó állomány fenntartásában végzett több évtizedes, magasszínvonalú vadgazdálkodói tevékenységéért, a fiatal generációk neveléséért.

IV.
Az Észak-magyarországi Vadászszövetség által alapított kitüntetés:
a Borsod-Abaúj-Zemplén megye Vadászatáért érdemérem

A Vadászok és Vadgazdálkodók Észak-magyarországi Területi Szövetség választmánya 2004. évben döntött a „Borsod-Abaúj-Zemplén megye Vadászatáért érdemérem” kitüntetés alapításáról és annak adományozásáról. A kitüntetést azon személyeknek ítéli oda az Elnökség akik:
– a vadászat és vadgazdálkodás fejlesztése, eredményességének biztosítása,
– a vadászati hagyományok és a vadászati kultúra értékeinek védelme,
– a természetvédelem, vadászirodalom, képzőművészeti munkásságuk során kifejtett tevékenységükkel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kiemelkedő eredményeket értek el.

Jelen Vadásznap alkalmából – munkásságuk elismeréseként – „Borsod-Abaúj-Zemplén megye Vadászatáért érdemérem” kitüntetésben részesül:


Farkas Endre
úr a Bódvavölgye Vadásztársaság vadászmestere. Kitüntetésben részesül a megye, elsősorban a Bodva-völgyi területrészek vadászatában-vadgazdálkodásában, a vadászati kultúra művelése érdekében végzett több évtizedes társadalmi munkásságáért, a vadgazdálkodás ügyét, önzetlenül elősegítő tevékenységéért.


Novák József,
a Sárospataki Kossuth Vadásztársaság vadászmestere a a megyei vadászati közéletben, továbbá vadásztársaságában folytatott aktív tevékenységéért, a vadgazdálkodás és vadászat ügyét önzetlenül, kiemelkedő sikerrel támogató munkásságáért

Dr. Hajtós István hatósági főállatorvos az Állategészségügyi hatóság és a Vadászszövetség, Vadászkamara együttműködésének szakmai segítéséért, a vadgazdálkodókat segítő hasznos tanácsaiért, valamint a továbbképzéseken aktív és tartalmas előadásaiért.

Kanyok Zsolt, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság vadászati osztályvezetője kitüntetésben részesül a nemzeti park fennhatósága alá tartozó vadászterületek vadászatában-vadgazdálkodásában tett munkásságáért, a vadgazdálkodás ügyét elősegítő tevékenységéért.

Babits László
a megyei vadászati közéletben és a zempléni vadásztársaságokban végzett tevékenységéért, továbbá a vadgazdálkodás és vadászat ügyét önzetlenül, kiemelkedő sikerrel támogató munkásságáért.

Gajdosi Lajos
a B.-A.-Z. megyei Bérkilövő Vadásztársaság elnöke a megyei vadászati közéletben,a vadászati kultúra művelése érdekében végzett több évtizedes társadalmi munkásságáért, a vadászat ügyét önzetlenül elősegítő tevékenységéért.

Dr. Czerődy Sándor
kitüntetésben részesül a megyei vadászati közéletben kifejtett tevékenységéért ,a vadgazdálkodás és vadászat ügyét önzetlenül, kiemelkedő sikerrel támogató munkásságáért, a fiatal generációk neveléséért, vadászpályájukon történő elindításukért.

Dr. Paragh Lajos a Háromkő-Bérc Vadásztársaság tagja a gömöri térség vadászati közéletében,  vadásztársaságában folytatott aktív tevékenységéért, továbbá a vadgazdálkodás és vadászat ügyét önzetlenül, kiemelkedő sikerrel támogató munkásságáért

IV.
A Vadászati Kulturális Egyesület által alapított országos kitüntetés a Hubertus Kereszt

A „Hubertus Kereszt” elnevezésű vadászati kitüntetés a vadászat és vadgazdálkodás magas színvonalú művelése, a vadászati kultúra ápolása, a vadászati hagyományok óvása, továbbvitele, a vadász etika terjesztése és a vadászati közélet tisztaságának védelme érdekében kifejtett tevékenység alapján adományozható azoknak a személyeknek, akit szűkebb közösségük, környezetük arra érdemesnek talál és érte felelősséget vállal. A kitüntetésnek négy fokozata van. ( platina, arany, ezüst, bronz ) A fokozatok a jelvény anyagában, színében és feliratozásában térnek el egymástól.

A Vadászkamara, a Vadászszövetség és a térségben gazdálkodó vadásztársaságok javaslatára, 2011. évben Hubertus kereszt arany fokozatú kitüntetésben részesül:

Hauksz József, Borsod megye legidősebb vadásza, 91. életévét idén szeptemberben tölti és mind a mai napig aktív vadász. Kitüntetésben részesül több évtizedes vadgazdálkodói tevékenységéért, a fiatal generációk neveléséért.


Varga László
az Északerdő ZRt. kerületvezető erdésze a tavalyi évben lebonyolított megyei hivatásos vadász verseny I., majd az ezt követő országos hivatásos vadász verseny III. helyezettje a vadászat-vadgazdálkodás terén végzett munkásságáért, a vadgazdálkodás ügyét elősegítő tevékenységéért.

Robert Kovac a rozsnyói Vadászszövetség elnökségi tagja, vadász és vadászatszervező életútjáért, közéleti munkásságáért, a szlovák és magyar vadászati szervezetek együttműködésének kialakításában való aktív közreműködéséért, a vadászati kiállítások szervezésének önzetlen segítéséért.


Nagy István
a Vöröstölgy Vadásztársaság alapító tagja, a fegyelmi bizottság elnöke a vadásztársaságában folytatott aktív tevékenységéért, a fiatal generációk neveléséért.

Hercsik István a Sajókazai Sólyom vadásztársaság tagja kitüntetésben részesül Borsod megye vadászatában-vadgazdálkodásában, a vadászati kultúra művelése érdekében tett társadalmi munkásságáért, a vadgazdálkodás ügyét önzetlenül elősegítő támogató tevékenységéért.

Kurucz Zoltán
a Galgóc vadásztársaság tagja a vadásztársaságában végzett aktív tevékenységéért, lelkiismeretes munkájáért, vadászias magatartásáért.

Basa Bertalan az Alsó-Gömöri Nagyvadas Vadásztársaság tagja a vadásztársaságában folytatott társadalmi tevékenységéért, a putnoki vbadásznapok alkalmával végzett aktivitásáért.

Gyenes Albert
a Vöröstölgy Vadásztársaság gazdaságvezetője a vadásztársaságában folytatott aktív tevékenységéért, továbbá a vadgazdálkodás ügyét önzetlenül támogató munkásságáért.

Hubertus kereszt ezüst fokozatú kitüntetésben részesül:

Balázs László a Perkupai Egyetértés Vadásztársaság tagja. Kitüntetésben részesül a fiatal vadászok neveléséért, a vadásztársasági jó kapcsolat megszervezéséért és a vadállomány védelméért.

Misurda Vikto
r a Sajókazai Sólyom Vadásztársaság hivatásos vadásza. Kitüntetésben részesül a vadgazdálkodás ügyét önzetlenül elősegítő tevékenységéért, a vadászati kultúra művelése érdekében tett társadalmi munkásságáért, kiemelten a putnoki vadászati kiállítások megvalósításában nyújtott segítségéért.

Novák Zoltán
a Galgóc Vadásztársaság hivatásos vadásza munkakörében végzett vadgazdálkodási tevékenységért, a vadállomány védelmében tett lépéseiért.

VI.
Az OMVV vadgazdálkodók elismerésére alapított kitüntetése:
a gróf  Nádasdy Ferenc emlékplakett

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet Országos Választmánya, – 2004 áprilisában – 120 évvel ezelőtti alapítójáról elnevezve „gróf Nádasdy Ferenc” emlékplakettet alapított abból a célból, hogy az elismerés és megbecsülés kifejezéseként e kitüntetésben részesítse azokat a tagszervezetnek minősülő vadászatra jogosult szervezeteket, akik a vadgazdálkodás terén kifejtett tevékenységükkel kiemelkedő érdemeket szereztek.

Az Észak-magyarországi Vadászszövetség javaslatára a 2011-es évben a Védegylet Országos Elnöksége Megyénkben „gróf Nádasdy Ferenc” emlékplakett kitüntetésben részesíti a
Hangonyvölgye Erdőbirtokossági vadásztársaságot.

A vadásztársaság kitüntetésben részesül a több évtizedes igényes és eredményes vadgazdálkodási tevékenység megszervezéséért, a terület adottságait maximálisan kihasználó, ésszerű vadászatszervezéséért, a nagyvadgazdálkodás terén végzett példamutató munkájáért, a Vadásztársaság példamutató közösségi tevékenységéért, a Vadászszövetség munkájának önzetlen támogatásáért.
A kitüntetést átveszi Marosi István, a vadásztársaság elnöke.

VII.
Végezetül, de természetesen nem utolsó sorban a kitüntetések átadásakor szeretnénk számot adni arról is, hogy az elmúlt évben a rendkívüli időjárás, az árvizek milyen mérhetetlen pusztulást okoztak megyénkben.
Emberek százai kényszerültek házaik elhagyására, s váltak egyik pillanatról a másikra otthontalanná.
Emellett sajnos a vízborított területeken a vadállomány is súlyos, katasztrófális károkat szenvedett el!

Az országos és megyei Vadászkamarai és Vadászszövetségi segítségen túl megyénkben a Vadászati Kulturális Egyesület Diana Vadászhölgy klubja is jelentős adományokat gyűjtött a károsult vadgazdálkodók részére.

A tevékenység fő szervezője a klub elnöke, Bán Beatrix volt, akinek ezúton is szeretnénk egy emléklap (és csekély ajándék) átadásával hálánkat kifejezni. Köszönjük szépen!

Gratulálunk minden vadásztársunknak a munkájához, kitüntetéséhez!

 


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek