2021. 10. 23. szombat

Gyöngyi
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

Új Egészségház Hernádkakon

Az elmúlt évben indult fejlesztésnek köszönhetően (Az „Egészségház kialakítása Hernádkak községben” – azonosító: ÉMOP-4.1.1/A-2008-0040) idén április végén birtokba vehetik új Egészségházukat a Hernádkak községben élők. Az impozáns épület a település központi részén, jól megközelíthető helyen fekszik. Bár a község mindössze néhány kilométerre található Miskolctól, mégis nagy segítség az orvosi ellátásban az, hogy többé nem kell buszra szállni, ha a betegek korszerű ellátást szeretnének az Egészségház nyújtotta ellátási területeket érintően.

Április végén adták át Hernádkak új Egészségcentrumát. Az otthonos intézményt várhatóan hamar megkedvelik a faluban élők, annál is inkább, hiszen az Egészségház dolgozói a prevencióra igen nagy hangsúlyt fektetnek. Az akadálymentesen megközelíthető és bejárható házban megvalósul az a törvényi előírás is, mely az orvos-beteg közötti négyszemközti konzultációs lehetőséget írja elő. A védőnői szolgálat otthonos, küllemében rendkívül gyermekbarát kialakítása pedig az anyukák számára nyújt lehetőséget az egymással való találkozásra.

Az Egészségcentrum a háziorvosi és védőnői szolgálat működési feltételeinek javításán túlmenően, a kibővített és új funkciókkal is ellátott így jobban meg tud felelni azon elvárásoknak is, melyek a prevenció fontosságát hangsúlyozzák. Az új komplexum a hagyományos, az ún. járóbeteg-ellátással összefüggő feladatokon kívül az egyes szűrésekre és a sürgősségi ellátáshoz tartozó tevékenységekre is koncentráltan tud működni. Nem csak a település lakossága, hanem a vendégségbe érkezők, átutazók is nagyobb biztonságban érezhetik magukat, hiszen megteremtődik a feltétele a kardiovaszkuláris (a szívet és az ereit, a szívkeringési rendszert illető) vizsgálatok elvégzésének, továbbá helyben alkalmazható életmentő eszközök (pl. defibrillátor) elhelyezésének, szükség esetén használatának.

Az Egészségcentrum megálmodói nagy jelentőséget tulajdonítanak a prevenciónak. Az új Házban lehetőség nyílik arra, hogy a felvilágosítás, a megelőzésre irányuló elképzelések magas színvonalon, összetett módszerekkel valósuljanak meg. Az életminőség, a komfortérzet javul akkor, amikor a település lakóinak lehetősége nyílik arra, hogy az egészségmegőrzés szempontjából fontos szűréseket helyben végeztethessék el. A nőgyógyászati rákszűrést, a krónikus légzőszervi szűrést, de még az iskolai szűrővizsgálatokat is településen belül lehet megejteni. Az új Egészségházban fizikoterápiás kezelésekre és más, preventív szolgáltatások igénybevételére is lehetőség nyílik.

Kiegészítik a Ház nyújtotta lehetőségeket az egészséges életvitellel, a táplálkozással a rendszeres testmozgással, a környezettudatos szemlélet kialakításával foglalkozó kampányok, előadások, klubok, műhelyek, melyek mind otthonra lelhetnek az Egészségházban.

Európai színvonalú védőnői szolgálati alakulhat ki: a csecsemőgondozás méltó körülmények közé kerülhet, valóban örömteli eseménnyé válhat a babavárás, megnyugtató módon rendeződhet a kisgyermekek orvosi ellátása, valamint a tanácsadás. Olyan rég várt igények beteljesülése történhet meg, mint a Baba-mama klub megalakulása, ahol zavartalan körülmények között jut idő a kérdések megválaszolására, az élmények megosztására.

Az új Egészségház kialakítása majdnem ötven millió forintos beruházással valósul meg a nyertes pályázat eredményeként.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum