2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

Együttműködés a fogvatartottak szociális érzékenyítése érdekében

A börtönben fogva tartottak társadalomba való újbóli beilleszkedését segíti a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön, valamint a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének együttműködése. A program megvalósításáról megállapodást ír alá Rózsahegyi Tamás, a büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka és Grubert Roland, megyei igazgató. A találkozó alkalmával sor kerül a vöröskeresztes ápolók emléktáblájának felavatására, amelyet a Börtönügyi Egyesület helyezett el az egykori sátoraljaújhelyi vöröskeresztes hadikórház épületénél (Continental Dohánygyár Zrt.) egy helytörténeti ismeretterjesztő projekt részeként.

A sajtó számára nyilvános esemény helye:     Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

                                                           ideje:       2017. január 17. 10 óra

Több száz nehéz körülmények között élő család mindennapi életében van jelen a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A leghátrányosabb helyzetű településeken és a fejlettebb nagyvárosokban egyaránt feladatunknak érezzük, hogy segítsük ezeknek a rászoruló szülőknek és gyermekeiknek az esélyegyenlőségi felzárkózását. Az így szerzett tapasztalatokat is felhasználjuk a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönnel történő együttműködés során, a büntetés-végrehajtási intézetben vállalt életvezetési tanácsadáson.

A társadalmi elvárásokra való felkészítés ugyanis már a szabadságvesztés ideje alatt megkezdődik, és sok esetben a szabadulás után, a börtön falain túl is folytatódik pártfogó-felügyelőkön keresztül. A fogvatartottak megtanulják, hogyan alkalmazkodjanak azokhoz az értékrendekhez, amelyek megkönnyítik a visszailleszkedésüket a családba, a társadalomba, és amiknek ismeretében jobban boldogulnak majd az álláskeresés során. A büntetés-végrehajtási intézetnek ezt a jellegű munkáját erősíti majd szükség esetén a Magyar Vöröskereszt is egyéni beszélgetés vagy csoportos foglalkozás keretében. Kollégáink kiemelt hangsúlyt fektetnek az elítéltek egészségügyi, szociális helyzetének javítására is. Az életvezetési tanácsadáson túl elsősegély-nyújtási, betegápolási, baleset megelőzési, háztartási és csecsemőgondozási foglalkozásokat tartunk majd; ezzel segítve az Intézményt az elítéltek egészségügyi és szociális helyzetének javításában. A börtön visszajelzései alapján a felkészítésbe a fogvatartottakon kívül a családtagjaik szintén bevonhatók.

A büntetés-végrehajtási intézetben zajló jóvátételi programok megvalósításában is együttműködik a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön a Magyar Vöröskereszttel. Megyei és területei szervezeteink, valamint intézményeink lehetőséget teremtenek arra, hogy az elítéltek megbánásukat fejezzék ki tettük miatt a társadalom felé. Legyen ez például idősek napján egy műsor, egy apró kézzel készített ajándék.

A sátoraljaújhelyi büntetés-végrehajtási intézet és a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének célja az együttműködéssel, hogy olyan embereket bocsássanak szabadon, akik a társadalomba vissza akarnak és vissza tudnak illeszkedni, és akik nincsenek rákényszerülve és nem akarnak ismét bűnt elkövetni.

Az együttműködés kibővül még intézményen belüli, dolgozói véradásokkal és – lehetőség szerinti – pályázati együttműködésekkel.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek