2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Kazinczy Gáborra emlékeztek

Koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezést tartottak Bánhorvátiban

Megkoszorúzták Kazinczy Gábor országgyűlési képviselő, publicista, műfordító emléktábláját a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bánhorvátiban. Kazinczy Gábor a településen található Platthy-kastélyban töltötte élete utolsó éveit. A községben élők máig őrzik emlékét, olyannyira, hogy a település általános iskolája korábban felvette Kazinczy Gábor nevét. Az emlékünnepség apropója Kazinczy Gábor halálának 147. évfordulója. Az eseményen ünnepi beszédet mondott Dr. Mengyi Roland. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke emlékeztetett arra, hogy a néhány nappal korábban megtartott megyejárás alkalmával a Bánhorvátiban élő emberek bebizonyították: mennyire elkötelezettek a közélet ügyei iránt. Az ünnepi alkalmon viszont arról tettek tanúbizonyságot, hogy őrzői hagyományaiknak is.

A sikerhez vezető út a legritkábban egyszerű – fogalmazott Dr. Mengyi Roland. Sokkal inkább jellemzi a küzdelem, a tenni akarás, a cselekvés kényszere, és sokszor külső erők is befolyásolják. Azonban hittel, tudással, és bölcsességgel, ezek az akadályok előre láthatók, az ember képes számolni vele, és ekképpen leküzdhetők. Ezt a készséget, képességet, magát a tudást meg kell szerezni. Ennek a helye pedig a család, és az iskola. Összegezni is képtelenség volna, mi mindenre tanít meg a jó iskola, mi mindenre oktat egy jó pedagógus, és milyen óriási sikerekhez visz közelebb egy jó iskolavezetés – mondta a Közgyűlés elnöke.

Hangsúlyozta: a Bánhorváti Kazinczy Gábor Általános Iskola és Óvoda vezetése, tanárai, és az őket támogató szülők tisztában vannak ezzel a felelősséggel. Ezért mutattak jó példát akkor, amikor olyan hiteles közéleti személyiséget választottak az iskola névadójának, mint Kazinczy Gábor. És ezt bizonyítják ma is, amikor emlékezni, tisztelegni tanítják a rájuk bízott fiatalokat.

Dr. Mengyi Roland kiemelte: az elmúlt évek oktatás-politikája arra irányult, hogy magára hagyja, kivéreztesse a falvakat, az iskolákat, a tanárokat, és persze a családokat is. Olyan környezetet teremtett, amelyben tanár és szülő, diák és pedagógus ellenfelei voltak egymásnak. Kétségtelen, hogy egy ilyen hatás éppen a felnövekvő generációt, a jövő őrzőit, a gyermekeket sújtotta.

A megszületett Alkotmánnyal kapcsolatban Dr. Mengyi Roland kiemelte: az Alaptörvény keretet ad életünknek, határokat szab, és világos irányt mutat. Az Alkotmánnyal azonban nem ér véget a munka – mutatott rá a politikus. Az Alkotmányra támaszkodva születnek meg a további sarkalatos törvények, köztük az új oktatási törvény.

„Ez lesz az a keret, amely mentén új, értékközpontú oktatás valósulhat meg a magyar iskolákban. Régen várt igénye ez mindazoknak, akik aggódnak hazájuk sorsa iránt. Ők azok, akik tudják, sikerük kulcsa, az ország sikerének kulcsa a fiatalok, a gyermekek kezében van. Ezért kell megtenni mindent, sőt még annál is többet azért, hogy hozzájuthassanak a legkorszerűbb tudáshoz, és hogy emellett megkapják az alapokat is. Az alap, a tartópillér pedig nem más, mint a hagyományok őrzése, a jogok és kötelezettségek ismerete, az érték-elvű oktatás” – zárta szavait Dr. Mengyi Roland.

Demeter Zoltán, Bánhorváti polgármestere, egyben a térség országgyűlés képviselője is az új Alkotmány jelentőségét emelte ki. Úgy fogalmazott: a Platthy-kastély, és a tőszomszédságában lévő református templom az itt élők emlékhelye, ahol felidézik a múlt eseményeit. Az Alkotmánnyal azonban a jelent, és a jövőt fogadták el a honatyák a Parlamentben.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek