2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Folytatódik a távhővezeték felújítása

Tovább folytatódik a kazincbarcikai távhőszolgáltatás egyik gerincvezetékének megújítása. A városi hőfogadó és az AT-15 akna közötti, háromvezetékes gerincszakaszt érintő projekt európai uniós támogatással válik korszerűbbé. A több mint 240 millió forintos beruházás kedvezményezettje a helyi távhőszolgáltatást végző Barcika Szolg Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft.

Tavaly szeptember 9-én kezdődött el Kazincbarcikán a KEOP-5.4.0/12-2013-0013 kódszámú, „Kazincbarcika, Egressy úti háromvezetékes távhő gerincvezeték cseréje” elnevezésű projekt.

A városi hőellátás ideális megoldása a távhőszolgáltatás, ezt a feladatot Kazinc-barcikán a Barcika Szolg Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft. látja el. A távhőhálózathoz primer távvezetéki rendszer, szolgáltatói és fogyasztói hőközpontok, valamint sze-kunder fogyasztói rendszerek tartoznak.
Kazincbarcikán a távhőszolgáltatás 1965-ben indult el, azóta a város lakásainak 65%-a kapcsolódott be a rendszerbe.
Fő szempont tehát az ellátás biztonságának fokozása, valamint az esetleges üzem-zavarok miatti kimaradások csökkentése.
A primer csővezetéki elosztóhálózat életkora több mint 30 év, mely hagyományos technológiával készült, vasbeton védőcsatornába helyezett és a helyszínen hőszige-teléssel ellátott vezetékekből áll. A projekt célja éppen az, hogy az elavultnak számító rendszer hibáit kiküszöböljék: növeljék az üzembiztonságot az előreszigetelt technológiával készülő, jelzővezetékkel ellátott új primer távhővezetékek beépítése révén. Így a távhőszolgáltatás energiahatékonyságának növelése is elérhető, hiszen csökken a hőveszteség.

A beruházás folytatásaként a kivitelezők jelenleg az ideiglenes vezetékeket fektetik a föld felszínén a volt Újvárosi iskolától az Irinyi János Református Szakközépiskola irányába a kerítés mentén; továbbá az Irinyi iskola Egressy úti oldalától az épületet megkerülve a diákotthon felé egy-egy szakaszon.
Az AT-15 jelű aknacsoportban és a városi hőfogadóban végzett munkálatok során 2014. május 19-e és 22-e között a lakosságnak számítania kell a távhőszolgáltatás teljes körű szünetelésére, melyről külön értesítést küld az érintetteknek a szolgáltató.
A kivitelezés várhatóan idén június 30-án zárul.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek