2021. 10. 16. szombat

Gál
1 EUR 360 HUF
1 GBP 426 HUF

Tisztességtelen pékségek nyomában…

Azonos érdekeltségi körökbe tartozó látványpékségekben egy nap leforgása alatt több mint 20 helyszínen végzett közös ellenőrzést a NAV Adó Főigazgatóságának 61 kollégája, és a Megyei Kormányhivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági szerveinek 11 munkatársa az Észak-magyarországi Régióban.

A hatóságok korábbi tapasztalatai szerint a mind adózási, mind élelmiszerhigiéniai szempontból kockázatosnak minősülő vállalkozások tevékenységüket bővítve újabb üzleteket nyitottak több településen. A vizsgált cégeknél gyakori volt a nyugtaadás elmulasztása, illetve a bejelentés nélküli foglalkoztatás, továbbá egyes esetekben az adófizetés is elmaradt, így több cég hátralékot halmozott fel.

A nyugtaadásra, az alkalmazottak bejelentésére, illetve a sütőipari alapanyagok eredetét célzó vizsgálatok 40%-ában történt megállapítás, melynek kapcsán több milliós nagyságrendű mulasztási bírság szabható ki. Nyugtaadás ismételt elmulasztása és be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása miatt több esetben 12 napos üzletbezárást is alkalmaz a NAV. A hátralékot felhalmozó vállalkozásoknál három helyszínen mintegy 18 millió Ft értékben sütőipari berendezéseket és gépeket, továbbá alapanyagokat és késztermékeket foglaltak le. Már az akció napján megtörtént a romlandó áru azonnali árverésen kívüli értékesítése, melyből 160 ezer forint folyt be a költségvetés számlájára. Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek hat pékségben tártak fel hiányosságot, melyek közül három üzem működését azonnal felfüggesztették az élelmiszer-előállításra és az élelmiszer-higiéniára vonatkozó előírások megsértése miatt.

Az ellenőrzési megállapítások kiértékelése ugyan még tart, de az már biztosra vehető, hogy a cégcsoport a jövőben is a hatóságok kiemelt figyelmére számíthat.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal
Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság

Heves Megyei Kormányhivatal
Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság

Nógrád Megyei Kormányhivatal
Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum