2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

Creative Region – Három nagyváros vezetőit látta vendégül Miskolc

Miskolcon találkoztak a „Creative Region” – Határtalan Fejlődés Északkelet-Magyarország elnevezésű programban együttműködő négy megyeszékhely városvezetői, a tanácskozásnak a lillafüredi Palotaszálló adott otthont.

 Magyarország Kormánya idén márciusában döntött a „Creative Region” – Határtalan fejlődés Északkelet-Magyarország elnevezésű gazdasági együttműködésben részt vevő városok, illetve a fejlesztéshez csatlakozó határon túli területek bevonásával megvalósuló nemzeti, gazdasági és kulturális övezet fejlesztési tervéről.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által koordinált programban a partnervárosok, azaz Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza és Szolnok együttműködve, szoros menetrend szerint tervezik meg a saját és térségük elkövetkező tízéves fejlesztéseit. Az együttműködés célja, hogy az övezeti szintű közös előnyöket minden város a hasznára tudja fordítani, és fejlődjön a megyék, megyeszékhelyek, valamint az egyetemek közötti kapcsolat.

Március óta ma hatodik alkalommal találkoztak a városvezetők, ezúttal Miskolcon. Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere Lillafüred festői környezetében fogadta: dr. Papp Lászlót, Debrecen polgármesterét, dr. Kovács Ferencet, Nyíregyháza polgármesterét és Fejér Andort, Szolnok alpolgármesterét.

A városvezetők mellett az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakemberei is elfogadták Veres Pál meghívását Miskolcra: Nagy Balázs, stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár, Fejes Balázs, a Stratégiai Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság főosztályvezetője, valamint Kun Klára, kiemelt projektkoordinátor, és Strommer Dávid, a Parlamenti és Stratégiai Államtitkárság tanácsadója.

A miskolci találkozó azért is különleges, mert a vendégek megismerkedhettek Lillafüred és Miskolc természeti és kulturális értékeivel, és személyesen is meggyőződhettek a városban és környékén az elmúlt évtizedekben végbement fejlődésről, gyökeres változásokról.

Veres Pál a találkozón bemutatott prezentációjában úgy fogalmazott: „Öt hónap munkán vagyunk túl és öt hivatalos találkozón. Azóta Debrecen a Megyei Jogú Városok között elsőként megállapodást kötött a kormánnyal arról, hogy végrehajthatja terveit, ezáltal a helyiek akarata valósul meg, az történik, amit a helyben lakók szeretnének. A debreceniek elkötelezték magukat egy irány mellett, döntöttek, felhatalmazást adtak a vezetőiknek, akik ezt képviselve komoly eredményt értek el. Ugyanilyen erős felhatalmazást kapott az együttműködésben részt vevő másik három város, köztük Miskolc vezetése is, a feladat éppen ezért az, hogy együtt ugyanilyen komoly eredményt érjünk el. Ebben a folyamatban Miskolc tevőlegesen részt vesz.

A polgármester azt mondta: „Tíz évre kell terveznünk, tehát nem az elkövetkező két-három év fejlesztéseit kell összeállítanunk, hanem a részletes előkészítést igénylő olyan fejlesztéseket is, amelyek ráépülnek majd a közeljövő fejlesztéseire, de csak hat-nyolc év múlva indulnak el”.

Hozzátette: „Most alakul ki a következő hét év EU-s és hazai támogatási rendszere. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mi, nagyvárosi polgármesterek okosan és egyeztetve dolgozzunk, mert így tudunk leginkább segíteni a kormánynak abban, hogy az EU-s és saját forrásokat helyesen ossza majd be.

A mi feladatunk most nem más, mint hogy minden erőnket a helyes tervezésre, a komoly előkészítő munkára fordítsuk. Együtt.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…