2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Kedvező változások a miskolci parkolás területén

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése 2016. december 8-i ülésén elfogadta a járművel történő díjköteles várakozás szabályairól szóló új rendeletet. Az új rendelet célja a forgalomszabályozási funkció erősítése, a mélygarázsok, a parkolóházak kihasználhatóságának növelése és a légszennyezés csökkentése. Szombaton a város parkolóinak nagy része is ingyenessé válik.


A lakónak is legyen parkolója


Évről-évre jogos igényként merült fel a díjfizetős területek határán élők részéről, hogy számukra is legyen szabad parkoló. Az önkormányzat az új rendeletet a lakossági kéréseknek megfelelően alkotta meg, így a Petőfi utca városközponthoz közeli szakasza, az Árok utca, valamint a Mátyás király u. 15-21 előtti terület, és a Selyemréti strand környéke a díjfizetési övezetbe került. A kérést a forgalomszámlálási adatok és hatástanulmány is igazolták.
Parkoljanak többen mélygarázsban, parkolóházban
Az új rendelet lehetővé teszi, hogy a kombinált bérlettel – úgy, hogy a bérlet ára nem változik – a mélygarázsokat és a parkolóházat is igénybe lehessen venni. Ezzel várhatóan csökken a belvárosi parkolás felszíni terheltsége és tovább nő azok kihasználtsága.
Egyetlen díj változik, a belvárosi zöld zónák parkolási óradíja, 340 Ft-ról 400 Ft-ra, de valójában ez is a mélygarázsokban, parkolóházban történő parkolásra ösztönzi majd az autósokat.

A főbb változásokról részletesebben


Nem emelkedik a bérletek ára, valamint a sárga és a kék zóna parkolási díja sem. A kombinált bérletek megvásárlói változatlan bérletár mellett a mélygarázsokat és a Parkolóházat is használhatják. Csak a zöld zónában történő parkolás óradíja változik 340 Ft-ról 400 Ft-ra. (Szegeden 480 Ft-ot, Debrecenben 440 Ft-ot., Győrben 400 Ft-ot kell a belvárosi parkolásért fizetni.)
2017. január 1-től ingyenessé válik a parkolás szombaton Miskolc közigazgatási területén, a kiemelt idegenforgalmi, közlekedési és kereskedelmi területek kivételével a Régió Park felszíni parkolóiban. Ez kedvezően hathat a belvárosi üzletek forgalmára is.
Az év eleji bérletvásárláskor jelentkező torlódások elkerülése érdekében a lakossági és intézményi bérletek a következő év 20. napjáig érvényesek.
Az éves bérletek a lejárat előtt időarányosan visszaválthatók, június 30-ig benyújtott írásbeli kérelem alapján.
Az intézményi bérletek érvényességi ideje 15 percről 30 percre növekszik és a délutáni érvényességi periódus 15:00 óra helyett 14:00 órától kezdődik, a reggeli igénybevétel lehetősége pedig 10.00 óráig tart.
Napi bérletek bevezetése: az eddigi minimum 3 napra érvényes Turista parkoló bérlet helyett Napi bérletet is lehet majd vásárolni. A 14:00 óra után váltott napi bérlet a következő nap 18:00 óráig érvényes.

Az idegenforgalmi szempontból frekventált területen, a miskolctapolcai gyógyszertár és orvosi rendelő előtti parkoló október 1. – április 30. között díjmentes.

Lakossági kérésre, illetve a forgalomszámlálási adatok alapján díjfizetési övezetbe kerülnek az Árok u., Mátyás k. 15-21., Petőfi u. városközpont felőli részén található területek az alábbiak szerint:

•    Pallos u. 10 számmal szembeni behajtó – Árok u. 5-7 sz.- Jókai Református Általános iskola által körbezárt terület – Kék zóna, összesen 63 parkolóhely.
•    Mátyás király utca 15-21., Kék zóna, összesen 21 parkolóhely.
•    Szent István u. 21. sz., Hunyadi u. 21. sz. és a Malomszög utca- Petőfi u. 2. sz. által körbezárt terület, Sárga zóna, összesen 124 parkolóhely.
•    Selyemrét utca – Augusztus 20. utca – Bajcsy Zsilinszky u. 54-58. szám közötti behajtó – Augusztus 20. utca 7. szám előtti terület – Latabár utca

A bevonással egyidejűleg az egységes tömbben történő forgalomszervezés miatt, kék zónából sárga zónába kerül:

•    Hunyadi u. Dajka G. u.- Kis-Hunyad u. közötti szakasz,
•    Szent István utca 11-21.

Az Aradi sétányon, illetve a Patak utca ÉMÁSZ előtti területen elkészített díszburkolaton tilos a parkolás, így ezek ki is kerültek a díjfizetős övezetből.

Pontosították a rendeletben a bérletmegnevezéseket és azok felhasználását: a Lakossági bérlet megnevezése Kedvezményes lakossági bérletre, míg a Gazdálkodó szervezetek Egy parkolóra szóló bérlet megnevezése Egy gépkocsira szóló kedvezményes bérletre változott.

Továbbra sem kell parkolási díjat fizetni a következő napokon: Miskolc város ünnepén, azaz minden év május 11. napján, továbbá január 1. napján; március 15-én; Húsvét hétfőn, május 1-én, Pünkösd hétfőn, augusztus 20-án, október 23-án, november 1-én (a Mindszenti Római Katolikus és Evangélikus temető környékén minden év október 31. és november 2. napján is) és december 24-én délután 16 órától, valamint december 25-én és 26-án egész nap.

A várakozási díjfizetés alól továbbra is mentesülnek az elektromos és nulla emissziós gépkocsik, amelyek rendelkeznek a vonatkozó jogszabályokban meghatározott zöld alapszínű rendszámmal.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek