2023. 04. 1. szombat

Hugó
1 EUR 380 HUF
1 GBP 432 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Ipari park fejlesztése és új iparterületek kialakítása Mezőkövesden

Ipari park fejlesztése és új iparterületek kialakítása Mezőkövesden

A Mezőkövesd Város Önkormányzata „Ipari park fejlesztése és új iparterületek kialakítása Mezőkövesden” címmel  1,719 milliárd Ft támogatásban részesült, – ezt a beruházást mutatták be a sajtó képviselőinek. Az eddig elkészült épületeket Hócza-Molnár Zsanett, a Mezőkövesdi Média Nonprofit Kft. szerkesztő munkatársa mutatta be. Mint megtudtuk a korábban kialakított iparterületek szinte teljesen megteltek ezért volt szükség újabb területek előkészítésére.

 

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból elnyert 1,719 milliárd forintból Mezőkövesd Város Önkormányzata a projekt keretén belül kiépítik az iparterületek működéséhez szükséges alapinfrastruktúrát, továbbá felújítják, illetve megépítik a terület elérhetőségéhez szükséges önkormányzati utakat. A fejlesztés három területet érint: a volt repülőtér melletti 20 hektáros, valamint a laktanya melletti 10 hektáros önkormányzati tulajdonú ingatlanokat, valamint a Mezőkövesdi Ipari Parkot, az alábbi tartalommal:

– a volt repülőtér melletti iparterület teljes közművesítése 20 hektáron (víz, szennyvíz, csapadékvíz, gáz, elektromos, távközlés), az iparterület megközelíthetőségét szolgáló meglévő utak felújítása és a szükséges szakaszokon új út építése, a 20 hektáros iparterületen porta-, szolgáltatóház-, és termelőcsarnok épület építése, megújuló hőenergia felhasználás kiépítése, a porta és szolgáltatóház irodai eszközeinek beszerzése, az iparterület karbantartásához szükséges eszközök beszerzése,

– a volt katonai laktanya melletti 10 hektáros terület talajrehabilitációja, a 10 hektáros terület teljes közművesítése (víz, szennyvíz, csapadékvíz, gáz, elektromos, távközlés), az iparterület elérhetőségét biztosító önkormányzati út, illetve belső utak felújítása, és parkolók kialakítása, a 10 hektáros iparterületen porta- és szolgáltatóház épület megépítése, megújuló hőenergia felhasználás kiépítése, a porta és szolgáltatóház irodai eszközeinek beszerzése, az iparterület karbantartásához szükséges eszközök beszerzése,

– a Mezőkövesdi Ipari Park vízvezeték és szennyvízvezeték ipari parkba való bekötése.

 

Az iparterületek kialakításával az önkormányzat segít a vállalkozások működési feltételeinek javításában az alapvető infrastruktúra megteremtésével. A vállalkozások számára az iparterület számos szolgáltatást nyújt. A beruházás után rendelkezésre fog állni minden betelepülő vállalkozás számára portaszolgálat és irodai infrastruktúra az építkezés, illetve a későbbi működés idejére (tárgyaló, internet, irodai eszközök).

A betelepülő vállalkozások telephelyként bérelni tudják a projekt során megépülő termelőcsarnok épületet, amely elsősorban kisebb méretű, kevésbé tőkeerős, esetleg kezdő vállalkozások termelési kapacitásának tud helyet biztosítani.

A projekt közvetlenül legalább 5 munkahelyet fog teremteni, 3 fő a 20 hektáros iparterületen, 2 fő a 10 hektáros területen, portás és karbantartó munkakörben, köztük lehetőséget kínálva a szociálisan hátrányos, alacsony képzettségű emberek számára is.

Mezőkövesd Város Önkormányzata ”Ipari park fejlesztése és új iparterületek kialakítása Mezőkövesden 2. ütem” címmel 259,37 millió Ft támogatásban részesült.

A projekt műszaki tartalma az iparterület fejlesztés-pályázat egyes ütemét egészíti ki. A fejlesztés három helyszínt érint: 1. a volt laktanya területe, 2. egy újonnan kialakított 21 ha-os iparterület és 3. a Mátyás király út melletti iparterület. A fejlesztés keretében a három területen csapadékvíz rendezés, útfelújítás és közvilágítás létesítése valósul meg.

Az iparterületek kialakításával a helyi vállalkozások megerősödhetnek, bővülhetnek, és újonnan érkező befektetések jelenhetnek meg a területen. A fejlesztést követő magánberuházások várhatóan hozzájárulnak a térség foglalkoztatásának bővítéséhez.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Az szja-bevallási tervezetet mindenképpen érdemes átnézni, szükség esetén módosítani. A jóvá nem hagyott tervezet – az egyéni vállalkozók, a mezőgazda…
A legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk 1 százalékát. Az szja 1+1%-áról idén egészen május 22-éig…

További cikkek