2024. 04. 18. csütörtök

Andrea, Ilma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

Heroikus küzdelem egy égési sérült gyermek életéért

Ismét egy hatalmas szakmai siker
a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
Velkey  László Gyermekegészségügyi Központ Égési Centrumában

O.D. 8 éves fiúgyermek 2016. március 26.-án 13:55 időpontban került felvételre a Gyermek Aneszteziológiai és  Intenzív Osztályunkra. Felvételét megelőzően otthonában délelőtt  11 óra körül  a szülő azt vette észre, hogy a gyermek az égő bozót mellett áll és lángol a ruhája.
A mentőhelikopterrel  érkezett  beteg  kritikus állapotban került felvételre.  Testének 80 %-án mély II-lll. fokú, helyenként lV. fokú égési sebek voltak. Emellett súlyos légúti égést is szenvedett. A fej és nyak súlyos égési sérülése miatt a légcsövön különnyílást kellett ejteni (tracheostoma) és tubust behelyezni.
A végtagok keringési zavarát okozó körkörös égés és a lélegeztetést nehezítő, a mellkast és hasat páncélszerűen szorító megégett bőr miatt a felvételét követő 1 órán belül műtőben a bőr bemetszése, az elpusztult szövetek egy részének lemetszése (necrotomia, fasciotomia) történt. Az első 24 óra rendkívül kritikus volt a gyermek számára. A shokktalanítás mellett keringéstámogató, vérnyomásemelő kezelést igényelt a gépi lélegeztetés és folyamatos fájdalomcsillapítás mellett.
A sérülés utáni 3. naptól kezdve nagy felszíneken, több műtét során az elpusztult szövetek eltávolításra kerültek és bőrátültetésekre is sor került.
A sérülés utáni 10. naptól súlyos fertőzés tüneteit jelentkeztek, kezdetben a légutakban, majd a testfelszín jelentős részén.  Ennek következtében az addig átültetett bőrök nagy része és a bőralap pótlására használt szövetek is lelökődtek. Az általános gyulladásos tüneteket nagyon nehezen sikerült gyógyszerekkel és további sürgős műtétekkel, gondos helyi kezeléssel uralni.
A naponta 1,5-2 órán át végzett beavatkozások alatt rendszeresen 8-10 személy, altató orvosok, asszisztensek, sebészek, műtősnők, nővérek, műtős segédek és stabilizálás után gyógytornászok dolgoznak annak érdekében, hogy minél gyorsabban lehessen a kötéscserét elvégezni, és ezzel az egyre kritikusabbá váló lehűlést mérsékelni. A beteg 2 hétig igényelt gépi légzéstámogatást. Ezt követően a légcső vendégnyílásán (tracheostomán) keresztül spontán lélegzik. Keringéstámogatást és invasív monitorizálást 1 hétig igényelt.
Mivel a bőrpótlásra alkalmas saját bőrterület rendkívül kevés volt, ezért felvettük a kapcsolatot a Győri Szövetbankkal, és a sérülést követő 4. naptól megkezdődött a saját bőrsejt tenyésztés. A baleset utáni 27. és 39. napon lehetett a saját bőrsejttenyészeteket a bőrhiányos területekre helyezni.
A beteg eddig 16 műtéten esett át.  11 E vérkészítményt kapott, folyamatos parenterális (vénába juttatott tápanyagok) táplálásban részesül. A betegnél alkalmazott gyógyszerek, vérkészítmények, vénásan bevitt oldatok, kötszerek, biológiai kötések, helyi kezelésre alkalmazott szerek összköltsége havonta meghaladja a 2 millió Ft-ot
A beteg gyermek állapota jelenleg stabil, tiszta tudatú, légcső kanülön keresztül spontán lélegzik, belszervi eltérése, vérmérgezése nincs. Szondán és intravénásan táplált, folyamatosan homokágyban fekszik, gyógytornász, pszichológus foglalkozik vele. A bőrhiány teljes pótlásáig sajnos az életveszély fennáll. A szakemberek minden erőfeszítése ellenére sajnos a bőr hegesedése, a nagyfokú izületi merevség (contractura) várhatóan súlyos maradványtüneteket fog  eredményezni.
A két osztály dolgozói évente 130 – 150 égési sérültet látnak el olyan eszközpark mellett, amely tovább fejleszthető.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…