2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

Becsengettek a pedagógusoknak

Az Avasi Gimnázium adott otthont pénteken az idei megyei szakmai tanévnyitónak, amelyen Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a pedagógusokat. Ezt követően előadást tartott a köznevelési rendszer helyzetéről, a fejlesztési elképzelésekről Pölöskei Gáborné, az EMMI helyettes államtitkára.

Színvonalas kulturális műsor adta meg a rendezvény alaphangját. A pedagógusok köszöntését követően Török Dezső emlékeztetett arra, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye számára különösen fontos a közoktatás színvonala, mivel a gazdaságfejlesztéshez jól képzett szakemberekre, kiművelt emberfőkre van szükség. „Törekedni kell arra, hogy a rendelkezésre álló anyagi-, humán erőforrásokat a lehető legcélszerűbben használjuk fel, s ebből a lehető legjobb minőségű közoktatást tudjuk biztosítani a jövő nemzedékeinek.”  Ezt a célt szolgálták az elmúlt évek intézkedései.

Tekintettel megyénk adottságaira Török Dezső külön kitért arra, hogy a lehető legnagyobb figyelmet kell fordítani a lemorzsolódás csökkentésére. Nincsenek magukra hagyva, ha szükséges vegyenek igénybe szakmai segítséget. Kérte, hogy biztosítsák mindenki számára a jövő lehetőségét.

Mintegy a gondolatmenetet folytatva Pölöskei Gáborné megerősítette, hogy „a jövő legfontosabb színtere  a köznevelés.” Az új kihívásokkal kapcsolatban három fő kritériumot nevezett meg: az esélyteremtést, a hátrány kompenzálását és a versenyképes tudást, amelyhez a tanárok megújulására is szükség van. A kötelező óvodáztatástól indulva a komplex fejlesztésre törekednek.  A 9 éves iskolával kapcsolatban, mint hipotézis felvetette, hogy egy nulladik évben biztosíthatnák az óvoda és az iskola közötti átmenetet. Ezzel és sok más szakmai elképzeléssel kapcsolatban párbeszédet kezdeményezett a pedagógusokkal. Kitért a  digitális kompetencia fejlesztésének a fontosságára, hogy a tanárok tartani tudják a lépést a diákjaikkal a modern eszközök kínálta lehetőségekkel élni tudjanak.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese a szervezet felépítéséről, tevékenységéről, illetve a várható további változásokról szólt. „Cél az összehangoltság” – jelentette ki, ennek érdekében igyekeznek kiiktatni a párhuzamosságokat.  Szeretné, ha a munkájukat az ügyfélbarát stílus jellemezné.

Ezt követően helyi szakemberek vették át a szót.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek