2023. 03. 27. hétfő

Hajnalka
1 EUR 387 HUF
1 GBP 440 HUF

Termékvisszahívás: sárga hüvelyű zöldbab

Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. kéri, hogy aki rendelkezik a fenti azonosító adatokkal ellátott termékből, ne fogyassza el azt, hanem vigye vissza bármelyik magyarországi ALDI üzletbe, ahol a vételárat blokk hiányában is visszatérítik.

Érintett tételek (minőség megőrzési idő és tételszám):

  • 2023.09.30 és L1289S3 M
  • 2023.08.31 és L1272S1 M

Kiszerelés: 1000 g

A csattanó maszlag ún. tropán alkaloidokat (pl. atropint) tartalmazó, mérgező gyomnövény. A tropán alkaloidok a Brassicaceae és a Solanaceae (pl. nadragulya, beléndek, csattanó maszlag) illetve az Erythroxylaceae (pl. kokacserje) családokba tartozó növények toxikus hatású, másodlagos anyagcseretermékei. A növény minden részében megtalálhatóak, így a magban is. Eddig több mint 200 tropán alkaloidot azonosítottak különböző növényekben. Közismert képviselőjük az atropin, melyet gyógyászati célra is felhasználnak.

Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak. Atropin és szkopolamin határérték jelenleg csak csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos (kölest, cirkot és hajdinát és ezekből származó termékeket tartalmazó, feldolgozott gabonaalapú) élelmiszerekre van megállapítva (1 μg/kg).

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek