2022. 08. 9. kedd

Emőd
1 EUR 394 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Újra eljöhet az aranykor – Ebben a Bitcoin sem jelenthet akadályt

Újra eljöhet az aranykor – Ebben a Bitcoin sem jelenthet akadályt

Nem az arany éve volt 2013, a nemesfém értékének közel harmadát elveszítette, a guruk és az elemzőházak többsége is pesszimistává vált az arany kilátásaival kapcsolatban, ráadásul az arannyal fedezett alapokból is hatalmas mennyiségű tőkét vontak ki a befektetők. Varga Zoltán, az Arteus Capital Zrt. vezérigazgatója azonban már kedvező vételi lehetőséget lát a nemesfémben, és véleménye szerint megtakarításaink akár 20-30 százalékát is érdemes aranyba fektetni.

Portfolio.hu: Nem volt unalmas év 2013, főként, ha az arany árfolyamának mozgását nézzük. Önök hogyan élték meg a tavalyi évet?

Újra eljöhet az aranykor – Ebben a Bitcoin sem jelenthet akadályt

Varga Zoltán: Az Arteus Csoport számára is mozgalmas volt az előző év. A társaságunk tavaly diverzifikálta tevékenységét, a befektetési nemesfémek illetve az azokhoz kapcsolódó programok mellett egy új területen nyitott. A cégcsoportunk 2012-ban megalapította az Arteus Credit Zrt-t, mely egyrészt aranyfedezetű hiteleket nyújt egyedüliként Magyarországon, másrészt 2013-ban bekapcsolódott az Új Széchenyi Hitel finanszírozásába. Az Arteus Credit Zrt. saját értékesítői és hitelpont hálózatán keresztül kínál megoldást magánszemélyek és vállalkozások számára.

P.: Hogyan hatott az arany árfolyamának tavalyi zuhanása az Önök üzletmenetére?

V.Z.: A magyar piac speciális abban a tekintetben, hogy a hazai befektetők hajlamosak túlreagálni az eseményeket. 2011-ben mikor az arany történelmi csúcsán illetve annak közelében járt, akkor nagy tételben vásárolták az aranyat, míg 2013-ban, amikor jelentősen esett az arany árfolyama, visszafogták vásárlásaikat az ügyfelek. Mivel mi hosszú távú megtakarítási programokat is kínálunk, így cégcsoportunkat nem érintette annyira érzékenyen az arany árfolyamának zuhanása, mint azokat a versenytársakat, akik cash&carry módon értékesítenek.

P.: Az Arteus Credit első éve hogy sikerült?

V.Z.: A kormány a gazdasági növekedés támogatása érdekében a hitelezés felpörgetését tűzte ki célul. Az új üzletág ennek a szándéknak az egyik megnyújtott karja. Az Európai Unió és a Magyar Állam által közösen kínált hitelkonstrukciónak köszönhetően azok a KKV-k is elgondolkodnak a hitelen, amelyek korábban esetleg nem terveztek ilyen módon forrást bevonni, illetve olyan vállalkozások számára is biztosítunk hitelt, amelyek a banki hitelezésből kiesnek (pl. újonnan alapított vállalkozás). Az eddigi ügyfélvisszajelzések alapján legnagyobb előnyünk a többi piaci szereplőhöz képest a közvetlen, személyes kapcsolattartás és a megoldás-orientált ügyfélbarát működés. Így a diverzifikáció remekül működött tavaly, miután az aranykapcsolt termékek iránti visszafogott keresletet a hitelek iránti növekvő igény ellensúlyozta.

P.: Hogyan reagáltak az ügyfelek az arany árfolyamának zuhanására?

V.Z.: Társaságunk mintegy 7000 ügyféllel rendelkezik, és bár az ügyfélállomány növekedés lassult, a konzervatív értékesítési politikánknak köszönhetően a zuhanó árfolyam ellenére eladási hullám nem volt, a meglévő ügyfelek csupán minimális mértékben értékesítették aranyukat.

P.: Hogyan kezelték azokat az ügyfeleket, akik a pozícióik felszámolását tervezték?

V.Z.: Az elbizonytalanodó ügyfelekkel saját képzési rendszerünkben képzett szakembereink vették fel a kapcsolatot, akiknek sikerült megértetni az elbizonytalanodókkal, hogy az arany hosszú távú befektetés, ennek köszönhetően egyáltalán nem tapasztaltunk pánikot.

P.: Az Arteus a korábbi években euróban értékesített, idén azonban két forint alapú programot is indítottak. Miért volt erre szükség?

V.Z.: 2014-ben indítottuk a két forint alapú programunkat, elsősorban azért, mert azt láttuk, hogy bár egyesek euróban kapják a fizetésüket illetve nem okoz nekik problémát a váltás, de többek idegenkednek az eurós termékektől. Véleményünk szerint sokkal szélesebb kört érdekelne az aranyba történő befektetés, ha forintban kellene fizetni.

P.: Több mint egy évtizedes nyerő szériája szakadt meg az aranynak 2013-ban. Az amerikai gazdaságból egyre kedvezőbb adatok érkeztek, és a Fed is elkezdte az eszközvásárlások visszafogását. A neves elemzőházak és guruk tavaly sorra vágták vissza célárfolyamaikat. Önök, hogyan látják, mire számíthatunk 2014-ben az arany piacán?

V.Z.: Az utóbbi időszakban több neves elemzőház is módosította célárát, de az előző, meglehetősen rosszul sikerült évet követően már érezhető némi optimizmus. Bár egyes elemzők még további esést prognosztizálnak, több elemzőház is mérsékelt emelkedést vár a sárga nemesfémtől 2014-ben. Mi is azon a véleményen vagyunk, hogy idén már fellélegezhetnek a piaci szereplők, és idén akár nagyobb mértékben is emelkedhet az arany ára. Sőt, a következő években is újra a régi fényében csilloghat a nemesfém, miután a mindenkori csúcsokon járó részvénypiacokon előbb vagy utóbbi időszerűvé válik egy korrekció.

P.: Milyen szerepe lehet az aranynak a jövőben?

V.Z.: Az egyes biztosítótársaságok által készített felmérések arra az eredményre jutottak, hogy a hazai lakosság ugyanolyan megtakarítási befektetésként tekint a nemesfémekre, mint az államkötvényekre, élet- és nyugdíjbiztosításokra vagy a részvényekre.

P.: Mit tanácsolnának a kisbefektetőknek illetve az utca emberének a jelenlegi helyzetben? Hova tegyék a pénzüket? Érdemes már aranyba fektetni?

V.Z.: Ügyfeleinknek azt tanácsoljuk, hogy megtakarításaik 20-30%-át tartsák nemesfémben. Így az olcsóbbá vált arany jó lehetőséget biztosít a már meglévő nemesfémvagyon további bővítésére. Potenciális ügyfeleinknek pedig nagyon kedvező időpont a mostani, az Arteus nemesfém programjaiba való beszállásra.

P.: Miért arany? Milyen előnyökkel jár, ha aranyba tesszük pénzünket?

V.Z.: Egyrészt az arany árfolyama a tavalyi esést követően vonzó szintre került, másrészt a sárga nemesfémbe történő befektetés adózás szempontjából is előnyös, hiszen kamatadó és EHO-mentes, harmadrészt pedig könnyen átörökíthető és államoktól független. Bár a TBSZ számlán levő befektetések szintén mentesülnek a kamatadó és EHO-fizetési kötelezettségtől, az arany e tekintetben is előnyösebb választás, hiszen az ügyfeleknek nem kell 3 illetve 5 évet várniuk a kedvezmények érvényesítéséig, hanem azonnal élvezhetik ezeket az előnyöket.

P.: Az innováció korát éljük, ami a piacokra is hatással van. Tavaly egyre forróbb téma lett a Bitcoin. Sokak szerint a virtuális fizetőeszköz szerepe a jövőben tovább fokozódhat. Egyes vélemények szerint a 21. században akár az arany szerepét is átveheti. Mi a véleményük, átveheti-e egy igen rövid múlttal rendelkező eszköz a több évezredes múlttal rendelkező arany szerepét?

V.Z.: Bár egyre szélesebb körben használják a virtuális fizetőeszközt, nem jelent kockázatot, és úgy gondolom, hogy hosszabb távon sem jelent majd. Ugyanis, ha a jegybankok úgy látják idővel, hogy túl nagy szerephez jutott a Bitcoin, akkor irányításuk alá veszik, és onnantól ugyanúgy működhet majd mint egy átlagos fizetőeszköz.

Forrás:portfolio.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek