2023. 06. 3. szombat

Klotild, Cecília
1 EUR 371 HUF
1 GBP 432 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Most lehet igazán nagyot kaszálni az alkuval az ingatlanpiacon

Most lehet igazán nagyot kaszálni az alkuval az ingatlanpiacon

Milliókat is engedhetnek az eladók az irányárból

Megrengette az ingatlanpiacot az elmúlt időszakban tapasztalt recesszió, miközben a kereslet hónapról hónapra esik, az áremelkedés megállt. Gadanecz Zoltán szakértő arról beszélt, felerősödött a vásárlók alkupozíciója, így bizonyos szegmensekben akár 10 százalékot is lecsíphetnek az irányárból. A szakértő szerint ez összességében árcsökkenést fog előidézni, de az alkuképesség nem tart örökké: amint helyreáll a világ rendje, az eladók is ragaszkodni fognak az általuk elképzelt árhoz.

Május óta valósággal bezuhant a kereslet az ingatlanpiacon, miközben a lakosság jobbára kivárásra játszik, addig a befektetők inkább máshol keresnek helyet a pénzüknek a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben.

Gadanecz Zoltán, egy példával szemléltette a kialakult piaci viszonyok súlyosságát. Emlékeztetett, hogy miközben 2006-ban, az akkori válságot megelőzően 225 ezer volt a tranzakciók száma egy évben, tavaly csak 175 ezer, idén pedig valószínűleg nem haladja meg a 135 ezret sem, ami kedvezőtlen trend, jelentős csökkenést jelent.

„2012-ben fordult elő utoljára, hogy 100 ezer alatti tranzakciószámot regisztráltak az országban és nem elképzelhetetlen, hogy ez jövőre megismétlődik majd. Eltűnt több ingatlant kereső réteg, amit a hétköznapi kényszervásárlók nem tudnak pótolni. Persze sok múlik majd azon is, hogy a kormány az otthonteremtési támogatások közül melyiket tartja meg, esetleg hoz-e intézkedést új lehetőségekről” – fogalmazott.

Bátran lehet alkudozni

Gadanecz Zoltán úgy folytatta, az árak jellemzően fél évvel szokták követni a keresletben kialakult változásokat. A drágulás mostanra már a múlté, stagnálnak az ingatlanárak, ugyanakkor akinek konkrét elképzelése van, most tudja alighanem a legjobb üzleteket kötni.

„Visszatért az alku a piacra. Mivel kevesebb az érdeklődő, az eladók is hajlanak arra, hogy inkább olcsóbban megszabaduljanak az ingatlanjaiktól, főleg, ha valamilyen okból sürgős számukra az eladás. Így a vásárlók vannak most helyzetben, bátrabban tudnak az irányár alatti ajánlatot tenni és az esetek többségében sikerrel is járnak” – mutatott rá.

A cég vezetője szerint a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy 50 millió forintos lakás esetében eddig pár százezer forintnál többet aligha engedtek a tulajdonosok, most az is reális lehet, hogy 5 millió forinttal olcsóbban odaadják.

A szakértő azzal zárta a gondolatait, mivel az embereknek van lehetősége most válogatni és kapkodniuk sem kell, az alku talán még tovább erősödhet. Arra viszont figyelmeztetett, hogy amint a piac magára talál és visszatérnek a vevők, ez a trend visszafordulhat és a kiemelkedő engedmények időszaka lezárul.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek