2022. 08. 12. péntek

Klára
1 EUR 394 HUF
1 GBP 466 HUF

Utóellenőrzés a Miskolci Egyetemen

Az állami felsőoktatási intézmények gazdálkodásának, működésének ellenőrzéséről készült jelentések utóellenőrzéséről
Az Állami Számvevőszék elvégezte a Miskolci Egyetem utóellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy az Egyetem az intézkedési tervében szereplő feladatokat végrehajtotta, mindez javította működésének szabályozottságát és átláthatóságát. A fenntartói jogkört gyakorló Emberi Erőforrások Minisztériuma az intézkedési tervében foglalt feladatot szintén végrehajtotta.

Az Állami Számvevőszék 2014-ben és 2015-ben elvégezte mind a 28 állami, valamint két egyházi fenntartású felsőoktatási intézmény átfogó ellenőrzését. Az ÁSZ az ellenőrzések során súlyos gazdálkodási szabálytalanságokat tárt fel és javaslataival hozzájárult az ágazat működését szabályozó törvények megújításához, az intézmények pénzügyi- és vagyongazdálkodására vonatkozó előírások megerősítéséhez, valamint a gazdálkodás irányításának átalakításához. Az utóellenőrzések során az ÁSZ a számvevőszéki megállapítások és javaslatok alapján összeállított intézkedési tervek végrehajtását értékeli, melyek egyúttal visszacsatolást adnak az ÁSZ jelentéseinek hasznosításáról.

Az ÁSZ 2014 augusztusában hozta nyilvánosságra a Miskolci Egyetem 2009-2012 közötti gazdálkodásának és működésének ellenőrzéséről készült jelentését. Az ellenőrzés kiterjedt az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányító szervi tevékenységére is. A most lezárult utóellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy az ellenőrzött szervezetek a jelentésben foglalt intézkedést igénylő megállapításokkal és javaslatokkal összhangban készített intézkedési terveikben meghatározott feladatokat végrehajtották-e.

Az ÁSZ utóellenőrzése megállapította, hogy az Egyetem az intézkedési tervében meghatározott kilenc feladatból hat feladatot határidőben, egyet határidőn túl, egy feladatot részben hajtott végre, egy feladat pedig okafogyottá vált. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az intézkedési tervében foglalt feladatot végrehajtotta.

Az utóellenőrzés által feltártak nyomán az Állami Számvevőszék nem fogalmazott meg figyelemfelhívó levelet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek