2024. 04. 18. csütörtök

Andrea, Ilma
1 EUR 393 HUF
1 GBP 460 HUF
Felszentelték a díszzászlót augusztus 20-án Ózdon

Felszentelték a díszzászlót augusztus 20-án Ózdon

Felszentelték a díszzászlót augusztus 20-án ÓzdonAhogy az már hagyomány Ózdon, kicsik és nagyok egyaránt jól szórakozhattak az idei Szent István-napi rendezvényen is. Az idei ünnep mégis különbözött a korábbiaktól: felszentelték az idén hatvan éves város díszzászlaját. Dr. Tóth István országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta, első királyunk államférfiúi nagysága abban rejlett, hogy pontosan felmérte a magyarság lehetőségeit, ezáltal szilárd otthont teremtett népének.


Az augusztus 20-i városi programok már a délelőtti órákban elkezdődtek az Ifjúsági Parkban. Legkorábban a huszártábor tagjai és a hajómodellezők ébredtek, akik délelőtt 10 órától várták az érdeklődőket. Az Ózdi Huszár- és Lovas Bandérium tagjai a fák közé behúzódva tartották meg bemutatójukat. Vitkó Egon hagyományőrző huszárkapitány egy rövid történelem óra keretében ismertette a legfontosabb tudnivalókat, majd a bandérium tagjai lóháton is megjelentek az érdeklődők előtt.

A szabadtéri nagyszínpadon délután kettőkor kezdődtek az egymást váltó produkciók, az ünnepnapot pedig a hagyományos tűzijáték zárta. A központi nagyszínpadon elsőként Barkóczi Jánost és Barkóczi Beátát, majd a 4Singers névre keresztelt formációt köszönthették a parkba kilátogatók. Az ének mellett a tánc is komoly szerepet kapott csütörtök délután. Az Erica C. Dance School hip-hop növendékei mellett a Latino tánccsoport műsorát élvezhették az egybegyűltek. A napot az ÓMI Zenés Színházának műsora – a RetrÓzd –, majd végül tűzijáték zárta.

Zászlószentelés

Az államalapítás ünnepén Dr. Tóth István országgyűlési képviselő köszöntőjében kifejtette: Szent István államférfiúi nagysága abban rejlett, hogy pontosan felmérte a magyarság lehetőségeit, ezáltal szilárd otthont teremtett népének. A képviselő szavai után történelmi pillanatok következtek, hiszen felszentelték a várossá nyilvánításának 60. évfordulóját ünneplő Ózd díszzászlaját.

A katolikus hagyományok szerint lefolytatott szertartáson először Benedek Mihály polgármester, majd a zászlóanya szerepében Zsolnai Piroska képviselő képletesen 3-3 szöget ütött be a zászló rúdjába az Atya, a Fiú és a Szentlélek áldását szimbolizálva. Ugyanezt megtette Baranyák Béla c. esperes, plébános, végül a jövőt jelképezve az ózdi diákok is részt vettek a szertartásban.

A zászlószentelést követően Baranyák Béla megszentelte az új kenyeret, amit az ünnepségen résztvevő ózdiak meg is megkóstolhattak. A központi ünnepség záró részében a Vadszilvák Gyermek Néptánccsoport, majd az Ózdi Néptánc Egyesület tagjai szórakoztatták az egybegyűlteket.

Ugyancsak az augusztus 20-ai ünnepség része volt az Ózd Legerősebb Embere címért zajló fekvenyomó verseny, amely hatalmas rekorddal zárult. A 80 kilogrammal mérlegelő Gyuricska István nem kevesebb, mint 210 kilogrammot teljesített, ezzel egy közel egy évtizedes rekordot adott át a múltnak.

 

/Forrás:ozd.hu/

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…