2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

Korszerűbb energiaellátás

Közel 45 millió Ft értékű napelemes energetikai fejlesztés valósulhat meg a Szent László Gimnáziumban és a Bayer Róbert Kollégiumban.

A fotovoltaikus, azaz napelemes rendszerek egyre nagyobb teret hódítanak az energiaellátásban, ugyanis a legtisztább és legkörnyezetbarátabb energia előállítási formának tekinthetőek. Nagy előnyük, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása jelentős mértékben csökkenthető a napenergia intenzívebb felhasználásával. A fotovoltaikus rendszerek széles körben alkalmazhatóak, ráadásul Magyarország természeti adottsága rendkívül kedvező a telepítéséhez. Hazánkban a napsütéses órák száma nagyon magas, éves szinten akár 2000-2200 óra is lehet, ezzel a világ élvonalába tartozunk. Hosszútávon minden valószínűség szerint a napenergia lesz az egyik legfontosabb energiaforrás, éppen ezért a napelemes rendszerek egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert.

Két intézményben épülhet ki

Városunk önkormányzata tavaly nyújtotta be a „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolában és a Bayer Róbert Kollégiumban” című KEOP-os pályázatot. A sikeres elbírálásnak köszönhetően hamarosan megkezdődhet a 100%-os támogatottságú projekt kivitelezése, amely az intézmények energiaellátását fogja hatékonyan elősegíteni.
„A rendszer segítségével megtermelt villamosenergiát a gimnázium és a kollégium mellett a későbbiekben megépülő Városi Uszoda energiaellátásához fogjuk felhasználni. Ennek köszönhetően az intézmények rezsiköltségei lényegesen alacsonyabbak lesznek”– hangsúlyozta dr. Fekete Zoltán polgármester.
A napelemes rendszer kiépítése a tervek szerint ebben az évben elkészül a két intézményben.

B.K.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek