2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Karácsonyi ajándék a várostól, több mint hétszázmillió forint értékben

Felmértük a város pénzügyi lehetőségeit, és úgy döntöttem, hogy valamennyi városi intézményben és a Városházán dolgozó alkalmazottunk számára egységesen a már kiosztotton felül, újabb 50.000 forint értékű Erzsébet ajándékutalványt adunk, amelyet januárban kapnak majd meg a dolgozók.

Ugyanakkor kérésemre a Holding is jelentős juttatásokat biztosít a dolgozóinak. Ott – a vezetők kivételével mindenki – a saját bérének megfelelő 13. havi fizetést kap két részletben – mondta el pénteki sajtótájékoztatóján Kriza Ákos polgármester.

Kriza Ákos kiemelte: a városvezetés megosztja a sikert, és a megtermelt hasznot mindenkivel, aki közreműködött annak elérésében: dolgozzon irodai vagy fizikai munkakörben. – Az önkormányzat a város egyik legnagyobb foglalkoztatója, 6200 dolgozónk van, részben a Városházán, részben az intézményeinkben, cégeinkben. Az önkormányzati és a holdingos dolgozók már megkapták, vagy rövidesen megkapják a karácsonyi juttatásokat. A városi intézményeknél a dolgozóknak 20.000 és 50.000 forint értékben Erzsébet ajándékutalvánnyal tudtuk megkönnyíteni a karácsonyi készülődést. A város gazdasági helyzete stabil. Miskolcon a munkanélküliség a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony szinten. Eljött az ideje a jövedelmek felzárkóztatásának – hangsúlyozta a polgármester.

Kollégáimmal felmértük a város pénzügyi lehetőségeit, és úgy döntöttem, hogy valamennyi városi intézményben és a Városházán dolgozó alkalmazottunk számára egységesen a már kiosztotton felül, újabb 50.000 forint értékű Erzsébet ajándékutalványt adunk, amelyet januárban kapnak majd meg a dolgozók.

Ide tartoznak a MESZEGYI, az Egészségfejlesztési intézet, az Őszi napsugár Otthon, az Operafesztivál Kft, a csodamalom Bábszínház, a Szimfonikus zenekar, a Színház, a Kulturális központ, a MIDMAR. a Szabadidőközpont, a Sportiskola és a Sportcentrum Kft dolgozói. Az utalványt megkapják az óvodai alkalmazottak, a Közintézmény Kezelő munkatársai, a megyei könyvtár, és a Herman Ottó Múzeum dolgozói, a rendészek, és a Városházi alkalmazottak – összesen 3688 ember.

Ugyanakkor kérésemre a Holding is jelentős juttatásokat biztosít a dolgozóinak. Ott tulajdonképpen mindenki – a vezetők kivételével – a saját bérének megfelelő 13. havi fizetést kap két részletben. Az első felét december 23-ig fizeti ki a Holding, a másik felét január 31-ig. A juttatások mértéke a városi cégek és az intézmények esetében nagyságrendileg azonosak. Az önkormányzati és a Holding dolgozói között összesen jóval több mint félmilliárd forintot osztunk szét:  pontosabban 719 millió forintot – mondta el Miskolc polgármestere.

Kriza Ákos kiemelte: ez több mint 6200, a közszférában, vagy a közszolgáltatásokban dolgozó miskolci ember családjának jelent konkrét anyagi támogatást, könnyebbséget. Egy ideje nagyon pozitív tendenciák tapasztalhatók a város gazdasági életét illetően. Mostanra bizonyossá vált, hogy a gyarapodás nem ideiglenes.

Éppen ezért a városvezetés – az összes korábbival szemben – megosztja a sikert, és a megtermelt hasznot mindenkivel, aki közreműködött annak elérésében. – Ne felejtsük el, hogy év elején sztrájkkal indultunk az alacsony fizetések miatt, most pedig jelentős összeget tudunk adni az összes miskolci városi dolgozónak. Úgy, hogy közben a nyugdíjasok megkapják a Salkaházi Sára program keretében a szokásos tízezer forintot, és újabb tízet a kormányzat is biztosít nekik. Úgy, hogy a kormány közben emeli a minimálbért, és a garantált bérminimumot. És mivel közös munkánk eredményeként mi is megtehetjük, ezért mi is adunk.

Tudjuk, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése okoz aránytalanságokat a rendszerben. Éppen ezért most annak megoldásán dolgozunk, hogy januártól hogyan kompenzáljuk majd azokat a dolgozókat, akiknek a jelenlegi fizetését beéri majd a minimálbér, illetve a garantált bérminimum.  Ezzel kapcsolatban konkrétumokról később tudok majd beszámolni – zárta szavait Miskolc polgármestere.

Forrás:minap

Fotó:Orosz László

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek