2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Folytatódik a városi kerékpárút-hálózat fejlesztése Miskolcon

– mintegy 6 kilométernyi új út készül a két keréken közlekedőknek

 Új szakaszához érkezett a város kerékpárút fejlesztési stratégiája. A Szentpéteri kapu teljes hosszán még az idén elkészül az a Katalin utcát és a Mechatronikai Ipari Parkot összekötő új kerékpárút, mely a két keréken közlekedők mindennapjait teszi könnyebbé és biztonságosabbá.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2015-ben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében elnyert 485 millió forint vissza nem térítendő támogatással 2018-ban kezdte meg a „Fenntartható városi közlekedésfejlesztés – Kerékpárút létesítése” című projektje megvalósítását.

A kerékpárral közlekedők igényeit teljesíti a város azzal, hogy a Bosch-ipartelep és a belváros között, a Katalin utcával bezárólag kerékpárutat alakít ki. Ez részben kerékpáros-nyom felfestésével, részben forgalomtól elválasztott új gyalog- és kerékpárút építésével valósul meg. Ilyen új kerékpárút épül a Huba utcától a város határáig.

A kerékpáros-nyom kialakítása és az ezekhez kapcsolódó fejlesztések még 2018-ban elkészültek a Bacsinszky utca – Bogáncs utca, az Erzsébet királyné útja – Harsányi út, illetve a Lavotta utca – Déli utca közötti részeken, valamint a repülőtéri út egyes szakaszain.

A nyomvonal kijelölése és véglegesítése 2018-ban történt, és bár az előző városvezetés idején néhány korábbi egyeztetésre meghívást kapott a Kerékpáros Miskolc Egyesület vezetése, lényegi kérdésekben nem élhettek javaslattal. A civil- és zöld szervezeteket nem tájékoztatták a projekt részleteiről, így ők nem tehettek észrevételeket. A jelenlegi városvezetés minden lehetőséget megvizsgálva próbálta elkerülni a fakivágást, felmerült új nyomvonal lehetősége, az eredeti módosítása, ám minden esetben kiderült, nincs mozgástér az előző városvezetéstől „örökölt” projektben.

A Szentpéteri kapuban futó szakasz munkálatai idén március elején kezdődnek, első fázisként a nyomvonal kitűzésével, illetve ennek környezetében lévő fák kivágásával. Ezen fák 90 százaléka a Szentpéter kapui temető előtti szakaszon található. Szakértők megállapították, a fák részben elszáradt, elhalt, részben tájidegen fajták.

Miskolc elkötelezetten környezetbarát, ezért az új kerékpárút mentén és annak környezetében a kivágandó növények mintegy háromszorosát ülteti el az önkormányzat, mely munkálat már a fakivágással egyidőben megkezdődik. Várostűrő, többször iskolázott, 2-2,5 méter magas fajtákat ültetnek a területen, s fákon kívül pedig 110 cserjét, bokor teszi majd szebbé, zöldebbé a Szentpéteri kapu városrészt. Összességében a kivágott fák háromszorosát ültetik vissza.

A teljes beruházás százszázalékos támogatással, az Európai Unió és a Magyar Állam hozzájárulásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A támogatás összege bruttó 485 millió forint.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek