2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

A jövő útján: MOL tanszék a Miskolci Egyetemen

A nemzetközi szintű szakemberképzés, az utánpótlás biztosítása érdekében Magyarország vezető olajipari cége, a MOL és a Miskolci Egyetem közös tanszéket indít az oktatási intézmény Műszaki Földtudományi Karán. Az ünnepélyes avatáson csütörtökön részt vett dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

Magyarországon egyedül a Miskolci Egyetemen folyik olajmérnök képzés, így természetes volt a két fél egymásra találása.

Torma András, a Miskolci Egyetem rektora köszöntötte a vendégeket. Az eseményt méltatva kijelentette, hogy a MOL tanszék létrehozása az egyetem számára nagybetűs ünnep. Fél éve írták alá az ezzel kapcsolatos megállapodást, amely mára megvalósult.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere kiemelte, hogy az elmúlt két évben nagyobb sebességre kapcsolt a város. A Mercedes kecskeméti megtelepedése óta a miskolci Takata beruházás hazánk legnagyobb zöldmezős projektje. Elindult egy fejlődési folyamat, amely egyik legfontosabb pillére a Miskolci Egyetem. A MOL csoport észre vette a benne rejlő potenciált.

A tanszék létrehozásával kapcsolatban örömének adott hangot Szűcs Péter dékán. Az eseményt a kar 278 éves történetén belül is fontos eseménynek nevezte. Emlékeztetett rá, hogy a MOL távlati céljai egybe esnek a kar hosszú távú elképzeléseivel, ez pedig az angol nyelvű képzés szélesítése, az ipar igényeit figyelembe vevő, minőségi képzés. A MOL igényeinek kielégítése mellett törekednek minél több külföldi diák bevonására.  A most induló tanszék a duális képzésre is jó példát mutat.

„Ünnep ez nekünk is” – jelentette ki Fasimon Sándor, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója. Emlékeztetett arra, hogy a cég sok kiváló szakembere végzett egykoron itt, s reményei szerint ez a jövőben is így lesz. A megyében visszajáró vendég – amire dr. Mengyi Rolandot „hívta tanúnak”, mivel két fontos projektjük is van Tiszaújvárosban. A butadién-kinyerő üzem már javában épül, az itt előállítandó nyersanyag feldolgozására pedig megállapodást kötöttek japánokkal egy műgumigyár létesítésére. „Lesz olaj és gázipar” – üzente biztatásként a leendő hallgatóknak, azonban hozzá tette: ez kiváló nyelvtudást, szaktudást igényel. Ennek megszerzéséhez minden feltétel adott.

Az együttműködési megállapodás aláírását követően az egyetemi parkban dr. Mengyi Roland, Fasimon Sándor, Szűcs Péter és Zsuga János tanszékvezető közösen elültettek egy páfrányfenyőt.

„A jövőbe mutató megállapodást kötöttek”- méltatta dr. Mengyi Roland az egyik legnagyobb magyar tulajdonban lévő cég és az egyetem egymásra találását, amely nem csak a diákok, hanem az ország érdekeit is szolgálja. Ez azért is lényeges – mint a közgyűlés elnöke emlékeztetett – mivel a polgári kormány törekvései között fontos helyet foglal el hazánk újraiparosítása, amely terén jelentős sikereket értek el. A megvalósításához pedig kiművelt, jól képzett emberekre van szükség. Gróf Klebelsberg Kunót megidézve:„A magyar tudás, magyar hatalom.”


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek