2021. 09. 29. szerda

Mihály
1 EUR 359 HUF
1 GBP 418 HUF

Magyar nemzeti roma platform

Az EMMI szervezésében, a Magyar nemzeti roma platform keretében konferenciát rendeztek hétfőn Miskolcon, a Megyeházán. Köszöntőt mondott Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke.

A Díszterem megtelt érdeklődőkkel, eljött számos roma kisebbségi vezető, civil szervezetek, egyházak, hivatalok, intézmények képviselői. Sztojka Attila, az EMMI főosztályvezetője örömmel üdvözölte a résztvevőket, mivel jelenlétükkel bizonyították, hogy számukra fontos a romaügy. Külön kitért az egyházakra, mivel, mint mondta azon lehet érdemben segíteni, akinek rendben van a lelke. A roma felzárkózással kapcsolatban kiemelte, hogy három alappilléren kell nyugodnia, amelyek: az együttműködés, a bevonás és a partnerség. A felzárkózás nagy társadalmi, gazdasági kihívás, amelynek középpontjában a munkának kell állnia.

Köszöntőjében Török Dezső a 2011-es Nemzetiségi törvényt idézve kitért a legfontosabb alapjogokra, ami azért lényeges, mivel a KSH adatai szerint megyénk lakosságának mintegy 10 százaléka nemzetiségi, ezen belül pedig döntő többségük roma. A megyei vezetés jelentőségének megfelelően foglalkozik a helyzetükkel, illetve kitért az egyház roma pasztorizációjának a fontosságára. Az alkalmat megragadva felsorolta a megyei önkormányzat mivel segíti a területi roma önkormányzat munkáját.

A beszédeket követően Teller Nóra, a Világbank szakértője tartott előadást Kordinációs és egyeztetési mechanizmus a helyi esélyegyenlőségi programokban címmel. Az együttműködéssel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a szavak mögött mindig az embert kell keresni. Törekedni a problémák közös megoldására. A felzárkóztatásban érdekelt partnerek közötti együttműködés összehangolását az iskolától a szociális munkáig.  Megfogalmazása szerint nem újabb papírtigriseket kell gyártani, hanem igazi tigrisekre van szükség.

Farkas Félix, a romák országgyűlési szószólója is köszöntötte a konferencia résztvevőit, s biztatta őket, hogy fejtsék ki véleményüket. Az ilyen rendezvények jó alkalmat kínálnak a közös célok megfogalmazására.

A szünetet követően szakemberek mondták el tapasztalataikat, illetve kerekasztal beszélgetés keretében a felzárkózási folyamatban érdekeltek elmondhatták személyes tapasztalatukat, véleményüket, kérdéseiket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Úgy tűnik nincs megállás Tordai István „szerepváltásában”, aki korábban olyannyira sikeresen játszotta el a 007-es ügynököt, hogy most egy újabb kisfi…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum