2022. 05. 17. kedd

Paszkál
1 EUR 386 HUF
1 GBP 458 HUF

Kárpáti jószomszédok

A lengyelországi Muczne adott otthont augusztus 8-10. között a II. Jószomszédság Kárpátok Napja konferenciának, amelyen a házigazda lengyel Kárpátalja vajdaság meghívására Török Dezső, a megyei közgyűlés elnökének vezetésével részt vett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat delegációja is.

Kárpátalja vajdasággal néhány éves múltra tekint vissza a partnerségi kapcsolat, amely alapja a hagyományos lengyel-magyar barátságon túl a Via Carpatia közlekedési folyosó kiépítése. A Kárpátok régióinak a találkozóján a házigazda lengyeleken (kormányzat, állami szervek, Kárpátalja és Szilézia vajdaságok) és a Borsod-Abaúj-Zemplénen túl részt vettek ukrán (Kárpátalja), szlovák, román partnerek is.

Wladyslaw Ortyl, Kárpátalja vajdaság marsallja nyitotta meg a konferenciát. Megköszönte az állami erdészetnek a vendégül látást a turisztikai, információs központban. Kiemelte, hogy a résztvevő partnerek közös öröksége a Kárpátok hegység természeti, kulturális, történelmi értékei. Ennek ápolása közös feladat, amely megvalósításához közös stratégiára, programokra van szükség. A példa az alpesi országok együttműködése.

„Örülök, hogy találkozhattunk, beszélgethetünk, vitatkozhatunk, látják a Kárpátokat” – fogalmazta meg a rendezvény célját a Ortyl marsall. Ihor Bondarenko, Kárpátalja (Ukrajna) kormányzója a jószomszédság, a stabil kapcsolatok kiépítését tűzte ki célul, amely érdekében új határátkelők nyitását, a régiek felújítását szorgalmazta.  Kárpátaljának 18 nemzetközi partneri kapcsolata van, amelyek döntő többsége EU-s régió. Ez is jelzi irányultságukat.

Az első panelbeszélgetést Aleksander Surdej professzor vezette, a témája pedig Mi a Kárpátok jövője? – volt.  A beszélgetés keretében Török Dezső röviden bemutatta megyénket, bemutatta a nemzetközi kapcsolatok magyar gyakorlatát, amely három szintből áll: az állami, a megyei önkormányzati és a települési. A megyei önkormányzatnak első sorban koordinációs illetve katalizátor feladatai vannak.  A gazdasági együttműködés a legmagasabb szint. Szólt a Kassa megyével közösen létrehozott Via Carpatia EGTC munkájáról is, amely középpontjában a határmenti együttműködés segítése és a Baltikumot a Balkánnal összekötő Via Carpatia gyorsforgalmi úthálózat megépítésének a segítése áll. Magyarország 2021-re megvalósítja a rá eső rész kiépítését (M30-s beruházás jelenleg is zajlik Abaújban).

A tanácskozások résztvevő valamennyi fél jelezte, hogy érdekelt az együttműködés elmélyítésében. Külön kiemelték a közlekedés és a turizmus fejlesztését.  A konferencia résztvevői megismerkedhettek az oktatási centrumban a Kárpátok élővilágával, illetve a pár kilométerre lévő erdei bölény tenyészetet személyesen is megtekinthették. A konferencia második napján pedig az ukrajnai Kárpátaljára látogattak az érdeklődők.

Wladyslaw Ortyl és Török Dezső a konferencia keretében külön megbeszélést is folytatott az együttműködés lehetőségeiről, illetve a közgyűlés elnöke meghívta a marsallt és delegációját megyénkbe. A helyszínen tapasztalható volt, hogy a lengyeleket a testvértelepülési kapcsolatok kialakítása, illetve a turisztika, ezen belül is leginkább a borturizmus érdekelte.

Fotó:Török Dezső (középen) jobbján Eperjes megye alelnöke, balján a lengyel kormány képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum