2022. 10. 6. csütörtök

Brúnó, Renáta
1 EUR 423 HUF
1 GBP 483 HUF

Megépült az emődi szennyvíztisztító telep

Mintegy 626 millió forint értékben valósult meg technológiai fejlesztés az emődi szennyvíztisztító telepen, valamint Bükkaranyoson, Harsányban és Kisgyőrben. Az elkészült beruházást 2015. szeptember 18-án adták át hivatalosan.

A beruházásra Európai Uniós pályázaton nyert forrást az Emőd, Kisgyőr, Harsány, Bükkaranyos által alkotott Emődi Agglomeráció Szennyvíztisztító Fejlesztési Önkormányzati Társulás az „Emődi szennyvíztisztító telep technológiai fejlesztése” című pályázatán. A Társulás a nettó 626.086.650 forint összértékű fejlesztéshez nettó 521.007.942 forint európai uniós forrást nyert el. Az nettó 105.078.708 Ft biztosítása érdekében az önkormányzatok közösen pályáztak a BM önerő támogatásra, amely keretében az önerő 55%-át, azaz nettó 57.793.289 Ft-ot nyertek el. Emellett NFM  újabb  nettó 53.701.312 forint támogatást ítélt a Társulatnak a beruházás megvalósításához.

A közbeszerzési eljárások lefolytatását követően a nyertes kivitelező cég, a Hídtechnika Kft. és az A-HÍD Építő Zrt. által alkotott H-A Emőd Konzorcium végezte el a fejlesztést.
A 2013 októberében aláírt kivitelezői szerződés, illetve tervezési, engedélyezési és egyéb teendők után 2014 áprilisában tudta a cég elkezdeni a kivitelezést. A munkákat 2015. augusztus 31-ével fejezték be.
Az emődi szennyvíztisztító telep teljes mértékig kihasználta, illetve meghaladta terhelhetőségét, ezért elkerülhetetlenné vált a fejlesztése, bővítése. A beruházás célja a szennyvízelvezetési infrastruktúra fejlesztése és bővítése, illetve a környezetterhelés csökkentése érdekében a szükséges mértékű biológiai tisztítókapacitás biztosítása volt. Most a telep befogadóképessége majdnem megduplázódott. Emellett a meglévő agglomerációs szennyvízelvezető hálózat szagtalanítása, illetve új gravitációs szennyvízcsatornák építése és a szennyvízátemelő rekonstrukciója is szerepelt a projektben.

A projektben részt vevő másik három településen, Harsányban, Bükkaranyoson és Kisgyőrben elvégezték a szennyvízátemelők rekonstrukcióját, fejlesztését, – összesen három átemelő újult meg -, illetve szaghatáskezelést is kiépítették. Emellett Harsányban és Bükkaranyoson csatornahálózat építési munkákat is elláttak.
A beruházás keretében 107 fm hosszban új gravitációs csatorna, összesen 5899 fm nyomóvezeték épült meg, valamint 698 fm gravitációs vezetékrendszert újítottak fel.
A csatornahálózat építésben érintett utcákban a megfelelő konszolidációs időszak letelte után történt meg a végleges úthelyreállítás.

Az elkészült műtárgyak berendezéseit szakaszosan tesztelték, valamint lefolytatták a próbaüzemet, így hat hónap próbaüzem után, szeptembertől már a technológiailag megújult szennyvíztisztító telep kezeli a négy településről érkező szennyvizet.

A beruházás hivatalos átadóját szeptember 18-án tartották meg az emődi szennyvíztisztító telepen, Az eseményen Pocsai Enikő, a Társulásban résztvevő gesztortelepülés, Emőd polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Az eseményen Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet és adta át az elkészült fejlesztést. Az ünnepség zárásaként Tállai András miniszterhelyettes, valamint a négy érintett település polgármesterei, Pocsai Enikő (Emőd), Szabó Gergely (Harsány), Kékedi László (Kisgyőr) és Nagy Lajos (Bükkaranyos) közös szalagátvágással tették hivatalossá az átadót.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek