2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

Az ország első főápolónőjére emlékeztek a MISEK-ben

Köszönetet és tiszteletet az ápolóknak! – Kossuth Zsuzsánna emléknapján

Az ápolónők nemzetközi napját három évvel ezelőttig május 12-én ünnepeltük, – Florence Nightingale brit ápolónőre emlékezve, aki a krími háborúban önkéntes ápolónőket toborzott, mentette, ápolta a sebesülteket, majd később ápolónőképző iskolát is alapított – de 2014-ben február 19-ét a magyar ápolók napjának nyilvánította az Országgyűlés a Magyar Ápolási Egyesület javaslatára.Ezen a napon született ugyanis Kossuth Zsuzsanna, akit a szabadságharc idején a tábori kórházak főápolónőjévé nevezett ki Kossuth Lajos.  Az idén születésének 200. évfordulóját ünneplik az egészségügyi dolgozók. Ebből az alkalomból ünnepeltek ma a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház munkatársai.

 Árvay Hilda, az intézmény ápolási igazgatója, volt a mai ünnep levezetője, aki köszöntőjében azt mondta: Ez a nap rólunk is szól, azokról, akik az élet kezdetén és az élet utolsó órájában is ott vagyunk az emberek mellett. Munkánk összetett tudást, szakértelmet, empátiát, emberséget igényel, s ebben is példaértékű számunkra Kossuth Zsuzsanna.

– Nem választhattak volna méltóbb példaképet az ápolók, – mondta Csöbör Katalin országgyűlési képviselő ünnepi beszédében, majd Kossuth Zsuzsa önként vállalt tetteiről beszélt, és gratulált a jelenlévő ápolónőknek azért, mert ezt a szép hivatást választották.

Dr.Tiba Sándor főigazgató főorvos: – Az egészségügyet az orvos–beteg találkozással jellemzik, de ápoló–beteg találkozásról keveset hallani. Én kiszámoltam, évente 34 ezer fekvőbeteget bocsátunk el, így csak nálunk kétmillió a találkozások száma egy évben. A betegek az ápolóknak mondják el bajaikat, ők segítenek nekik, meghallgatják a panaszokat. Büszke vagyok rá, hogy nálunk egyetlen olyan per sem volt, amely az ápolók ellen indult volna.

Köszönet a türelmükért és a kitartásukért!- mondta.

Az ünnepi beszédeket követően után Kékedi Krisztina osztályos főnővér tartott előadást  Kossuth Zsuzsanna életéről, munkásságáról, száműzetéséről.

Zárásul, az ünnepi műsor előtt, amelyet az MSZC Ferenczi  Sándor Egészségügyi Szakgimnázium diákjai adtak elő, Szegedi Judit, a Magyar Ápolási Egyesület Szakoktató Szekció és a Szakképzési Bizottság elnöke előadását hallgathatták meg a jelenlévők.

OBE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…