2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF

Legsokoldalúbb karitatív szervezet a megyében a Vöröskereszt

Fülöp Attila államtitkár látogatása a Magyar Vöröskereszt BAZ Megyei Szervezeténél

A Magyar Vöröskereszt Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Szervezetének szolgáltatásairól tájékozódott Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára Miskolcon és Mezőcsáton. A látogatás aktualitása egyrészt, hogy a humanitárius szervezet munkahelyteremtéssel is segít a hátrányos helyzetben élőknek, másrészt a hajléktalanellátás krízisidőszakára vonatkozó teendők ellátása, és azok értékelése.
„A Magyar Vöröskeresztet a régióban eddig úgy ismertük, mint a legnagyobb hajléktalanokat ellátó szervezetet – nappali melegedővel, éjjeli menedékhellyel, komplex szolgáltatással – és most egy projekt keretében egy újfajta szolgáltatásba is belekezdtek, ez pedig részben állattenyésztés, részben pedig élelmiszer feldolgozó üzem. – mondta el Fülöp Attila – Ami azért fontos, mert egy tucat új munkahelyet hoztak létre, és részben megváltozott munkaképességűeknek, akik eddig nem tudtak munkából megélni. – tette hozzá az államtitkár.
Fülöp Attila bejáráson vett részt a Kis-Hortobágy Majorban és a Tű, cérna, szeretet varrodában. Mindkét mintaprojekt olyan embereknek ad munkát, akik korábban nem, vagy csak nehezen tudtak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A két vöröskeresztes társadalmi vállalkozás összesen több mint harminc embernek ad munkát – közülük többek megváltozott munkaképességűek.
Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének igazgatója elmondta: a dolgozók közül többen korábban elhelyezkedési problémákkal küzdöttek és a segélyezés valamilyen formáját vették igénybe, de munkába állításukkal – a vöröskereszt alkalmazottjaként – a családjuk fő keresőjévé váltak.
Ezt követően az államtitkár meglátogatta az észak-magyarországi régió legnagyobb férőhelyszámmal működő és legsokrétűbb szolgáltatást nyújtó Hajléktalanokat Gondozó Központját a miskolci Baross Gábor utcában. A szálló az elmúlt 25 évben folyamatosan bővítette szolgáltatásait. A 2019-es jubileumi évben pedig negyedmilliárd forintot fordított korszerűsítésre és programokra.
Duberné Dunaveczki Éva intézményvezető a bejáráson elmondta: a Központ ilyenkor, a novembertől április végéig tartó krízisidőszakban 313 hajléktalan emberről gondoskodik naponta. Népkonyhát és utcai szolgálatot is üzemeltet egész évben, így gondoskodik az intézményi ellátást elutasító fedél nélkül élőkről.
Az államtitkár megjegyezte, kiemelten fontos az ilyen területen dolgozók megbecsülése; a kabinet 2020. január 1-jétől 14 százalékkal emelte a szférában dolgozók bérét, ami átlagosan havonta bruttó 30 ezer forintos bérnövekményt jelent.
Fülöp Attila elismerését fejezte ki a befogadó szálláshely létesítése kapcsán, amelynek megnyitásával a régióban egyedülálló módon és elsőként reagált a miskolci Vöröskereszt a 2018-as törvényváltozásokra. Így tette lehetővé, hogy azok is hozzájussanak a legalapvetőbb szolgáltatásokhoz, akik korábban elutasították azokat a egészségügyi előírások miatt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A lakás beltéri világítása
A lakás világítótesteinek kiválasztásakor számtalan különféle szempontot kell figyelembe venni, éppen ezért a beltéri lámpák választéka is igen széles…