2022. 08. 15. hétfő

Mária
1 EUR 392 HUF
1 GBP 463 HUF
 • Főoldal
 • »
 • Hírek
 • »
 • Az aszály az ivóvíz csőhálózatra is extrém terhelést fejt ki

Az aszály az ivóvíz csőhálózatra is extrém terhelést fejt ki

Jó tanácsok a vízpazarlás elkerülésére

A közelmúltban több hír látott napvilágot, amely a rendkívül csapadékhiányos, aszályt eredményező időjárás következtében fellépő globális és hazai problémákkal kapcsolatosak.

A csapadékhiány következtében világszerte száradnak ki álló- és folyóvizek, keletkeznek erdőtüzek, hazánkban pedig sajnos egyre több településen kell szükségszerűen vízkorlátozást bevezetni. Miskolc város ivóvízellátása szerencsére jelen helyzetben is teljes mértékben biztosított, a MIVÍZ Kft. nem tervezi vízkorlátozás bevezetését – jelentette ki Viszokai János a cég műszaki igazgatója.

 

Azonban a tartós aszályos időszak hatására a talajban keletkező kedvezőtlen hatások is megszaporodtak. A rendkívüli szárazság a talajrétegek zsugorodását, kúszó mozgásait, ezáltal a csőrepedések, csőkötés elmozdulások gyakoribb előfordulását is magával hozta, melyek a talajban fellépő repedések és talajmozgások az ivóvíz csőhálózatra is extrém terhelést fejtenek ki, így főleg a csőszálak csatlakozásánál és a bekötő vezetékeknél okoznak vízszivárgásokat. Ez a jelenség más, olyan településeknél, víziközmű hálózatoknál is fellép, ahol a miskolcihoz hasonló, duzzadó agyagos talajviszonyok a jellemzőek.

 

A drasztikusan megnövekedett meghibásodások miatt az egyes hibák elhárításait azok súlyosságától és a lakosság ellátásában betöltött közvetlen szerepétől függően ütemezni kell, jelenleg nem lehetséges azokat az észlelések időpontja szerinti sorrendben elvégezni – mondta a szakember.

A hibajavítási prioritás sorrendjének meghatározása során elsődleges szempont a lakossági közvetlen ivóvízellátás folyamatosságának fenntartása, annak hibajavítás idejére történő szüneteltetésének minimalizálása.

 

A MIVÍZ mindent megtesz valamennyi felmerülő hiba elhárításának érdekében, azonban a megnövekedett hibaszámok következtében előfordul, hogy a lakossági ivóvízellátásban közvetlen szerepet nem játszó vezetékeken fellépő hibák elhárítása az átlagosnál több időt vesz igénybe, ezért ilyen esetekben kérjük a lakosság türelmét és megértését – tette hozzá Viszokai János.

 

Az egyre súlyosabbá váló aszályos időszak ivóvízellátásra gyakorolt hatásainak csökkentése érdekében a MIVÍZ Kft. kéri Miskolc lakosságát, hogy lehetőség szerint tartózkodjanak az ivóvíz felesleges használatától, takarékoskodjanak az ivóvízzel, melyhez Társaságunk az alábbi javaslatokat teszi:

 

 • Borotválkozás, fogmosás során zárjuk el a vízcsapot, utóbbi esetben használjunk poharat.
 • Kézmosáskor is zárjuk el a csapot, amíg szappanozunk.
 • Ügyeljünk arra, hogy ne csöpögjön a csap, akár 75 liter/nap veszteség is keletkezhet csöpögő csapok miatt.
 • Csak teljesen megtöltött mosógépet és mosogatógépet indítsunk be, úgy hatékonyabban működnek.
 • Fürdés helyett részesítsük előnyben a zuhanyozást, mert egy zuhanyzás alkalmával 20-60 liter vizet használunk fel, míg a kádban fürdéshez alkalmanként mintegy 100-150 litert engedünk ki. Ráadásul a kánikulai melegben egészségesebb, üdítőbb zuhanyozni, mint fürdeni
 • Használjunk víztakarékos WC tartályt, mellyel az öblítések alkalmával akár 10 liter víz is megtakarítható.
 • Lehetőség szerint gyűjtsük az esővizet locsolásra. Mivel jelen aszályos időszakot pontosan a csapadék hiánya okozza, ezért a növényzet locsolását lehetőleg kútvízből oldjuk meg, ahol erre nincsen lehetőség, ott a vezetékes ivóvízzel történő locsolást a kora reggeli (05:00 – 06:00), vagy esti (10:00 – 11:00) órákra ütemezzük.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Életveszélyes szúrás
A rendőrök előállították azt a fiatal férfit, aki előzetes szóváltást követően egy késsel megszúrt egy férfit Miskolcon. A Borsod-Abaúj-Zemplén Meg…
Menekülő csempész
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai csaknem 6 millió forint értékű adózatlan cigarettát foglaltak le egy közúti ellenőrzésen, amit próbált,…

További cikkek

Halászlé
Hozzávalók: ponty harcsa, apróhal:kárász, keszeg, belsőség:haltej, ikra 4 fejhagyma só paprika   Elkészítés A meg…
Édes kis semmiség
Amikor először kóstoltam ezt az édességet, bevallom kicsit féltem a receptet elkérni. Attól féltem, túl nehéz, túl bonyolult, hiszen ha valami ennyire…