2021. 12. 8. szerda

Mária
1 EUR 366 HUF
1 GBP 431 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Új ellenőrzési megközelítéssel támogatja az ÁSZ az önkormányzatokat

Új ellenőrzési megközelítéssel támogatja az ÁSZ az önkormányzatokat

Az összes magyarországi önkormányzatnak értesítést küld az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a napokban arról, hogy hamarosan ellenőrizni fogja a korrupciós veszélyek ellen védettséget biztosító integritás alapú működésüket. Az ÁSZ új megközelítésű ellenőrzéssel növelni tudja az ellenőrzött szervezetek számát, valamint hozzájárul az önkormányzatok belső szabályozottságának erősítéséhez, mely által megelőzhetőek a gazdálkodási szabálytalanságok. Az ÁSZ az előzetes értesítésben arról ad tájékoztatást, hogy a későbbiekben milyen dokumentumok meglétéről fog megbizonyosodni ellenőrzése során.

„Törekszünk az ellenőrzési lefedettségünk szélesítésére, új innovatív ellenőrzési módszerek kidolgozására” – szögezte le a 2019. december 29-én közzétett évértékelésében Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke. Hozzátette: „Célul tűztük ki, hogy mind a mintegy 3200 települési önkormányzathoz eljussunk monitoring alapú ellenőrzéseinkkel.”

A szabályszerű működés az integritás alapja

Az integritás kialakítása azért fontos, mert ezáltal átlátható és elszámoltatható egy szervezet működése, mely elősegíti a korrupció visszaszorítását, illetve megelőzését.

Az Állami Számvevőszék 2008-ban az Országgyűlés megbízása alapján indította el Integritás Projektjét és 2011-től önkéntes kérdőíves felméréssel évente feltérképezi a közszféra szervezeteinek korrupciós kockázatait, illetve a kezelésükre szolgáló integritási kontrollok kiépítettségét. Az ÁSZ 2016-től bevonta a felmérésbe az állami és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat is.  Az integritás felmérések eredményeit az ÁSZ az elmúlt években folyamatosan építette be az ellenőrzési tevékenységébe. Egyrészt beazonosította a legkockázatosabb területeket, másrészt kidolgozta az integritás ellenőrzésének a módszertanát.

Új ellenőrzési megközelítés a közpénzügyek javítása érdekében

Az ÁSZ célja a közpénzügyi helyzet javítása. Mindez azt jelenti, hogy a számvevőszéki ellenőrzések célja alapvetően nem a hibakeresés, hanem a közpénzügyek fejlesztése, valamint az eredmények fenntartásának támogatása.  E célokat erősítette meg az Országgyűlés 2019. november 19-én hozott határozata, amely támogatja az ÁSZ digitális átállását és elismeri minden olyan tevékenységét, ami a digitális ellenőrzési környezet megteremtéséhez járul hozzá. Ennek megfelelve az ÁSZ digitalizálta az adatbekérési rendszerét, így egyszerre több ezer dokumentum fogadására képes, majd rövid időn belül a dokumentumokat fel tudja dolgozni és ki tudja értékelni.

Mintegy 3200 önkormányzatnak küld értesítést az ÁSZ

Az ÁSZ az elmúlt hetekben több száz állami és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságnak küldött értesítést egy várható ellenőrzésről, a napokban pedig az összes magyarországi önkormányzatnak küld értesítést arról, hogy hamarosan ellenőrizni fogja az önkormányzat integritás alapú működését. Az értesítésekben az ÁSZ felhívja a figyelmet azon alapvető és hiteles dokumentumok szükségességére, amelyek elengedhetetlenek az önkormányzatok szabályszerű és hatékony működéséhez és amelyeket az ellenőrzés során a számvevők értékelnek majd.

Az Állami Számvevőszék 150 éve a közpénzek őre és 30 éve a demokrácia pénzügyi garantőre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hirdetés

Friss hírek

Hirdetés

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum