2021. 09. 18. szombat

Diána
1 EUR 351 HUF
1 GBP 412 HUF

Média Építészeti Díjra jelölték az ózdi “Kultúrgyár”-projektet

A Média Építészeti Díja abból a célból jött létre, hogy áttörje a kommunikációs korlátot az építészek és nagy nyilvánosság között, a magyar közéleti, kulturális színteret megcélozva.

Az épület kategóriában döntőbe jutott az Ózdi gyártelep rehabilitáció, a Rudapithecus Látványtár a Majomszigeten, a CEU új belvárosi épületegyüttese, az Arkt Művészeti Ellátó, a Time Box: pavilonok a Mikháza Régészeti Parkban, illetve a debreceni Szent György templom.
Az ózdi gyártelep rehabilitációjának tervezője Csontos Györgyi, építész. „Mikor a jelölésről értesültem, velem örültek az építész munkatársaim is szintúgy, hiszen ez a projekt sok embernek az odaadó csapatmunkáját is tükrözi. Speciális feladatot jelentett a “Kultúrgyár” mindegyik elemének megtervezése, de az épületek fizikai és mentális környezete sem volt hétköznapi terület a projekt résztvevőinek – a beruházásban és a kivitelezésben résztvevőket is beleértve. Külön öröm számomra, hogy a hat jelölt közül kettő épületegyüttes is az észak-magyarországi, azaz a borsodi iparvidékről származik. Bízom benne, hogy ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a többnyire negatív kontextusban emlegetett térség most végre pozitív összefüggésben kerüljön nyilvánosságra. Ózd különleges adottságokkal rendelkező és sokkal jobb sorsra érdemes város, amit valószínűleg a nemzetközi szakmai zsűri is megérezhetett a jelöléskor…” – nyilatkozta az építész.

Az ózdi épületeket a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet építtette 2015-ben. Az egyik épület a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark, a másik a Digitális Erőmű, amely többek között a Digipédiának, a MaNDA kulturális adatbázisán alapuló digitális keresőrendszer fejlesztésének is otthont ad.

Az Építészfórum idén 12. éve rendezi meg a díjat, amelyre 91 épülettel és 67 tervvel neveztek. Az előzsűri értékelése szerint a benyújtott pályázatok bizonyítják, hogy a magyar építészek és ügyfeleik tudják, hogy hogyan navigáljanak okosan és jó érzékkel a modernizmus, kortárs irányzatok, tradícionalizmus és kézművesség uralkodó szelei közt a krízis sújtotta Európában. Mindeközben nem félnek égető társadalmi problémákat felvetni, és ezekre jól átgondolt fenntartható válaszokat adni. A munkákat a nyilvános díjátadón látványos prezentációk keretében mutatják be alkotóik az ország vezető médiumainak képviselői és a nagy nyilvánosság előtt.

Az előzsűri a döntőbe jutott épületeteket és terveket eltérő bírálati szempontok alapján választotta ki. A kiválasztott épületekben közös, hogy fontos mai témákat feszegetnek: átalakítás, örökség, lakhatás, fenntarthatóság, kézművesség, emellett mindegyikben fellelhető a bátorság és egy-egy nagy gesztus.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum