2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF

Közös értékrenden alapuló barátság

Katowice adott otthont szombaton a Lengyel-Magyar Barátság Napjának. A nagyszabású ünnepségen részt vett a két ország államfője, valamint Szilézia vendégeként Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat is képviseltette magát.

Katowice adott otthont szombaton a Lengyel-Magyar Barátság Napjának. A nagyszabású ünnepségen részt vett a két ország államfője, valamint Szilézia vendégeként Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat is képviseltette magát.

A delegációt Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke vezette, tagjai pedig Csiger Lajos, a Fidesz-KDNP, Lukács András MSZP és Miklós Árpád, a Jobbik frakcióvezetője volt.  Teljes egyetértés volt abban, hogy fontosnak tartják a lengyel-magyar barátság ápolását, a közös kapcsolatok erősítését. Ezen túlmenően az utazás kitűnő alkalmat biztosított arra, hogy kicsit jobban megismerjék a politikusok egymást, mint magánembert.

A Krisztus Király Székesegyházban Wiktor Skworc katowicei érsek és Ternyák Csaba egri érsek által közösen celebrált szentmisével kezdődött szombaton a hivatalos program, amelyen részt vett Bronislaw Komorowski lengyel és Áder János magyar köztársasági elnök, valamint a hivatalos delegációk és a rendezvényre érkező magyar és lengyel civilek. Miskolc Megyei Jogú Város, a miskolci lengyel önkormányzat és megyénk számos egyéb települése képviseltette magát. Különleges hangulatot teremtettek a Szent László Lovagrend középkori viseletben megjelent zászlótartó lovagjai.

A szentmisét követően felavatták a második világháború során a lengyel menekültek tízezreit segítő idősebb Antall József valamint a nemes ügyért és barátjáért életét áldozó Henryk Slawik közös emlékművét. A nap fénypontjaként a  Lengyel Rádió Katowicei Nemzeti Szimfonikus Zenekara adott ünnepi hangversenyt. A két himnusz eljátszását követően a köztársasági elnökök mondtak beszédet.  „Szabad és kell is emlékezni a lengyel-magyar barátságra”- adta meg az alaphangot Bronislaw Komorowski, aki méltatta a két nép több, mint ezer éves szoros kapcsolatát, kiemelte, hogy „közös értékrenden alapul ez a barátság.” Részletesen szólt idősebb Antall József és Henryk Slawik  munkásságáról. „Példájuk felelősséget jelent a ma és a jövő számára”- jelentette ki a lengyel elnök.

Áder János  a Pál utcai fiúkat és Márai Sándort idézve irodalmi keretekre építette történelmi és saját élményeit idéző beszédét.  A közös sorsnak, egymás szeretetének köszönhetően a lengyelek és magyarok annyira értik egymást, hogy szinte be tudjuk fejezni egymás gondolatait. Kapcsolatunk más nemzetet számára is példaértékű. Áder János János emlékeztetett rá, hogy csak annak a nemzetnek van jövője amely képes messzebb látni a pillanatnyi érdekénél, ugyanakkor kiáll saját igazáért, másét is tiszteletben tartja.

A szimfonikusok Artur Malawski, Liszt Ferenc és Kodály Zoltán  műveket adták el. A magyar szervezésű Soundweawing kiállítás megnyitóján Borsod-Abaúj-Zemplén képviseletében Török Dezső köszöntötte a résztvevőket. A Lengyel- Magyar Barátság Gála keretében népzenével, néptánccal és world music-kal szórakoztatták a közönséget.

„ Rendkívül sikeres út volt”- vont mérleget Török Dezső. „ Wojciech Saluga Szilézia vajdaság marshallja decemberi beiktatása óta nagy reményeket fűz a Borsod-Abaúj-Zemplén megyével történő kulturális, gazdasági együttműködéshez. Rendkívül jó házigazda volt. Folytatás 2016-ban Budapesten a következő barátsági napon!” – szólt elismerően a közgyűlés elnöke.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A lakás beltéri világítása
A lakás világítótesteinek kiválasztásakor számtalan különféle szempontot kell figyelembe venni, éppen ezért a beltéri lámpák választéka is igen széles…