2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

„Építkezni, alkotni szeretek, s nem harcolni!”

Beszélgetés Veres Pállal, Miskolc új megválasztott polgármesterével

 Miskolc a változásra szavazott. Veres Pál /1962/, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója, aki a Velünk a város Egyesület, Függetlenek SZIVE-MSZP-MOMENTUM-PÁRBESZÉD-JOBBIK-LMP-DK-MINDENKI MAGYARORSZÁGA, jelölésében indult a polgármesteri székért, 54,8 százalékkal megnyerte a 2019. október 13-i önkormányzati választást.

Most már persze sokan mondják, hogy nem kellett túl nagy jóstehetség ahhoz, hogy egy olyan polgármester kerüljön a város élére, aki életében soha nem töltött be semmilyen politikai funkciót, nem voltak elhíresült magánéleti botrányai, Miskolcon él családjával, és letette már névjegyét az oktatásban, egy olyan gimnázium élén, amelyre mindig büszke volt városunk.

–        Gratulálok, a győzelméhez megválasztott Polgármester Úr!  Hivatalosan mikortól tölti be új funkcióját?

–        Engedje meg, hogy ezen a fórumon is megköszönjem Miskolc választópolgárainak szavazatát, döntését, s munkámmal igyekszem rászolgálni bizalmukra!

Az átadás átvétel a jövő hét második felében, vagy az ünnep után lesz, de természetesen már addig is dolgozunk már a csapatommal, s a képviselőkkel.

–        Lesz-e elszámoltatás?

–        Semmiképpen nem tervezek elszámoltatást. Átvilágítás lesz, hiszen tisztán kell látnunk a város anyagi helyzetét, de nem az a célom, hogy bűnösöket találjak. Az energiáimat nem ilyesmire akarom elpazarolni.

–         Megpróbál-e együtt dolgozni a hivatal dolgozóival és az intézmények jelenlegi vezetőivel, vagy lecseréli a teljes gárdát, mint ahogy ez 2010-ben történt?

–        Nem tervezek csoportos leépítést. Nem nehezíteném meg a saját munkámat és a jelenlegi szakemberek helyzetét. Azoknak a munkatársaknak szakértelmére, tapasztalatára számítok, akik eddig is jól végezték munkájukat. Fönn kell tartanunk a város zavartalan működőképességét. Természetesen a kulcspozíciókban lesznek változások, hiszen sok tehetséges fiatal nőtt föl az elmúlt években, akik új lendületet hoznak majd az intézményekbe, az önkormányzat életébe.

–        Tudjuk-e már, hogy hány alpolgármester lesz, és kik lesznek azok?

–        Nem, erről még folyik az egyeztetés. Tegnap találkoztunk a képviselőkkel, egyeztettünk, elhangzottak nevek, s majd együtt alakítjuk ki álláspontunkat. Mindenki véleményét meghallgatom, nem a párthovatartozás számít. Olyan képviselő testületünk van, akiknek jó része, már eddig is sokat tett a területéért, de vannak újak is, akiknek még meg kell szolgálni a választók bizalmát. Nem kell pártpolitika a grémiumban, várospolitika kell, erre van szüksége Miskolcnak. Szeretném azt betartani, amit eddigi életemben is képviseltem, megmaradni demokratikus vezetőnek a törvényesség határain belül. Az igazgatói iroda ajtaja is mindig nyitva volt mindenki előtt, nem akarok ezután sem másként tenni. Minden döntés előtt meghallgatom az érintettek véleményét, és megtalálom majd azokat a csatornákat, hogy a lakosság véleménye is eljusson hozzám, ne csak a választások előtt, hanem a mindennapokban is.

–        Mi lesz a Földes Ferenc Gimnáziumban betöltött pozíciójával?

–        Az élet megy tovább. Jelenleg az általános igazgatóhelyettes viszi az ügyeket. Természetesen le kell mondanom a betöltött tisztségemről, és új igazgatót neveznek majd ki. Azt nem mondom, hogy nem fog hiányozni a tanítás, az a közösség, az a tanári kar, akikkel együtt dolgoztunk azon, hogy méltóak maradjunk a gimnázium egykori jó hírének megőrzéséért, s sikeresek legyenek diákjaink az életben is, de mától arra kell fókuszálnom, hogy legalább ilyen sikeres város legyen Miskolc, s ez bizony nem kis feladat. Hosszú, építkező munka előtt állunk.

–        Nem fél attól, hogy a miniszterelnök kampányban elhangzott „finom” fenyegetését beváltja, s egy Dk-s politikussal, aki városvezető lesz, biztosan nem fog együttműködni?

–        Elsősorban tisztáznunk kell, hogy Én nem a DK politikusa vagyok. Orbán Viktor mondatait, nem vettem fenyegetésnek, hiszen, hogy idézzem azt mondta, hogy  „ha olyan polgármester lesz, akivel tudok együttműködni, akkor biztosan meg is csináljuk azokat a beruházásokat, amelyek a várost nemcsak biztonságossá teszik, hanem széppé.  Ha az nem harcolni akar ellenem, hanem a városiak érdekében együtt akar működni.”  Egyetértek miniszterelnök Úrral, Én építkezni, alkotni szeretek, s nem harcolni.

–        Köszönöm az interjút! Sok sikert kívánok Miskolcnak és Önnek az elkövetkezendő esztendőkre!

Orosz B. Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek