2021. 08. 2. hétfő

Lehel
1 EUR 357 HUF
1 GBP 420 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Változnak az EU munkavédelmi szabályozásai: jövő márciustól megnő a hallásvédelem fontossága

Változnak az EU munkavédelmi szabályozásai: jövő márciustól megnő a hallásvédelem fontossága

Bár a munkavállalók hallását eddig is számos intézkedés védte, 2019 márciusától életbe lép az Európai Unió egyéni védőeszközökkel kapcsolatos új szabályozása, amelynek értelmében ugyanolyan mértékben kell védeni a munkavállalókat a zajterheléstől, mind a leeséstől vagy a káros anyagok belégzésétől. De mit is jelent ez pontosan a munkáltatók számára?

Egy 2016-os uniós szabályozás értelmében a halláskárosodás az egyik legjelentősebb munkahelyi egészségkárosító tényező, így minden munkáltatónak biztosítania kell a megfelelő hallásvédelmet alkalmazottai számára. Uniós és helyi jogszabályok eddig is kimondták hogy a munkahelyeken a zajterhelés nem haladhatja meg a zajexpozíciós határértékeket, azonban átfogó, szigorú szabályozás mindeddig nem készült, annak ellenére, hogy a folyamatos zajterhelés a halláscsökkenés mellett komplex egészségkárosodáshoz vezethet. Az új szabályozás 2019. márciusával életbe lép, így minden munkáltatónak fel kell készülnie a megfelelő feltételek biztosítására. Nézzük, mit jelent ez a gyakorlatban!

Az ártalmas zaj a három legveszélyesebb egészségkárosító tényező közé tartozik: a tartós halláskárosodás veszélye mellett az állandó zaj növeli a stresszt, csökkenti a teljesítményt és többféle panaszt is okozhat. A jelenleg hatályos munkavédelmi előírások alapján a munkáltatóknak becslés, vagy szükség esetén mérés alapján kell meghatározniuk a zajterhelés szintjét, ez azonban sajnos nem hatékony megoldás: ugyanúgy, ahogy nincs két egyforma munkahely, az anatómiai adottságaink sem egyeznek. A megfelelő hallásvédelem érdekében nem elég a zajszint meghatározása és a védőeszköz biztosítása: a betanítás mellett arra is figyelmet kell fordítani, hogy a védőeszköz megfelelően illeszkedik-e, illetve lehetővé teszi-e a komfortos munkavégzést.

Szerencsére ezt a mai technológia segítségével könnyedén ellenőrizhetjük: a 3M E-A-RFitTM egy objektív, mérésen alapuló hallásvédelmi illeszkedésvizsgáló rendszer, amellyel nemcsak azt mérhetjük, hogy milyen hatékony zajvédelmet biztosít az adott védőeszköz, hanem azt is, hogy a munkavállaló mennyire hatékonyan helyezte be azt. „Az állandó zajterhelés bizonyítottan rontja a munkavállalók életminőségét, így fontos, hogy a munkáltató minden szükséges óvintézkedést megtegyen a halláskárosodás ellen. A becslésen vagy mérésen alapuló zajszint-meghatározás napjainkban már azzal is kiegészíthető, hogy személyre szabottan ellenőrizzük a védőeszközök hatékonyságát, így azt is kiszűrhetjük, hogy a zajvédelmi oktatás megfelelő-e” – összegezte Rádóczki Zoltán, a 3M Magyarország alkalmazásfejlesztő munkavédelmi szakmérnöke. „E-A-RFitTM rendszerünkkel nemcsak objektív mérést biztosítunk, online tanfolyamainkkal a védőeszközök használatától a szabályozás értelmezéséig teljes körű támogatást nyújtunk a cégek számára” – tette hozzá Rádóczki Zoltán.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és a Szobafestő-Mázoló-Tapétázó Országos Ipartestület (SZMTOI) az Európai uniós források felhasználásáva…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum