2021. 10. 24. vasárnap

Salamon
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

Európai roma stratégia készül Borsodban

Európai roma stratégia kidolgozása kezdődött Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – jelentették be egy csütörtöki sajtótájékoztatón Miskolcon. A program létrehozásában együttműködik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat, a Miskolci Egyetem és Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár is részt vesz a munkában. Dr. Mengyi Roland a megyei közgyűlés elnöke azt ismertette: az Európai Unió soros magyar elnökségének egyik fő feladata az európai Roma Stratégia kidolgozása. A 27 tagállamból azonban a roma lakosság négy tagállamban: Bulgáriában, Szlovákiában, Romániában és Magyarországon haladja meg az összlakosság 3 százalékát. Ez azt jelenti, hogy a roma kérdést a 23 tagállam teljesen másként látja mint az érintett országok. Ugyanakkor a nem tagállamok tekintetében Macedónia, Szerbia, Törökország és Albánia is jelentős roma lakossággal rendelkezik. Az elnök hozzátette: Brüsszelben, az Európai Régiók Gyűlésén (AER) megállapodott az AER vezetésével abban, hogy a szervezet ernyője alatt, még idén elkészül egy összeurópai roma stratégia. A tervek szerint a kész dokumentumot az AER Közgyűlése november végén tárgyalja meg, és továbbítja a 27 tagállamnak, az Európa Tanácsnak, az Európai Bizottságnak, és az Európai Parlamentnek. A stratégia kidolgozásában fontos szerepe lesz a Miskolci Egyetem kutatói-tudományos bázisának.

Balog Zoltán
, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára azt mondta: méltó a Miskolci Egyetemhez, és Borsod-Abaúj-Zemplén Megyéhez, hogy a romakérdéssel foglalkozzon, hiszen a térségben nagyszámú roma népesség él, másrészről pedig éppen ezért, itt halmozódott fel a legnagyobb tudásbázis a probléma kezelésére. Figyelmeztetett egyúttal arra, hogy mintegy paradigmaváltás figyelhető meg a kérdésben. Felzárkóztatás helyett ugyanis a felzárkózásra tevődött át a hangsúly, mivel ez fejezi ki leginkább azt az igényt, hogy szükséges a romák aktív szerepvállalása is.

Dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora felidézte: 50 évvel ezelőtt született párthatározat arról, hogy a roma népesség helyzetét rendezni kell, 40 évvel ezelőtt pedig komoly tudományos munka kezdődött el a kérdésben. A tapasztalatok mellett ugyanolyan fontos, hogy a Miskolci Egyetem vezetése elkötelezett abban a kérdésben, miszerint helyben kell tenni a probléma megoldásáért. Hangsúlyozta: a Miskolci Egyetemen rendelkezésére áll az elszánás mellett a szellemi erőforrás is a Romakutató Központ tudásanyagában, amely a szociológiai, a történelemtudományi, és a kulturális antropológiai intézetek kutatásait összegzi.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Életének 76. évében elhunyt Venczel Vera Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész - tudatta a Vígszínház szombaton az MTI-vel. …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum